Vriendschap behouden? Hoe je de vriendschap niet verliest

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Mensen zijn sociale wezens die naar verschillende soorten relaties snakken. Van liefdesrelaties en familiebanden tot platonische relaties: we delen ons leven graag met andere mensen. Maar toch kan het soms moeilijk zijn om deze relaties te behouden.

Je hebt het druk met je werk, hobby’s en verantwoordelijkheden waardoor je niet veel tijd en energie overhoudt voor de vriendschappen in je leven. Het is niet alleen de beperkte tijd die het moeilijk maakt om vriendschappen te behouden, je kunt ook een gebrek aan sociale vaardigheden hebben of van nature verlegen en introvert zijn.

15 manieren om de vriendschap te behouden

Heb je het gevoel dat al je vriendschappen uit je handen glippen? Dat je niet sociaal gezien niet de beste vriend bent? Het goede nieuws is dat je sociale vaardigheden kunt ontwikkelen. Het kost natuurlijk wat werk, maar het zal het zeker waard zijn. Dit zijn 15 manieren om te voorkomen dat je vriendschappen verliest.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1. Zeg ‘ja’ tegen meer sociale contacten

Veel mensen vinden het moeilijk om vriendschappen te onderhouden, omdat ze geen moeite doen om de vriendschap daadwerkelijk in stand te houden. Ondanks dat ze de vriendschap willen behouden, ontwijken ze bijvoorbeeld de sociale situaties met vrienden. Maar als je geen moeite doet om aanwezig te zijn, zullen mensen je ook niet snel meer uitnodigen. Zeg daarom ‘ja’ tegen meer sociale contacten en forceer jezelf om te gaan – ook als je helemaal geen zin hebt.

2. Maak tijd vrij om je vrienden te spreken

We weten het: het leven is te druk om voor iedereen tijd te maken. Het kan soms lastig zijn om goed contact te onderhouden als je allebei een druk leven leidt. Maar ondanks een gebrek aan tijd is het geen excuus om daardoor een vriendschap te laten gaan. Dankzij sociale media en chatapps als WhatsApp ben je nauw verbonden met iedereen die in je contactenlijst staat. Stuur regelmatig een berichtje of Facetime elkaar om even bij te kletsen. Zelfs een kort gesprek kan al voorkomen dat de vriendschap verwatert.

3. Zorg dat je realistische verwachtingen hebt

Heb je een bepaald beeld voor je van hoe een vriendschap eruit hoort te zien? En besteed je je tijd om dat beeld waar te maken in plaats van je te focussen op wat je al hebt? Het enige waar je mee bezig bent is het scheppen van verkeerde verwachtingen. Met andere woorden: weet wat je aan je vrienden hebt. In plaats van gefrustreerd te raken als die ene vriend niet mee wil stappen, kun je je beter focussen op de kanten die je wel waardeert.

4. Luister actief

In een vriendschap is het essentieel om goed naar elkaar te luisteren. Spreek je met elkaar af, zorg er dan voor dat je er echt bent – in het hier en nu. Zit niet constant je telefoon en wees niet met andere dingen bezig in je hoofd. Wees oprecht geïnteresseerd in de ander en laat weten dat jij de volledige aandacht geeft.

5. Leer de grenzen te respecteren

Grenzen zijn een gezond onderdeel van elke vriendschap. Ze communiceren hoe jij behandeld wilt worden en hoe de ander het graag wil. Neem de tijd om ervoor te zorgen dat je de grenzen van jezelf en die van je vriend of vriendin begrijpt. Zijn er dingen die je wel of niet kunt zeggen? Verwacht niet dat de vriendschap in het begin al perfect is. Soms zul je even botsen om te ontdekken en begrijpen wie jullie zijn.

6. Heb geduld om iets op te bouwen

De meeste goede vriendschappen ontstaan niet zomaar van de ene op de andere dag. Je zult ook merken dat niet elke vriendschap zal blijven bestaan. Soms heb je gewoon niet de juiste chemie of dezelfde interesses om vrienden te blijven. Je moet het geduld hebben om mensen te vinden die je vriend willen zijn en die bereid zijn om te werken voor het behoud van de vriendschap. Het kan tijd kosten, dus wees geduldig.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

7. Los meningsverschillen op

In een vriendschap zullen er altijd meningsverschillen zijn. Dit is totaal geen probleem, maar wel als ze oplopen tot ruzies die niet uitgesproken worden. Voel je je boos of ongemakkelijk over iets wat je vriend of vriendin zegt of doet? Uit je gevoelens er dan over. Alleen zo kun je dingen uitpraten en verder komen in de relatie.

8. Wees niet jaloers

Word je soms jaloers als je vriend of vriendin meer aandacht krijgt? Of geeft aan anderen? Jaloezie wijst meestal op problemen met het zelfbeeld en onzekerheid, dus dit is het soort probleem dat je zelf of met een psycholoog moet bespreken. Zorg ervoor dat je de oorzaak van het probleem leert kennen en gezonde manieren om ermee om te gaan. Extreme jaloezie kan vriendschappen kapotmaken, terwijl dit juist het tegenovergestelde is wat je wilt.

9. Gebruik je vrienden niet om te klagen

De meeste mensen komen liever niet in de buurt van negatieve mensen. Ben je een klager, zeurkous of een pessimist? Laat dit dan niet merken aan je vrienden. Of doe het alleen als afwisseling op een aantal positieve berichten. Vrienden zijn fijn omdat je ze als een soort uitlaatklep kunt gebruiken, maar je vriendschap zal uiteindelijk eindigen als je voortdurend fouten en gebreken in alles om je heen vindt. Tijd doorbrengen met je vrienden moet rustgevend, stressverminderend en gezellig zijn – niet het tegenovergestelde.

10. Vergeet je vrienden niet als je een relatie hebt

Het komt vrij vaak voor dat mensen hun vriendschappen laten verwateren wanneer ze een relatie krijgen. Als je een relatie krijgt, wil je het liefst al je tijd doorbrengen met deze ene persoon. We snappen het: iedereen wil dat. Toch is het erg belangrijk om tijd vrij te blijven maken voor je vrienden. Mocht de relatie stuklopen, dan zul je toch echt je vrienden nodig hebben om op terug te vallen. Als je verwacht dat zij er altijd voor jou zullen zijn, zul je dit ook terug moeten geven.

11. Start geen roddels of problemen

Heb je een probleem met een van je vrienden? Bespreek dit dan individueel met de ander of houd het voor jezelf. Ben je iets te weten te gekomen over een vriend of vriendin? Houd dit dan voor jezelf of bespreek het in vertrouwen. Je weet waarschijnlijk niet het hele verhaal. Wil je vriendschappen behouden, dan is het erg belangrijk om niet over anderen te gaan roddelen of voor problemen in de vriendengroep te zorgen.

Mensen die problemen veroorzaken, door hun neus te steken in zaken waar ze niets mee te maken hebben, worden niet gewaardeerd als vriend. Het is logisch dat deze mensen daardoor veel vrienden kwijtraken. Verwacht dus niet van je vrienden dat ze vrienden met je willen blijven als je roddelt, achter hun rug om praat en daardoor problemen veroorzaakt.

12. Wees niet te aanhankelijk

Wil jij graag veel meer tijd met je vriend(in) doorbrengen dan andersom? Het kan al snel overkomen alsof je te aanhankelijk bent. Aanhankelijkheid kan een probleem zijn voor mensen die geen goede sociale vaardigheden hebben of zich eenzaam voelen. Ze dringen aan op meer tijd, komen onaangekondigd opdagen of nemen constant contact op. Als je te aanhankelijk bent, duw je de ander alleen maar verder weg.

13. Houd niet alleen contact via sociale media

Sociale media en smartphones zorgen ervoor dat het eenvoudiger dan ooit is om sociale connecties te maken en te onderhouden. Maar dat betekent niet dat je het contact met je vrienden enkel moet beperken tot de digitale wereld. Het is niet hetzelfde.

Er zijn verschillende processen gaande wanneer we persoonlijk met andere mensen omgaan. De hersenen produceren stoffen die voor je geluk en welzijn zorgen en dit gebeurt niet wanneer je enkel spreekt via een scherm. Technologie stelt mensen in staat om veel socialer te zijn, maar het is daarentegen veel minder intiem.

14. Verspil je beperkte tijd en energie niet aan slechte vriendschappen

Neem soms de tijd om je vriendschappen te analyseren en onder de loep te leggen. Vraag jezelf af of de relatie gezond is. Krijg je energie van de vriendschap of zuigt het juist alle energie op? Toont de ander genoeg interesse in je? Maakt je vriend net zoveel tijd voor jou vrij als jij voor de ander? Het beëindigen van slechte vriendschappen maakt plaats voor goede positieve vriendschappen.

Mensen groeien en veranderen door de jaren heen. Zo kun je beste vrienden zijn met een iemand in de jaren dat je op de middelbare school zat, terwijl je in je twintiger jaren uit elkaar volledig uit elkaar bent gegroeid. Maak je geen zorgen: het is normaal en helemaal oké. Het is misschien pijnlijk om de vriendschap los te laten, maar je zult merken dat er andere goede vriendschappen voor in de plaats komen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie