Tinder voert achtergrondchecks uit op gebruikers

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Tinder heeft daten gemakkelijker dan ooit gemaakt. Door op je smartphone heen en weer te vegen kun je de man of vrouw van je dromen ontmoeten. Of iemand die je gaat kwetsen. Hoewel de app het vinden van liefde (en hook ups) eenvoudiger dan ooit heeft gemaakt, heeft het singles ook blootgesteld aan leugenaars, oplichters en kwaadwillenden.

Een diepgaand onderzoek van ProPublica onthulde eind vorig jaar een rapport met incidenten waarbij geregistreerde zedendelinquenten actief waren op dating apps, terwijl de vrouwen met zij spraken geen idee hadden dat ze contact hadden met een veroordeelde crimineel. De vrouwen werden door de zedendelinquenten verkracht en deden aangifte. De incidenten werden gemeld aan de eigenaar van de betreffende dating apps, Match Group, om vervolgens te ontdekken dat apps als Tinder weinig tot geen inzicht hebben in wie hun apps gebruikt.

Tinder controleerde niet op zedendelinquenten

Match Group controleerde alleen op Match of een gebruiker zich schuldig heeft gemaakt aan een zedendelict. Dat deed het niet op de andere populaire dating apps van het bedrijf zoals Tinder, Match en OkCupid.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Een woordvoerder van Match Group vertelde ProPublica dat het bedrijf geen uniform screeningprotocol kan implementeren omdat het niet genoeg informatie verzamelt van zijn gratis gebruikers. En zelfs als gebruikers betalen voor premiumfuncties was een screening niet mogelijk. De woordvoerder erkende dit en zei: “Er zijn sowieso geregistreerde zedendelinquenten op onze gratis dating apps.”

Tinder’s nieuwe achtergrondcontrole

Match Group gaf aan dat het geen achtergrondcontroles kan uitvoeren omdat het systeem niet alleen duur maar ook onbetrouwbaar is. Blijkbaar heeft Match daar nu een oplossing voor gevonden, zo blijkt uit ons onderzoek van de huidige Tinder-code. Uit de code blijkt dat het nu mogelijk is om verbannen te worden op Tinder als gevolg van een achtergrondcheck.

De informatie in de code verwijst naar een derde partij die de achtergrondcheck voor Tinder uitvoert, Backgroundchecks.com. Aangezien de code enkele weken geleden nog niet aanwezig was, suggereert dit dat Tinder onlangs met deze partij is gestart om profielen te screenen en te verbannen. De exacte informatie die in de code terug te vinden is:

Your Account Has Been Banned

Your Tinder profile has been banned for activity that violates our {termsOfUse}. We sent an email to the email address associated with your account with more information.

This decision was made partially based on a report we received from backgroundchecks.com. Backgroundchecks.com was not involved in the decision to close your Tinder account and will not be able to provide you with the specific reasons about the closure. You may obtain a free copy of the report by mail if you request it from backgroundchecks.com within 60 days, and you may challenge any inaccurate information in the report with them. If they correct any information, we will review the new report. You may contact backgroundchecks.com by mail at 12770 Coit Road, Suite 1150, Dallas, Texas 75251; by fax to 866-306-9258, or by telephone at 855-404-6546.

Backgroundchecks.com

Met meer dan 650 miljoen strafregisters en 22 miljoen foto’s heeft backgroundchecks.com naar eigen zeggen een uitgebreide database samengesteld om de achtergrond van mensen te screenen. Uit de code blijkt dat Tinder van deze database gebruikmaakt, hoewel dit niet officieel door Tinder is bekendgemaakt.

tindercode

Wat de code niet onthult, is of het om een geautomatiseerde controle gaat of om een handmatige controle. Het is niet ondenkbaar dat Tinder sinds kort gebruikmaakt van de api (onderlinge communicatie tussen systemen) van backgroundchecks.com waardoor een automatische achtergrondcheck mogelijk zou kunnen zijn. Maar dat is op dit moment slechts speculeren. Het enige dat we nu weten is dat Tinder is begonnen – of aan het testen is – met de achtergrondchecks van (Amerikaanse) gebruikers.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie