Relatie advies nodig? De beste tips en boeken die kunnen helpen

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Natuurlijk, niemand zit te wachten op relatieproblemen. Het liefst wil je deze issues zo snel mogelijk oplossen en een einde maken aan het ongelukkige gevoel. Toch kan het vrij lastig zijn om relatieproblemen ‘zomaar’ op te lossen.

Vaak zijn er specifieke problemen, waar dan ook een passende oplossing voor gezocht dient te worden. Maar er is helaas geen cursus of speciale school waar je leert om goed om te gaan met al deze problemen, waardoor je het vaak met vallen en opstaan moet leren.

Heb je relatie advies nodig? Wil je meer informatie over veelvoorkomende relatieproblemen en welke oplossingen er zijn? Of wil je meer informatie over relatietherapie?

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Relatie in een uitzichtloze situatie

Soms lijken de problemen zo groot in je relatie, dat deze vrijwel uitzichtloos lijkt. Je hebt het gevoel dat je elkaar kwijtraakt en jullie band is niet meer zo sterk als deze ooit was. Jullie hebben relatieproblemen, waardoor je je heel wanhopig kunt voelen. Je weet zelf niet zo goed wat je moet doen om het op te lossen en daardoor krijg je het gevoel dat je hulp nodig hebt.

De kans is groot dat de problemen worden vermeden of juist worden geuit door ruzies. Hoe moet je nu verder? Hoe krijg je een stabiele en gelukkige relatie? Zit er überhaupt nog toekomst in de relatie of is het uitzichtloos? Gelukkig zijn er tal van opties om je relatie te verbeteren, zodat een breuk voorkomen kan worden.

Wat kun je doen bij relatieproblemen?

Als er sprake is van een relatieprobleem, is het van groot belang dat jullie eerst allebei erkennen dat er ook daadwerkelijk een probleem is. Het is belangrijk om te weten dat jullie het sámen willen gaan oplossen. Het is een kansloze taak als jij het alleen wilt gaan doen. Praat er daarom met elkaar over. Nadat jullie beiden weten wat het probleem is, dan kunnen jullie beginnen met het werken aan een oplossing.

Jullie zullen voor elkaar moeten kiezen en moeten willen investeren in jullie relatie. Dit is dan ook gelijk een van de belangrijkste tips. Spendeer tijd samen, communiceer goed en onderneem activiteiten. Maar voordat je weet hoe je je problemen kunt oplossen, is het van groot belang om te weten wat er precies mis is. Hieronder geven we de meest voorkomende oorzaken van relatieproblemen, evenals adviezen en mogelijke oplossingen.

1. Verkeerde communicatie

Het allerbelangrijkste in een relatie is de communicatie. Als jullie te weinig, of op een verkeerde manier communiceren, is de kans groot dat het fout gaat. Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen of jullie communicatie goed zit. Denk goed over na deze vragen en praat er eventueel met iemand anders over.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

  • Laat je merken dat je luistert?
  • Zorg je ervoor dat je echt begrijpt wat er wordt gezegd?
  • Vertel je jouw verhaal met emoties?
  • Zijn jullie eerlijk tegen elkaar?
  • Vind je het belangrijk om de tijd te nemen om over gevoelens te praten?

Om beter te leren communiceren, zijn er een aantal adviezen die je kunnen helpen. Spreek allereerst een tijd af om echt met elkaar te praten. Neem echt de tijd om elkaar te begrijpen, doe je verhaal, deel je emoties en luister goed naar elkaar. Zorg ervoor dat jullie rustig blijven en dat het gesprek niet eindigt in een ruzie.

Begrijp ook dat jullie relatieproblemen niet in één keer zullen worden opgelost. Het kost tijd om te wennen aan een nieuwe manier van communiceren.

onzeker relatie

2. Vreemdgaan en elkaar vertrouwen

Een andere grote oorzaak van relatieproblemen komt doordat een van beide partners vreemdgaat. Dit kan zorgen dat het vertrouwen een stuk minder wordt en ken ook het einde van de relatie betekenen. Als jullie toch nog voor je relatie willen vechten, dan is het belangrijk om eerlijk te zijn.

Kom achter de redenen van het overspel en denk er allebei goed over na of het nog verstandig is om de relatie voort te zetten. Vraag je af of het wederzijds vertrouwen weer kan worden hersteld en of een gezonde relatie nog mogelijk is.

3. Uit elkaar groeien

Als jullie al een lange tijd een relatie hebben, is het logisch dat de relatie een stuk minder spannend is dan in de eerste maanden. Jullie zullen meer in een routine terecht komen. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet slecht te zijn, maar de kans is ook aanwezig dat jullie uit elkaar groeien.

Als jullie allebei een drukke baan en sociaal leven, zullen jullie weinig tijd voor elkaar hebben. Er wordt minder gepraat over de relatie, wat jullie dwarszit en jullie emoties. Je kunt merken dat jullie uit elkaar aan het groeien zijn.

Een van de belangrijkste manieren om dit te herstellen, is door meer tijd voor elkaar te maken. Een goed advies hierbij is om een keer per week een avond in te plannen, speciaal voor jullie. In deze tijd kunnen jullie uit eten gaan, gesprekken voeren of bijvoorbeeld nieuwe activiteiten ondernemen.

Door samen nieuwe passies en interesses te delen, zullen jullie gezamenlijke herinneringen en ervaringen hebben. Dit zal jullie dichter bij elkaar brengen. Daarnaast is tijd voor elkaar maken erg belangrijk voor een goede relatie. Laat merken dat je er bent voor je partner, help elkaar met kleine dingen en toon affectie.

relatietherapie

Relatietherapie: wanneer is dit nodig?

Communicatie is dus een van de belangrijkste onderdelen van een gezonde relatie. Het is belangrijk goed met elkaar te praten over de problemen die er spelen. Mochten jullie er samen niet uitkomen, dan kun je proberen met anderen te praten over de relatieproblemen die er spelen. Misschien heeft iemand uit je inner circle wel goed advies voor je, zoals een goede vriend of familielid.

Mocht dit ook niet helpen, dan is relatietherapie altijd nog een goede mogelijkheid. Een relatietherapeut kan jullie helpen om de oorzaak van je problemen te vinden en helpen om samen toe te werken naar het oplossen hiervan.

Dit is hoe relatietherapie werkt

Niet elke vorm van relatietherapie is hetzelfde. Net zoals elke koppel anders is, is dit ook het geval bij therapie. De aanpak hangt onder andere af van jullie problemen en waar er behoefte aan is. Er zullen onder andere verschillende sessies zijn waarin jullie leren beter te communiceren en naar elkaar te luisteren. Je herontdekt jezelf, je partner en jullie relatie.

relatieboeken

Relatieadvies uit bekende boeken

Heb je relatieadvies nodig, maar wil je eerst nog iets naders proberen voordat je naar een relatietherapeut stapt? Dan zijn er ook een aantal boeken waar je meer over het verbeteren van je relatie kunt leren. Er zijn namelijk een groot aantal boeken over dit onderwerp geschreven, die je kunnen helpen bij het beter begrijpen van je relatie en de problemen.

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus

Sinds het verschijnen van dit boek zijn er al miljoenen exemplaren van verkocht: Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. Het is inmiddels daardoor ook een gevleugelde uitspraak geworden. Dit boek gaat over de verschillen tussen mannen en vrouwen, wat ook in de metafoor duidelijk naar voren komt.

De schrijver van het boek is John Gray en hij legt in dit boek feilloos de verschillen uit tussen mannen en vrouwen met betrekking op relaties. Hij legt verschillen uit over de denkwijze, hoe mannen en vrouwen dingen voelen en hoe ze communiceren. Door te begrijpen dat jullie heel verschillend zijn, kun je namelijk een hoop relatieproblemen oplossen.

John Gray is expert als het gaat om persoonlijke ontwikkeling, relaties en communicatie. Het doel van zijn boeken is dat mannen en vrouwen elkaar beter leren begrijpen door ook de verschillen te begrijpen.

Bekijk ‘Mannen komen van Mars, vrouwen komen van Venus’

De vijf talen van de liefde

Gary Chapman geeft in dit boek verschillende ‘liefdestalen’; de manieren waarop mensen hun liefde kunnen uiten. Volgens Chapman zijn deze talen: door het geven van tijd, bemoedigende worden, cadeaus, hulpvaardigheid en lichamelijke aanraking. Door het boek De vijf talen van de liefde te lezen kan een hoop duidelijk worden over jouw liefdestaal en deze van je partner. Misschien kom je er wel achter dat jullie hier sterk in verschillen. Door de kennis toe te passen in de praktijk, kun je een hoop ergernissen en onbegrip voorkomen.

Bekijk ‘De vijf talen van de liefde’

Houd me vast

Volgens Dr. Sue Johnson heeft iedereen heeft behoefte aan liefde, steun en verbondenheid. Het boek Houd me vast is geschreven voor relatietherapeuten en stellen die aan hun relatie willen werken. Dr. Sue Johnson is de ontwikkelaar van Emotionally Focused Couple Therapy, een vorm van relatietherapie, waar in dit boek meer over te lezen is. Het is een baanbrekende manier voor het creëren van succesvolle, hechte relaties. In deze vorm van therapie staat liefde centraal, in plaats van de regels van communicatie.

Bekijk ‘Houd me vast’

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie