Zomerliefde: waarom we meer flirten in de zomer

Jay
Door Jay
11 minuten leestijd

We gaan met z’n allen de hort op, want het is weer zo lekker warm. En dat betekent niet alleen dat de terrassen en stranden vol zitten, maar ook dat we er wel heel erg schaars bij lopen. Oftewel er is een hoop bloot te zien en onze harten slaan helemaal op hol.

Daarbij zijn we tijdens de zomer ook zo goed gestemd, en wel tot zo laat mogelijk tijdens de zwoele zomeravonden. Maar dat zwoel zijn, nemen we wel heel letterlijk, want hoe kan het toch dat wij mensen ook zo zwoel worden als het warm is?

Tijdens een plakkerige zomeravond klopt het hart namelijk net wat sneller en ben je ook sneller bereid om verder te gaan dan tijdens pakweg een koude avond in december. Terwijl het normaal gesproken zou blijven bij een verlegen zoen op de wang is er op een hete zomeravond ineens niets meer over van die terughoudendheid. We worden tijdens de zomer net even wat passievoller.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Maar waar komt dat eigenlijk door? Ja, het warme weer speelt met onze bol, maar wat is daar de achterliggende reden van? We leggen het graag uit.

Wat is een zomerliefde?

Het gevoel van binnen korte tijd voor iemand vallen die nieuw is in je leven, is met weinig andere dingen te vergelijken. Denk alleen al aan die eerste zoen met een vakantieliefde, waar je nog altijd vlinders van in je buik krijgt als je eraan terugdenkt. Zo pril, zo onschuldig, zo puur was het. Het zijn herinneringen die altijd zullen bijblijven, zelfs tot decennia na die ene vlam.

Heb jij deze herinneringen ook? Dan is de kans groot dat het om herinneringen gaat die stammen uit de zomer. Het verliefd worden in de zomer gaat namelijk veel sneller en gemakkelijker dan in andere jaargetijden. Tuurlijk, de romantiek van de koude kerstdagen heeft ook wel wat, maar tijdens de zomer komt er veel meer in ons los. Een beetje vitamine D is namelijk heel erg belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor de vreugde die je voelt.

Intens, maar kortstondig

Als jij zelf ook een vakantieliefde hebt gehad in jouw leven dan is de kans eveneens vrij groot dat deze romance niet zo heel lang heeft aangehouden. Zomerliefdes zijn namelijk net zo intens als kortstondig en zijn misschien juist zo passievol, omdat de verwachtingen een stuk lager liggen.

Het contact tussen jou en je zomervlam is namelijk veel oppervlakkiger dan in een echte relatie en dat betekent ook meteen dat je er geen verplichtingen bij krijgt uit een standaard relatie. Na de zomerliefde houdt het contact misschien nog even aan (vooral tegenwoordig kan dat eenvoudig online), maar uiteindelijk gaan jullie allebei een eigen weg.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Waarom juist in de zomer?

De reden dat dit soort intense ontmoetingen vooral in de zomer plaatsvinden is ook niet zo verwonderlijk als je er bij stil staat. In de zomer valt namelijk alles samen wat van invloed is op de liefde:

  • de prilheid.
  • de seksuele drive.
  • het schaarse en lichamelijke.
  • en de zorgeloosheid.

Onbezorgdheid tijdens de zomer

Om over dat laatste te beginnen. Wat dacht je ervan dat je vaak vakantie hebt van je studie of van je werk en een hoop meer tijd over hebt? Ja, je hebt simpelweg de tijd om mensen te ontmoeten. En je hoeft de volgende ochtend ook niet vroeg op. Dat is nogal een contrast met de winter.

Op een regenachtige en koude dag denk je er wel twee keer over na om tot s’ avonds laat op een terras te gaan zitten. Veel mensen geven tijdens de koudere maanden juist de voorkeur aan een avond thuis een film kijken. In de zomer kun je lekker ontsnappen aan de dagelijkse routine van het normale leven. Tijdens dit soort ongedwongen momenten gaan we sneller romantische avonturen aan.

Er is nog meer druk om te scoren

Eigenlijk maakt het seizoen niet eens zo heel veel uit, want we voelen allemaal wel eens de druk om een partner te vinden. Of in ieder geval iemand te hebben met wie we ons senang voelen. Wel gaan we er tijdens de zomer allemaal op uit en daarmee stijgt ook automatisch de druk om een liefde te vinden. Tijdens de winter wordt er immers niet zoveel van je verwacht. Je blijft thuis zitten en dat was het dan wel.

Bij hogere temperaturen laat je ook meer van je lichaam zien. En hoe meer bloot je ziet, hoe meer je wordt geprikkeld. Al die uren in de sportschool betalen zich nu uit, dit is waar je het voor doet en misschien ben je daarom wel extra gevoelig voor complimenten. Je moet nu wel scoren ook, anders is al het trainen voor niets geweest. En als je op vakantie gaat, tja, dan is de druk natuurlijk nog vele malen groter.

kaart wereld

5 redenen waarom de zomer zoveel beter is

Wat dat betreft heeft de zomer dus alle ingrediënten die ervoor nodig zijn om een nieuwe vlam te vinden. Als het aankomt op de liefde dan is de zomer gewoon zoveel beter dan de winter of de herfst. We lichten dat toe met 5 redenen:

1. Breken met routines

Denk maar eens na over je dagelijkse routine tijdens de zomer en je dagelijkse routine buiten de zomermaanden om. Daar zit een wereld van verschil tussen. In de herfst zit je in dezelfde dagelijkse sleur van werk, eten, sporten, bankhangen of in ieder geval iets van die aard. De dagen zijn vaak hetzelfde en de gordijnen gaan als het donker wordt dicht terwijl je binnen opgesloten zit. Je probeert het jezelf uiteraard zo comfortabel mogelijk te maken en het is ook best gezellig, maar het is nogal een contrast met de zomer.

Tijdens de zomer ben je vrij, leef je buiten en denk je er niet aan om meteen naar het sporten weer naar huis te gaan en voor de tv te hangen. Waarom niet even naborrelen op het terras? Juist, ja.

Ongedwongen en onbezonnen

Tijdens de zomer worden we ook veel impulsiever, veel vrijer. Als onze dagelijkse bezigheden een tijdje worden stilgelegd, voelen we ons veel minder gedwongen om te voldoen aan onze verplichtingen. Daardoor voelen veel mensen zich een stuk vrijer en krijgen ze dus ook meer zin om romantische of seksuele ervaringen op te doen.

Morgen om 08:00 de wekker? Daar is tijdens (een deel) van de zomer geen sprake van. Moet je eens zien wat dat gevoel van vrijheid kan doen met de gemoedstoestand van mensen.

2. Meer sensualiteit

Blootstelling aan zonlicht triggert het lichaam om stemming bevorderende dopamine en serotonine te produceren, plus een hormoon met de naam MSH. Nou, die stoffen stimuleren dus allemaal je libido. Niet alleen brengt de zon je in een goed humeur, maar het kan je ook nog eens lekker in de sensuele stemming brengen. Een onderzoek van McKendree University in Illinois toont aan dat mensen met een hoge adrenalineniveau sneller iemand aantrekkelijk zullen vinden.1

Op onmogelijke uren opstaan om je vliegtuig te halen, ronddwalen in een onbekende stad en met mensen op stap gaan met wie je dat normaal nooit zou doen, zijn dus allemaal factoren waardoor je wel eens smoorverliefd kan worden.

3. Een stuk spontaner

We lieten al even weten dat je spontaner wordt naarmate het kwik oploopt, maar dat bedoelen we in dit geval ook met betrekking tot je persoonlijkheid. Je wordt een spontaner persoon, vrolijker, beter gemutst, goedlachs, of hoe je het maar wilt noemen. Je straalt energie uit en dat doen we eigenlijk allemaal en juist daardoor trekken we elkaar allemaal aan.

Uiteraard zijn sommige extreem warme dagen ook wel heel erg slopend voor je lichaam, maar je snapt wat we bedoelen. Op een fatsoenlijke zomerdag ben je energieker.

4. Veel beter gehumeurd

Want warm weer geeft je humeur nou eenmaal een dikke boost. Daarnaast opent het ook je geest. Alleen al het doorbrengen van wat tijd in de zon zorgt er al voor dat mensen wat ruimer van geest worden. Gesprekken worden anders, ervaringen worden nieuw en je komt ineens veel meer open te staan voor meer romantiek en seksualiteit. En je kunt zeggen wat je wilt, maar een chagrijnig hoofd werkt nou niet bepaald bevorderend om een nieuwe zomerliefde te vinden. Een goede glimlach en twinkelende oogjes wel.2

5. Hele andere standaarden

Meer losbandigheid tijdens de zomer komt ook omdat je standaarden een stuk lager liggen. Je denkt niet alvast na over de tijd na de zomer, maar ziet het allemaal wel gebeuren. Een relatie hoef je op dit moment niet en daardoor ben je veel minder veeleisend. Terwijl je bij het zoeken naar een partner rekening houdt met allerlei strenge criteria doe je dat nu niet.

Wat dat wel betekent is dat de basis voor je relatie daardoor ook niet zo sterk is. Dat is ook de reden dat veel zomerliefdes uiteindelijk op niets uitlopen. Hadden we al gezegd dat een zomervlam vaak heel intens, maar ook heel kort is? En toch vergeten we het nooit.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie