Stellen die samen lachen, blijven samen: inside-jokes bevestigen de relatie

Michael Slender
Door Michael Slender
3 minuten leestijd

We weten allemaal wat de heilige ingrediënten van een succesvolle relatie zijn. Of dat denken we. Waarschijnlijk denk je meteen aan liefde, vertrouwen en eerlijkheid. Maar het lijkt erop dat dit niet het enige is. Samen lachen, elkaar plagen en inside-jokes blijken net zo belangrijk te zijn voor een relatie, zo wordt aangetoond in een recent onderzoek van de Universiteit van Kansas.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van Kansas en geleid door universitair professor Jeffrey Hall. De wetenschappers van de universiteit analyseerden 39 onderzoeken waar in totaal meer dan 15.000 deelnemers aan meededen. Dit deden ze om te bepalen hoe belangrijk humor is in een liefdesrelatie.

De resultaten, gepubliceerd in het vakblad Personal Relationships, suggereren dat het niet uitmaakt of je jezelf grappig vindt, of dat anderen je grappig vinden. Grappig zijn betekent niet dat je meer geluk in de liefde hebt.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Samen lachen

Wat wel een indicatie is voor je liefdesgeluk is dat je in staat bent om samen met iemand humor te creëren, wat zich uit in teasen, plagen en inside-jokes. Stellen die samen lachen zijn over het algemeen vaker tevreden over de relatie. Dit duidt erop dat deze relaties langer standhouden.

“Speelsheid tussen liefdespartners is een cruciaal onderdeel in de hechting en creëren van het gevoel van veiligheid”, zegt professor Hall. Volgens de professor geldt dit niet alleen voor partners maar ook voor potentiële partners. “Vooral samen lachen is een belangrijke indicator voor aantrekkingskracht tussen potentiële partners.”

Plagen en teasen

Of je nu de draak steekt met de “snelle” looptijden van je partner die net met hardlopen begint of de plotselinge tranen tijdens een romantische film, de wetenschappers hebben ontdekt dat stellen die elkaar plagen en teasen meer kans maken op een langdurige relatie. Inside-jokes waar jullie alleen om kunnen lachen en niemand anders lijken de relatie zelfs te bevestigen, zo beweren de onderzoekers.

Er is echter een fijne grens tussen inside-jokes en gemene grapjes. Stellen die ten koste van de partner grappen maken hebben een kleinere kans op een gezamenlijke toekomst. In tegenstelling tot de inside-jokes kunnen deze grappen zelfs een probleem in de relatie betekenen.

Kortom, als je samen een gevoel van humor hebt gevormd, dan is de kans op slagen veel groter. Maar voordat je de teruglopende haarlijn van je partner bekritiseert of grapjes maakt over je schoonmoeder, professor Hall waarschuwt dat je ook te ver kunt gaan.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie