Waarom vrouwen meer berichten krijgen op dating apps

Jay
Door Jay
8 minuten leestijd

Een date bestaat idealiter uit twee mensen met wederzijdse interesse in elkaar. Maar om het ijs te breken, moet een van de twee de eerste stap zetten. In de fysieke wereld betekent dat misschien een subtiele knipoog, een glimlach, of een simpele “hallo”. Bij online dating draait het allemaal om likes, swipes en het verzenden van het eerste bericht. Dat kan een goede oneliner zijn of zelfs ook maar een emoji.

Traditioneel gezien nemen mannen het initiatief. Dat is altijd al zo geweest, en zelfs online blijkt dit nog het geval. Om die reden krijgen vrouwen een stuk meer berichten op datingapps. In een wereld waar mannen en vrouwen steeds meer naar elkaar groeien, lijken ouderwetse rollen er toch nog voor te zorgen dat het de man is die een eerste bericht stuurt en de vrouw die kijkt of dit bericht het waard is om op te reageren of niet. Reden om je alles te vertellen waarom vrouwen nog altijd meer berichten krijgen.

Waarom vrouwen meer berichten krijgen

Pak de gemiddelde inbox van een even gemiddelde man en vrouw erbij en kijk maar eens hoeveel berichten de twee krijgen in vergelijking met elkaar. Grote kans dat de vrouwelijke gebruiker meer berichten ontvangt dan de man en dat is zelfs in een vooruitstrevend land als Nederland nog het geval en in andere delen van de wereld is dit patroon nog veel duidelijker. Er zijn dan ook verschillende redenen aan te wijzen waarom vrouwen ook online meer aandacht krijgen dan mannen. Deze nemen we met je door:

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Vrouwen zijn kieskeurig (selectief gedrag)

Juist omdat de meeste vrouwen veel gemakkelijker kunnen matchen met mannen, bieden ook datingapps nog altijd een veel uitdagendere omgeving voor mannen. Dit verschil is al meteen duidelijk in de swipe-patronen. Hoewel vrouwen in het algemeen meer swipen dan mannen, zijn ze daarbij veel selectiever.

Uiteindelijk geven vrouwen alleen maar een handvol mannen per dag een like, terwijl mannen soorten van freewheelen met hun swipes: ze vinden iedereen leuk. Dit creëert een competitieve omgeving waar veel mannen het moeilijk vinden om matches te vinden. Ondanks de hoge selectiviteit van vrouwelijke gebruikers, matchen ze relatief een stuk vaker dan mannen.

2. Meer mannen dan vrouwen (waardeverhogend)

Een andere verklaring voor het grotere aantal berichten dat vrouwen krijgen in vergelijking met mannen heeft te maken met vraag en aanbod. Mannen gebruiken datingapps vaker dan vrouwen; dit geldt zowel in het aantal gebruikers als in de frequentie van het gebruik. Het resultaat is dat een groot aantal mannen vecht om een relatief kleine pool van vrouwen, waardoor laatstgenoemden zeer zorgvuldig potentiële matches kunnen kiezen. Ondertussen blijven mannen met minder aantrekkelijke profielen met lege handen achter.

3. Meer ontvangen, minder versturen (vicieuze cirkel)

Omdat vrouwen meer berichten krijgen, versturen ze er zelf ook automatisch minder. Dit komt enerzijds omdat ze al druk genoeg zijn met het chatten met mensen die hen een bericht hebben gestuurd, terwijl ze anderzijds ook minder de noodzaak zullen voelen om berichten te sturen naar anderen. Hiermee komen vrouwen in een vicieuze cirkel terecht waardoor er uiteindelijk minder initiatief wordt genomen door vrouwelijke gebruikers.

4. Traditionele rolverdeling (man neemt het initiatief)

Hoe modern de wereld van online dating ook mag zijn, de traditionele waarden zijn ook hier nog steeds zichtbaar. Vaak is het de man die het initiatief neemt; of dat nu in het café is of op een app, de mannen voelen zich het meest geroepen om het eerste bericht te sturen. Misschien is dat ook wel stiekem het verwachtingspatroon van de vrouw, want zij verwachten diep van binnen dat het de man is die een bericht moet sturen.

Daar moeten we wel bij zeggen dat de scheidslijn tussen wie nu het initiatief neemt de laatste jaren wel wat is veranderd; vooral bij online communicatie. De drempel voor een vrouw om af te stappen op een man ligt online een stuk lager dan in het café of ergens op een terras.

5. Andere gebruiksdoelen (emotioneel vs. seksueel)

Vrouwen kiezen bewust hun gesprekspartner uit en mannen lopen hun jongeheer achterna. Daar komt het grofweg op neer. Iedereen die er een beetje oké uitziet is prima voor een man. Vrouwen willen vaker iemand leren kennen, terwijl een groter deel van de mannen alleen seksueel contact wil. Voor een man is het veel makkelijker om het bed in te duiken met iemand voor wie ze geen gevoelens hebben dan voor vrouwen. Die willen iemand eerst goed leren kennen voordat ze fysiek met iemand worden.

Nu is het overigens niet zo dat elke man alleen maar van bil wil gaan en dat alle vrouwen een trouwpartner willen vinden op een app, maar de verschillen tussen beide geslachten zijn nog steeds significant.

6. Aversie voor ongepaste reacties (terughoudendheid)

Een veelgehoorde klacht van vrouwen die gebruikmaken van een datingapp is dat zij met regelmaat seksueel getinte berichten ontvangen van mannen. Voor vrouwen is er daarom een zekere terughoudendheid om zelf contact te zoeken met mannen, omdat zij nu eenmaal bang zijn voor wederom ongepaste berichten. Voor vrouwelijke gebruikers is dat reden om zich tijdens het online daten te beperken tot de fatsoenlijke berichten die zij krijgen van mannen en alleen daarop te reageren.

Overigens kunnen onfatsoenlijke gebruikers wel worden gerapporteerd, maar elke vrouw die langere tijd gebruik heeft gemaakt van datingapps heeft wel eens met seksueel geladen berichten en dickpics te maken gehad.

Wees jezelf

Of je nu een man of een vrouw bent, het belangrijkste is om jezelf te zijn en je niet te veel druk te maken om etiketten. Vrouwen mogen ook best eens het initiatief nemen als dat goed voelt, terwijl mannen ook gerust een keer een stapje terug mogen doen. Immers, de vrouwen die contact opnemen met hen zijn waarschijnlijk een stuk geïnteresseerde zijn dan wanneer de man een bericht stuurt naar de vrouw.

Online datingapps zijn er om drempels tussen mensen weg te nemen en een goede eerste zin zal altijd de interesse wekken: of dat nu een ijzersterke openingszin is of een vlijmscherpe reply.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie