Home Dating apps Onderzoek: ‘Datingapps maakten traditioneel daten weer nieuw’

Onderzoek: ‘Datingapps maakten traditioneel daten weer nieuw’

2 minuten leestijd
0
videodaten

De coronapandemie was niet sexy. Voor singles was daten op anderhalf meter onaantrekkelijk. Voor datingapps ruïneerde het de manier waarop ze zaken deden, want plotseling was het voor singles niet meer mogelijk om fysiek af te spreken. Vanaf maart 2020 gingen datingapps daarom een sombere toekomst tegemoet.

Relaties die online hun oorsprong vonden gingen er vanaf dat moment heel anders uitzien. Maar, zo zegt een nieuwe studie van Canadese onderzoekers, datingapps hebben zich wel snel aangepast aan de nieuwe situatie.

“Deze apps moesten de pandemie serieus nemen, omdat er in het begin veel media-aandacht naar de datingapps uitging”, zegt Stefanie Duguay van de Concordia University. “Deze apps werden betrokken bij de grotere publieke discussie, dus het zou heel vreemd zijn geweest als ze gewoon hetzelfde zouden blijven doen.”

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Virtueel daten werd een ding

Duguay en haar co-auteurs begonnen vanaf maart 2020 met het verzamelen en analyseren van gegevens over datingapps, toen landen begonnen te reageren op de coronapandemie. Volgens de onderzoekers waren de meeste apps er snel bij om de kansen te grijpen die werden geboden door gebruik te maken van videobellen om virtueel daten ‘normaal’ te maken.

Hoewel de term ‘virtueel daten’ uit de jaren negentig dateert, toen het gebruik van een datingsite nog werd gezien als ‘virtueel’, is de betekenis ervan veranderd. Virtueel daten is nu nog virtueler geworden, omdat de huidige videotechnologie het voor potentiële stellen mogelijk maakt om samen te eten, drinken en praten vanuit hun eigen huis. Het mist misschien de sfeer die aanwezig is in een restaurant of café, maar het komt wel heel dicht bij de werkelijkheid.

Traditioneel is weer hot

Om ervoor te zorgen dat singles de apps bleven gebruiken, zelfs wanneer in levende lijve daten moeilijk – zo niet onmogelijk – was, veranderden de datingapps hun strategie. Ze legden meer de nadruk op authenticiteit, liefde en romantiek, wat ook de aandacht van de onderzoekers trok. Ze ontdekten dat datingapps in een hoogst ongebruikelijke tijd als een wereldwijde pandemie zich meer gingen inzetten op vertrouwen, monogamie en het huwelijk.

“Deze ideeën zijn erg veilig en traditioneel, en veel mensen proberen zich te verankeren in verbindingen, relaties en emotionele stabiliteit”, zeggen ze onderzoekers. Naarmate samenlevingen de pandemie achter zich laten, zijn de onderzoekers van mening dat de datingapps ten minste een aantal van de nieuwe functies zullen behouden.

Duguay denkt in ieder geval dat virtueel daten – in sommige aspecten – ook onderdeel is van de toekomst van online dating. “Ze hebben geïnvesteerd in de technologie, het bericht [dat het mogelijk is naar] mensen gestuurd en de ervaring is eenvoudig en vloeiend”, zegt Duguay. En, zo zeggen de onderzoekers, de onvermijdelijke terugkeer naar persoonlijk daten betekent niet noodzakelijkerwijs het opgeven van deze nieuwe strategie.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Dating apps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Lichaamsgeur onderscheidt vriend van vijand’

Soms ontmoet je iemand en voel je meteen dat je op één lijn zit. Het is misschien niet een…