Veel singles in Nederland vinden het prettig om alleen te zijn. Het huisje-boompje-beestje kan wachten, ze zijn momenteel niet op zoek naar een relatie of ze hebben belangrijkere prioriteiten. Wat de reden ook is, ze genieten van het single zijn. En dankzij deze levensgenieters gaan we steeds meer richting een vrijgezellenmaatschappij.
Meer mensen zijn ongehuwd en alleen wonen wordt steeds populairder. In 1979 telde Nederland net iets meer dan 1 miljoen alleenstaanden – het aantal mensen dat alleen woont. Nu, ruim 50 jaar later, is dat verdriedubbeld: Nederland kent nu meer dan 3 miljoen alleenstaanden. Maar niet alle alleenstaanden zijn vrijgezel.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft meer dan 1 op de 5 alleenstaanden een (lat)relatie. Als we dat vergelijken met het aantal alleenstaande mannen en vrouwen in Nederland, komen we uit op deze cijfers voor single Nederland.
Single vrouwen in Nederland
Er zijn meer alleenstaanden in Nederland dan ooit tevoren in de geschiedenis. In 2019 telde Nederland meer dan 3 miljoen alleenstaanden. Hoeveel vrouwen alleenstaand zijn? Volgens het CBS en op basis van de laatste gegevens zijn dat er iets meer dan anderhalf miljoen, 1.562.000 om precies te zijn. Aangezien een vijfde deel van hen een relatie heeft, kunnen we stellen dat 1,25 miljoen vrouwen in Nederland single zijn.
Single vrouwen Nederland = 1.249.600
Single mannen in Nederland
Nederland telde in 2019 bijna anderhalf miljoen alleenstaande mannen, zo’n 1.475.000. Ook niet alle mannen die alleen wonen, zijn ongehuwd of vrijgezel. Sommigen wonen apart van hun echtgenoot of partner, soms uit vrije wil – bijvoorbeeld als ze hun eigen plek willen behouden. Daarom vertellen de cijfers over alleenstaanden ons niet het totale aantal single mannen. Als we weer uitgaan van een vijfde, dan kunnen we stellen dat om en nabij 1,2 miljoen mannen in Nederland single zijn.
Single mannen Nederland = 1.180.000
Waar deze singles wonen
In Nederland woont 18 procent van de inwoners alleen, zo zegt het CBS. Maar dat is niet evenredig verdeeld: sommige gemeentes hebben relatief gezien meer alleenstaanden dan anderen. En omdat twintigers relatief vaak alleen wonen, tellen studentensteden veel alleenwonenden. Desondanks geeft deze kaart van Nederland inzicht in de gemeentes waar relaties veel alleenstaanden wonen – en dus ook relatief meer singles.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.