Geen beste vriend(in) meer: is het normaal?

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
6 minuten leestijd

Je hebt genoeg kennissen, een goede band met je familie, maar toch heb je het gevoel dat er iets mist. Met vrienden maken heb je geen probleem en iedereen mag je. Maar waarom heb ik dan geen beste vriend?

Je bent niet de eerste of de enige die zichzelf deze vraag stelt. Er zijn meer dan genoeg mensen die zichzelf hetzelfde afvragen, of dat ooit hebben gedaan. Terwijl anderen in je omgeving allemaal hun bro of BFF hebben, heb jij niemand waar je echt álles tegen kunt zeggen. Is dat raar? Of is het vrij normaal?

Het goede nieuws is dat het helemaal niet zo vreemd is dat je niet één beste vriend hebt. En daarom is het ook niet iets om je zorgen over te maken. Je bent niet per definitie een creep of anti-sociaal persoon. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 1 op de 10 mensen helemaal geen goede vrienden heeft of iemand die ze een ‘beste vriend’ zouden noemen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Hoe ‘beste vriend’-relaties meestal ontstaan

Beste vrienden word je niet zomaar, dat groeit. En vaker wel dan niet, heeft het een hele lange tijd nodig om te groeien. Dat begint vaak al tijdens de kinderjaren, in een tijd waarin je wordt aangemoedigd om nieuwe vrienden te maken. Meestal gaat het om een ander kind dat bij je in de straat woont of bij je in de klas zit op de basisschool.

Deze vriendschap leert je wat het betekent om één beste vriend te hebben. Enerzijds is het veiliger, omdat er altijd iemand bij je in de buurt is, anderzijds leert het je de basisvaardigheden van het onderhouden van een vriendschap. Je leert hoe je moet communiceren, omgaan met ruzies en ook hoe je iemand vergeeft en waardeert.

“Een vriend is iemand die je verleden begrijpt, in je toekomst gelooft en je accepteert zoals je bent.” – Onbekend

Maar hoewel dit voor lange tijd je beste vriend kan zijn, zijn dit meestal niet de vriendschappen die de tand des tijds doorstaan. Het kan, maar het komt minder voor. Als je ouder wordt, de basisschool verlaat en de puberteit bereikt, ontmoet je veel nieuwe mensen. Een nieuwe school, leerlingen met een gelijkwaardig opleidingsniveau, hobby’s en verschillende sociale situaties waarin je kunt groeien. Dit zijn de situaties en leeftijdsklasse waarin veel beste vrienden elkaar ontmoeten.

Wat je denkt te missen

Geen beste vriend hebben klinkt voor jou misschien zo eenzaam. Niemand om mee te dollen, niemand die je door dik en dun steunt, wat je ook doet en wat je ook zegt. Je mist iemand in je leven die de eigenschappen heeft van een beste vriend. Een beste vriend:

  • is er voor je, wat er ook gebeurt
  • is gezellig gezelschap
  • beoordeelt je niet
  • is bereid om je de waarheid te vertellen, zelfs als je het eigenlijk niet wilt horen
  • lacht om je slechte grappen
  • toont begrip voor je situatie
  • steunt je in moeilijke tijden
  • is er voor een luisterend oor

oude vrienden

Het is normaal

Niet iedereen heeft een beste vriend in z’n leven, en dat is prima. Verschillende goede vrienden hebben is ook oké. Want veel goede vrienden kunnen je ook steunen en liefde geven, terwijl geen van hen je beste vriend is. En het laatste wat je moet willen is deze vrienden pushen om je beste vriend te zijn.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Het gaat er dus niet om wat “normaal” is. Geen enkele vriendschap is hetzelfde, omdat mensen stuk voor stuk unieke wezens zijn. Het gaat er vooral om wat je zelf wilt. Sommige mensen geven de voorkeur aan verschillende vrienden die elk iets geven, in plaats van één vriend waar ze voortdurend op kunnen rekenen. En dat is ten slotte een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Geen beste vriend hebben komt uiteindelijk vooral aan op geluk. Je komt de beste vriend tegen in je leven, of het blijft op het niveau van een beste vriend. Het ligt niet aan jezelf of aan anderen: it is what it is.

En nu?

Als je geen beste vriend hebt, dan is er nog hoop. Het betekent immers niet dat je de rest van je leven slijt zonder een beste vriend. De goede vrienden die je nu hebt, kunnen zich door omstandigheden en ervaringen transformeren tot beste vriend-types. Je weet niet hoe het leven loopt.

Naarmate je ouder wordt verandert je leven en krijg je nog genoeg mogelijkheden om nieuwe mensen te leren kennen. Misschien dat een van deze mensen uiteindelijk je beste vriend wordt. Zolang je ervoor openstaat om een band te creëren met iemand die je nog niet kent, dan blijft de beste vriend-optie bestaan.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie