Home Dating apps AFM: ‘Cryptofraude via datingapps neemt toe’

AFM: ‘Cryptofraude via datingapps neemt toe’

1 minuten leestijd
0
bitcoin tinder

Krijg je het advies om te investeren in crypto? En krijg je deze raad van een match op een datingapp? Dan is het oppassen geblazen, want de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dat Nederlanders steeds vaker via datingapps worden benaderd door dubieuze aanbieders van cryptomunten en buitenlandse valuta. De AFM baseert dit op de halfjaarlijkse Signalenmonitor waarin gezegd wordt dat consumenten steeds meer via datingapps worden opgelicht.

Cryptofraude

De coronapandemie heeft bijna elk aspect van het leven verstoord. Omdat het fysieke contact tussen mensen tot een minimum moest worden teruggebracht, werden datingapps nog populairder. Maar terwijl sommige mensen hun soulmate vonden, kwamen anderen in contact met een cryptofraudeur.

Bij deze vorm van datingfraude wordt er eerst persoonlijk contact met je gelegd via een datingapp en daarna beginnen de verhalen over cryptowinsten. Het begint zoals iedere andere match, waarbij de slachtoffers die wij spraken meestal contact hadden met (rijke) Aziatische personen. De profielen lijken echt en er wordt niet meteen gesproken over investeren.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Terwijl de gesprekken elkaar opvolgen en de tijd verstrijkt, probeert de fraudeur je vertrouwen te winnen. Het is doel is om je pas daarna te overtuigen van de winstgevendheid van cryptovaluta. Met foto’s van luxeproducten laat de fraudeur zien dat het hem of haar ook is gelukt is om gigantische winsten te maken. En het toeval wil dat ze op dit moment een onweerstaanbare deal kunnen maken. En jij hebt nu de kans om mee te doen.

In feite komt het erop neer dat je overtuigd wordt om te investeren in een financieel product dat is ontworpen om je geld te verliezen. Misschien laten ze je in het begin nog geloven dat je winst maakt, maar dat is alleen om je nóg meer geld afhandig te maken.

Het aantal meldingen van deze specifieke vorm van misleiding is in de tweede helft van vorig jaar fors toegenomen, zo meldt de AFM. Ons advies? Heb het nooit over investeren – ook niet over crypto – met iemand die je nog nooit hebt ontmoet.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Lichaamsgeur onderscheidt vriend van vijand’

Soms ontmoet je iemand en voel je meteen dat je op één lijn zit. Het is misschien niet een…