Wat is de Romance Gap? De kloof tussen mannen en vrouwen die daten

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Mannen moeten het eerste bericht versturen. Vrouwen mogen niet langer zijn dan de man. En mannen betalen de rekening van de eerste date. Als het om daten gaat, dan is de traditionele rolverdeling nog levendig aanwezig. Van mannen wordt iets anders verwacht dan van vrouwen. Op veel terreinen in ons leven hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het aanpakken van genderstereotypen, maar als het op daten aankomt is er nog steeds een verrassende kloof tussen de seksen.

Als de man na een maand toegeeft dat hij van je houdt, zijn de meeste mensen het erover eens dat het enorm cute is. Maar als de vrouw het doet, dan is het needy. Zo kunnen we wel tientallen voorbeelden geven die deze dynamiek tussen mannen en vrouwen bevestigen. En omdat het volgens velen een gedateerde dynamiek is, heeft datingapp Bumble het een naam gegeven: de ‘Romance Gap’.

Wat is de Romance Gap?

De ‘Romance Gap’ staat voor de discrepantie in gedrag dat verwacht wordt van mannen (masculien presenterende mensen) en vrouwen (vrouwelijk presenterende mensen) tijdens het daten en in relaties. Deze verschillen in het gedrag dat verwacht wordt van mannen en vrouwen zorgen ervoor dat we niet onze ware zelf kunnen zijn tijdens het daten. En hoewel iedereen weet dat deze normen niet helemaal eerlijk zijn, zijn ze nog niet eerder uitgedaagd. Tot nu, want Bumble is een wereldwijde campagne begonnen om de Romance Gap aan het licht te brengen.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Volgens de datingapp beïnvloeden de traditionele genderrollen niet alleen hoe we ons gedragen, maar ook hoe we denken, inclusief onze perceptie van wat romantisch, sexy en aantrekkelijk is in een partner. En zoals iedereen dat merkt op een datingapp: dit heeft een aanzienlijke impact op hoe we daten en relaties beginnen.

In samenwerking met onderzoeksbureau YouGov heeft Bumble in verschillende Europese landen – waaronder Nederland – onderzoek gedaan naar gelijkheid, verwachtingen en sekseverschillen tijdens daten en in relaties. Voor het onderzoek werden 6.770 deelnemers gevraagd naar hun mening over de stereotiepe rolverdeling tussen man en vrouw.

Ze ontdekten dat 74% van de ondervraagden het ermee eens is dat – als het gaat om romantische relaties en daten – er ander gedrag wordt verwacht op basis van je genderidentiteit. Net zoals er nog altijd een loonkloof is tussen mannen en vrouwen, bestaat er ook een gedragskloof tussen mannen en vrouwen die daten.

Rolpatronen maken daten moeilijk

Iets meer dan de helft van ondervraagden (52%) zegt dat deze geaccepteerde genderrollen ervoor zorgen dat mensen zich gedragen op een manier die minder trouw is aan wie ze zijn. Het is niet authentiek. Een derde van de vrouwen (33%) geeft zelfs aan het gedrag te hebben veranderd om de ander [lees: man] krachtiger of comfortabeler te laten voelen tijdens het daten of in een relatie. Bijna de helft (47%) van de ondervraagden zegt dan ook dat de impact van rolpatronen daten en relaties stressvoller en moeilijker maakt.

Op basis van de resultaten is het duidelijk: daten zoals we dat nu doen is gebaseerd op ongelijkheid tussen de seksen. Van mannen verwachten we wat anders dan van vrouwen. Zo gelooft slechts 5% van de ondervraagden dat de vrouw meer moet verdienen dan de man, zo blijkt uit het onderzoek, om maar aan te geven dat de man al tijdens het daten als de kostwinner wordt gezien. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen zorgt er dus ook voor dat vrouwen meer berichten ontvangen op datingapps.

Bijna de helft van de ondervraagden (44%) zegt verder dat het belangrijk is dat vrouwen niet wanhopig lijken. Maar van mannen wordt ook verwacht verwacht dat ze niet te enthousiast, aanhankelijk of gehecht overkomen, zo geeft 30% van de ondervraagden aan. Daarnaast geeft 27% van de mannen aan druk te voelen om de leiding te nemen tijdens het daten. Het is een goed voorbeeld van de Romance Gap, want slechts 8% van de ondervraagden is van mening dat de vrouw het voortouw moet nemen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie