10 redenen waarom vrienden veranderen als ze een relatie krijgen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
7 minuten leestijd

Heb je ooit gemerkt dat je vrienden veranderen zodra ze een relatie krijgen? Ze worden anders. Misschien hebben ze minder tijd voor je, of zijn ze minder geïnteresseerd in de dingen die jullie vroeger samendeden. Het is een veelvoorkomend fenomeen en het is niet iets om je zorgen over te maken.

Er zijn verschillende redenen waarom vrienden veranderen als ze een relatie hebben, en vandaag gaan we deze redenen onderzoeken. Van veranderingen in prioriteiten tot persoonlijke groei, dit is waarom je vrienden veranderen en hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

Waarom veranderen vrienden als ze een relatie krijgen?

Ben je in de war over waarom je vriend of vriendin anders lijkt wanneer deze een relatie heeft? Het is vrij normaal dat vrienden veranderen wanneer ze verliefd zijn, maar het kan lastig zijn om te begrijpen waarom. Dit zijn een paar redenen waarom mensen veranderen als ze een relatie hebben.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

1.. Hun prioriteiten veranderen

Wanneer je vriend een nieuwe relatie begint, kunnen de prioriteiten veranderen. In plaats van zich op zichzelf te richten, richten ze zich nu meer op hun partner en het opbouwen van de relatie. Wat ooit een prioriteit was in hun leven, is nu misschien niet eens meer een gedachte. En dat allemaal omdat ze verliefd zijn.

Ze kunnen meer tijd willen doorbrengen met hun partner en minder tijd willen besteden aan andere sociale activiteiten. Oftewel: nieuwe prioriteiten dringen zich naar voren en bepalen hoe je vriend(in) zijn of haar leven in het vervolg leidt.

2. Hun geliefde heeft impact op hun leven

Elke keer dat je iets nieuws toevoegt aan je leven, verandert er iets aan je leven. Logisch? Soms heeft het nauwelijks een impact op hoe je leeft, anderen keren kan het een grote impact hebben. Een partner neemt veel ruimte en tijd in beslag. Zo’n relatie vereist veel tijd, moeite en aandacht om succesvol te zijn en dit kan ten koste gaan van jou, de vriend.

3. Ze veranderen voor hun nieuwe partner

Hoewel we onszelf niet willen verliezen in relaties, doen we dat vaak wel. We veranderen voor onze nieuwe partners, omdat we gaan de perfecte partner willen zijn. Veranderen voor een partner is ook lang niet altijd slecht. Met dit in gedachten kan je vriend dingen in zijn of haar leven veranderen zodat dit beter bij de relatie past.

4. Ze brengen hun tijd anders door

Relaties veranderen de structuur van je leven. Sommige vrienden ontdekken nieuwe interesses en hobby’s wanneer ze een relatie hebben. Ze willen misschien nieuwe activiteiten uitproberen met hun partner, wat kan leiden tot minder tijd voor oude vrienden en bestaande vriendschappen.

5. Ze zijn minder beschikbaar

Als mensen een relatie krijgen, zijn ze minder beschikbaar voor spontane uitjes en activiteiten. Ze moeten met iemand rekening houden en krijgen te maken met een gevulde agenda en relatieverplichtingen. Door het gebrek aan tijd moeten ze keuzes maken en als ze moeten kiezen tussen hun partner en vrienden, dan kunnen ze voor hun partner kiezen.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

6. Ze krijgen nieuwe sociale kringen

Wanneer vrienden een relatie krijgen, ontdekken ze vaak ook een nieuwe sociale kring. Door het ontmoeten van de vrienden van hun partner of door deel te nemen aan activiteiten die gerelateerd zijn aan de relatie. Hierdoor hebben ze minder tijd voor hun oude vrienden.

7. Ze zijn verliefd

In de beginfase van een relatie kunnen vrienden overdreven gehecht raken aan hun partner en minder tijd hebben voor andere dingen. Ze willen alleen maar bij hun geliefde zijn, zo verliefd zijn ze. Vaak is dat omdat ze nog steeds in de verliefdheidsfase zitten en meer tijd willen doorbrengen met hun partner.

8. Ze groeien

Mensen groeien op persoonlijk vlak als ze een relatie krijgen. Ze kunnen snel volwassen worden en dingen over zichzelf leren. Door de relatie gaan ze op zichzelf reflecteren en aanpassingen maken. Deze aanpassingen kunnen ook te maken hebben met hoe ze met hun vrienden omgaan.

9. Ze vinden het niet meer gepast

Tot laat in de nacht rondhangen in het café en elk weekend uitgaan: de meeste mensen veranderen deze gewoontes zodra ze een relatie krijgen. Het is normaal. Het is gewoonweg niet goed zijn voor de relatie als ze elk weekend tot laat in de nacht uitgaan. Als wat je deed met je vriend(in) ongepast is om te doen als je een relatie hebt, dan is dat de reden waarom je vriend of vriendin in gedrag is veranderd.

10. Ze hebben minder behoefte aan vriendschappen

Wanneer mensen een relatie krijgen, kunnen ze minder behoefte hebben om vriendschappen te onderhouden. Ze hebben al een partner waarmee ze hun tijd doorbrengen en daardoor voelen ze zich minder eenzaam dan voorheen.

Als je vriend zich anders tegen je gedraagt sinds hij of zij een relatie heeft, onthoud dan dat deze veranderingen niet persoonlijk bedoeld zijn. Het komt niet door jou. Uiteindelijk veranderen vriendschappen vooral omdat mensen veranderen. De relaties die ze krijgen dragen daaraan bij, omdat ze je een spiegel kunnen voorhouden.

Soms veranderen mensen om beter bij hun partner te passen, om hun relatie te versterken en te laten werken. Andere keren passen mensen zich aan om conflicten of problemen in de relatie te verminderen. Maar ondanks dit alles moet het wel mogelijk zijn om een goede vriendschap te behouden.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie