Vakantieliefde: geef je het een kans of kun je het beter vergeten?

Jay
Door Jay
12 minuten leestijd

Het kan iedereen overkomen: verliefd worden tijdens een vakantie op een verre bestemming. Sterker nog, als je als single door het leven gaat, komt een gebruinde exotische schone of een macho vol passie misschien juist wel heel erg gelegen.

Aangezien je ver weg bent uit je dagelijkse realiteit en alles net even iets mooier wordt met de zonnestralen, ben je een stuk meer ontspannen. Je staat daarom wel open voor een vluchtige vakantieliefde. En we geven je geen ongelijk: waarom ook niet?

Toch is er vaak één probleempje bij kortstondige vlammen. Vaak leidt een leuke klik tot een plotseling en overweldigend gevoel van verliefdheid. Al snikkend en snotterend stap je op het vliegtuig naar Nederland om ook nog eens weer in de dagelijkse sleur terecht te komen. Het valt je zwaar, want je wilt het liefst zo snel mogelijk weer terug naar je tropische vlam.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

In je omgeving zegt iedereen je echter dat je je niet zo aan moet stellen. Je hormonen zijn vast op hol geslagen door al dat mooie weer. Zelf denk je er anders over. Zou het een toekomst hebben? Of kun je beter het advies van je vrienden opvolgen en de vakantieliefde vergeten?

Wat is een vakantieliefde?

Een vakantieliefde (of een zomerliefde) is niets anders dan een kortstondige liefdesrelatie wanneer jij op vakantie bent. Het gevoel van verliefdheid ontwikkelt zich vele malen sneller dan normaal en dat komt door alle magie van de vakantiebestemming.

Je voelt je helemaal op je gemak, je hebt het naar je zin, en geniet er oprecht van om in een andere cultuur te leven. Die exotische taal zorgt ervoor dat jouw levenspassie naar een nieuw hoogtepunt stijgt en de zon, zee en lange dagen: alles in het leven lijkt even mee te zitten.

Als je dan ook nog eens een leuke man of vrouw ontmoet die zo anders is dan wat je in Nederland gewend bent, wordt je aandacht nog meer getrokken. En voor je het weet is de vlam overgeslagen. Dat zou je normaal gesproken nooit zo snel zijn overkomen, dat weet je ook van jezelf. En toch gebeurt het nu, zonder dat je jouw gevoelens kunt verklaren of beheersen. Je bent jezelf niet en je moet zeggen: dat bevalt best.

Je kunt, ver weg van huis, even doen en laten wat je wilt. Daardoor sta je meer open voor ontmoetingen en ben je best even bereid om nét even iets verder te gaan dan normaal gesproken. Toch hebben alle vakantieliefdes een einde en wel een hele abrupte: zodra je weer op het vliegtuig stapt is het voorbij. Of toch niet?

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Hoe eindigt het vaak?

Want dat de vakantieliefde eindigt op het moment dat de vakantie voorbij is, daar zullen de meeste verliefde vakantiegangers even niets van willen weten. Voor hen draait de hele wereld even om om die ene vlam die ze maar niet uit hun hoofd kunnen zetten. De gedachte dat het vuur van de intense liefde binnen de kortste keren weer zal zijn gedoofd, daar zullen veel mensen liever niet bij willen stilstaan. Toch duurt de gemiddelde vakantieliefde alleen tot het einde van de vakantie. Daarna is het tijd om afscheid te nemen, want je weet dat jullie te ver van elkaar wonen.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de kans zelfs heel erg groot is dat je vakantieliefje en jij elkaar nooit meer zullen zien. Het gevolg? Een gebroken hart, maar als je tot bedaren bent gekomen, blijven een aantal onvergetelijke herinneringen over. Heel je leven zul je nog kunnen teren op die nostalgische gedachten van die magische vakantie.

zomerliefde

Andere scenario’s

Toch zijn er ook nog een aantal andere scenario’s denkbaar als we nadenken over die onverklaarbare vakantieliefdes. En die zijn niet in alle gevallen even positief.

Onbegrip bij jezelf

Want we weten allemaal dat het soms best moeilijk kan zijn om onze gevoelens te begrijpen als we op vakantie zijn. Die tropische ambiance, de zonnestralen, dat heerlijke briesje aan de zee: het doet gekke dingen met ons. Of beter gezegd: tijdens sommige vakanties verliezen we onszelf en zien we een hele andere werkelijkheid. Alles is een stuk intenser en we zien de hele wereld door een roze bril. Zo kan het zomaar zijn dat we ons aangetrokken voelen tot iemand die we normaal gesproken nooit zouden zien staan.

Op het moment dat de vakantie voorbij is en je weer in je dagelijkse ritme zit, heb je de tijd om er nog eens objectief over na te denken. Het zorgt voor een hoop onbegrip: wat is je in hemelsnaam bezield tijdens de vakantie? Er is in elk geval één lichtpuntje: het is gelukkig ver van huis gebeurd.

Flinke domper bij weerzien

Dan is er nog het scenario denkbaar dat je maar niet afkomt van de verliefdheidsgevoelens. Je hebt contact gehouden met je tropische vlam en het verlangen naar elkaar is eigenlijk alleen maar toegenomen. In de tussentijd is daarom hard gespaard voor een vlucht en je bent daarom afgereisd naar dezelfde plek van bestemming: eindelijk kunnen jullie weer samen zijn.

Eenmaal aangekomen komt na een paar dagen dan toch het besef: het is deze keer allemaal veel minder spectaculair dan de vorige keer. De omgeving bevalt je een stuk minder en dat komt vooral door je vakantieliefde. Die mooie witte tanden blijken toch niet zo wit als gedacht en dat prachtige lijf blijkt een stuk minder sexy dan in je stoute dromen. De tweede keer is het allemaal een stuk minder rooskleurig, helaas.

Maar dat betekent niet dat je er spijt van moet hebben. Zie het maar zo: je weet nu waar je aan toe bent. Je kunt maar beter de moeite hebben genomen om tot die conclusie te komen dan dat je heel je leven nog met dat prangende gevoel zou hebben gezeten waarom je de ware liefde hebt laten glippen.

Een ware liefde

Zo nu en dan gaat het net iets anders. Soms groeien de intense vakantieliefdes uit tot iets heel moois. Ooit geboren onder de tropische zonnestralen is uitgegroeid tot een vaste relatie. Je hebt de liefde van je leven ontmoet en de verre afstanden zullen jullie niet tegenhouden. Jullie zijn bereid om hemel en aarde voor elkaar te verzetten en het zorgt er zelfs voor dat jullie gaan samenwonen.

“From a little spark may burst a flame.” – Dante Alighieri

Misschien wordt dat wel in het koude Nederland, want jouw exotische vlam blijkt toch iets minder problemen hebben om zich aan te passen dan je had gedacht. Of misschien wordt dat tijdelijke vakantieadresje wel jouw nieuwe droomhuis.

Contact houden/vrienden blijven

Hoe de vakantieliefde zich ook mag uitmonden, feit blijft wel dat je flink wat tijd in elkaar mag investeren als je contact wilt houden. Of dat ook op de lange termijn aanhoudt is natuurlijk een ander verhaal, maar gelukkig is contact houden vandaag de dag een stuk makkelijker dan voorheen: de wereld is een stuk kleiner geworden. Zo reizen we veel meer en kunnen we gratis online communiceren (zowel via chat als videobellen).

We worden steeds internationaler en daarom is het een stuk eenvoudiger om contact te worden dan voorheen. Videobellen doe je met een druk op de knop, brieven zijn niet meer nodig, en een vlucht is zo geboekt. Zelfs als jullie doel is om alleen vrienden te blijven dan doe je er ook goed aan om contact te houden. Want een tropisch vakantieadresje komt natuurlijk altijd van pas.

Vreemdgaan met vakantieliefde?

Misschien ben je wel door de hitte bevangen, of misschien komt het juist wel doordat je niet gelukkig bent met je huidige partner: vreemdgaan met de vakantieliefde komt hoe dan ook regelmatig voor. Wat de reden ook mag zijn, je weet in elk geval dat je veel vrijer bent om je gang te gaan dan in het dorp waar je woont: hier kent niemand je.

Het is dan ook niet ongebruikelijk dat mensen, ondanks hun relatie, zich toch laten gaan op de vakantie. Bij het vreemdgaan met de vakantieliefde kun je grofweg aan twee situaties denken: of je bent op vakantie zonder je partner óf je bent samen op vakantie.

Vakantie met partner

In dat laatste geval wordt het nog net even iets spannender, want hoe je het allemaal gaat verbergen voor je partner wordt een hele opgave. Maar dan nog, dankzij alle tropische taferelen is dat slippertje op het strand zo gemaakt. De vakantieliefdes zijn eigenlijk zo verboden als wat, maar toch weerhoudt dat je er niet van om vreemd te gaan.

Vakantie zonder partner

In het andere scenario ben je op vakantie zonder je partner en heb je het vreemdgaan ook niet kunnen voorkomen. Misschien was het wel een slippertje waar je achteraf spijt van krijgt of misschien stond je er juist wel open voor en smaakt dit zelfs naar meer.

Zucht: die verdraaide vakantieliefdes ook

Wat voor jou ook het geval mag zijn, één ding staat vast: vakantieliefdes brengen een hoop emoties los, of dat nu met of zonder vreemdgaan is. Want ook in het geval van een foute vakantieliefde zal er een soortgelijk besef komen als bij een normale vakantieliefde: of je snapt niet wat je in hemelsnaam heeft bezield. Of het smaakt juist naar meer.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie