Wat is een relatietherapeut? Alles over therapievormen EFT en IBCT

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
10 minuten leestijd

Hoewel sommige koppels voor de buitenwereld altijd verliefd, gelukkig en eensgezind lijken, moet voor iedere relatie hard gewerkt worden. Zelfs de meest gelukkige stellen maken ups and downs mee binnen hun relatie.

Gaan jij en je partner momenteel door een moeilijke periode en komen jullie er samen niet helemaal uit? Het kan enorm helpen wanneer iemand van buitenaf er met een open, professionele blik naar kijkt en jullie advies geeft.

Zo iemand noemen we een relatietherapeut. Hij of zij helpt koppels die problemen hebben om in te zien of zij hun problemen kunnen oplossen en er samen sterker uit kunnen komen. We gaan je er meer over vertellen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat is een relatietherapeut?

Het is de taak van een relatietherapeut om koppels te helpen in hun relatie. Wanneer er problemen, ruzies en andere vervelende situaties gaande zijn, kan een relatietherapeut helpen bemiddelen. Wanneer mensen uit elkaar groeien, vreemdgaan of om een andere reden continu ruzie hebben, kan het helpen om een relatietherapeut in de hand te nemen.

Hij of zij geeft inzicht in elkaars gedrag en manier van communiceren, waardoor het mogelijk is om die vastgeroeste, negatieve patronen te doorbreken. Wanneer dat lukt, groeit men vaak weer naar elkaar toe en blijkt het dat de relatie toch nog kan werken. Of juist niet, maar kan de relatietherapeut helpen bij een vreedzame oplossing om ‘als goede vrienden uit elkaar te gaan’.

Wat doet een relatietherapeut?

Heb je besloten dat jij en je partner hulp nodig hebben met jullie relatieproblemen? Dan is het mogelijk om een afspraak te maken met een relatietherapeut. Zo’n therapeut maakt over het algemeen gebruik van verschillende therapievormen, afhankelijk van de problemen waarmee jullie te maken hebben.

Eerst worden er gesprekken gevoerd, zowel tussen de therapeut en het koppel als tussen de mensen binnen de relatie. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk aan het licht komt, zodat de therapeut hier zo goed mogelijk op kan inspelen. De relatietherapeut bekijkt de situatie vervolgens vanuit beide perspectieven, zonder hierbij partij te kiezen.

conflict ruzie

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Bij welke problemen kun je er terecht?

Weet dat wanneer je hulp nodig hebt binnen je relatie, geen enkel probleem te gek is. Dat betekent dat jullie ongeacht de omvang van het probleem of de hoeveelheid problemen, altijd bij een relatietherapeut kunnen aankloppen. Het is namelijk hun werk om jullie er zo goed mogelijk boven op te helpen. Of dat nu met elkaar of zonder elkaar is.

Wanneer blijkt dat de relatie geen kans meer maakt of wanneer de partners niet genoeg bereid zijn om aan zichzelf en de relatie te werken, is het soms beter om verder te gaan zonder elkaar. Wat de uitkomst ook is van jullie relatietherapie, vroeg of laat zal je inzien dat dit het beste is geweest voor jullie beide.

Het is een vrij beroep

Wist je dat een relatietherapeut geen specifieke vooropleiding hoeft te doen? Dat betekent dat het een vrij beroep is. Het kan zijn dat een relatietherapeut een achtergrond in de psychologie heeft of coaching cursussen gevolgd heeft, maar dat hoeft niet. Houd er rekening mee dat er ook relatietherapeuten zijn die zichzelf benoemd hebben. Doe daarom vooronderzoek naar de relatietherapeut om zeker te zijn over zijn of haar geschiktheid. En blijf te allen tijde je gezonde verstand gebruiken.

Heb je het gevoel dat iemand toch niet zoveel verstand heeft van hoe jullie problemen opgelost kunnen worden? Of lijkt het alsof iemand geen goede bedoelingen heeft en onnodig veel geld vraagt voor de therapie? Laat je dan niet in de maling nemen.

breuk

Is relatietherapie duur?

De kosten voor relatietherapie zijn over het algemeen afhankelijk van de duur per sessie en het aantal sessies dat jullie nemen. Het is hierbij belangrijk om te bepalen of jullie er allebei voor openstaan en er evenveel voor over hebben. Goede therapie is niet in geld uit te drukken, maar een goede therapeut kan dankzij zijn of haar ervaring ervoor zorgen dat je niet eindeloos veel sessies nodig hebt.

In sommige gevallen zijn werkgevers bereid een deel van de therapie te vergoeden. Dat komt doordat werknemers met problemen thuis niet zo goed presteren als gewoonlijk. Ook zijn er relatietherapeuten die het werk als extra of bijverdienste doen. Dit kan heel goedkoop zijn, maar je moet voor jezelf bedenken of je op die manier wel echt verder komt. Zulke therapeuten hebben bijvoorbeeld minder ervaring of een eenzijdige insteek.

liefde zoeken

Verschillende soorten relatietherapie

Een relatietherapeut kan van verschillende therapiemethoden gebruikmaken: van systeemtherapie en cognitieve gedragstherapie tot gestalttherapie en EFT. De therapeut kan aanhanger zijn van één specifieke therapieschool, maar vaak is het een combinatie van therapievormen die worden gebruikt. Dit zijn twee van de meeste bekende therapievormen.

EFT: Emotionally Focussed Therapy

Relatietherapie is een investering voor op de langer termijn, want uiteindelijk hebben jullie er als koppel veel profijt van. Een van de meest voorkomende therapievormen is EFT: Emotionally Focussed Therapy. Deze vorm wordt vaak gekozen door stellen waarbij de liefde ver te zoeken is en die steeds lijnrecht tegenover elkaar lijken te staan, zonder enig begrip voor het standpunt van de ander. Tijdens EFT-relatietherapie focus je op de emoties en behoeften die jij en je partner hebben en leren jullie elkaar beter te begrijpen. Op die manier is het mogelijk om toch weer naar elkaar toe te groeien.

Wat doet EFT-relatietherapie?

EFT is een hele krachtige manier om ervoor te zorgen dat twee partners zich weer verbonden gaan voelen met elkaar. Het legt namelijk de nadruk op onderliggende emoties en behoeften die jullie allebei hebben, maar die eerder niet gehoord of geaccepteerd werden. Je leert beetje bij beetje begrip op te brengen voor elkaar en negatieve patronen te doorbreken. Door op deze manier als het ware een schone start te maken, leg je een mooie basis voor jullie toekomst samen.

De therapeut aanschouwt hierbij hoe jullie met elkaar omgaan en wat jullie valkuilen zijn. Door die valkuilen te overbruggen en daarbij rekening te houden met jullie persoonlijke situatie en behoeften, ontstaat er meer verbondenheid.

hart gebroken divider

IBCT: Integrative Behavioral Couple Therapy

Voel je je niet meer gehoord binnen je relatie en gaan gesprekken die er nog plaatsvinden compleet langs elkaar heen? Wanneer je je hieraan ergert, maar er samen graag bovenop wilt komen is IBCT een geschikte vorm van relatietherapie. Daarbij wordt namelijk de focus gelegd op persoonlijke verschillen, emotionele gevoeligheden, stress van buitenaf en communicatiepatronen.

Eerst wordt de aandacht gelegd op emotionele acceptatie en tolerantie. Daarbij proberen jullie je eerst bij bepaalde dingen neer te leggen. Pas daarna wordt er gekeken naar problemen die op te lossen zijn. Bij gewone therapie gebeurt die volgorde juist andersom.

Waarom werkt IBCT?

Bij Integrative Behavioral Couple Therapy volg je niet alleen therapiesessies, maar krijg je ook huiswerk mee. Naast de gesprekken die jullie tijdens de sessies voeren, krijgen jullie handige opdrachten mee waarmee jullie samen kunnen oefenen. Nadat jullie een aantal persoonlijke verschillen besproken hebben en besloten hebben die van elkaar te accepteren, is het mogelijk om beter met elkaar te communiceren. Elkaar dingen verwijten en proberen je gelijk te halen lijken dan al een stuk minder belangrijk.

Wanneer jullie daar eenmaal rust in vinden, wordt er gekeken naar stressfactoren van buitenaf en hoe deze opgelost kunnen worden. Blijft communiceren lastig, dan helpt de relatietherapeut ofwel psycholoog in dit geval om effectiever met elkaar te leren communiceren.

Wat werkt het best?

Er zijn niet voor niets verschillende soorten relatietherapie. De ene soort werkt namelijk beter bij het ene koppel en hun problemen, dan bij het andere. Toch zijn zowel EFT als IBCT succesvol gebleken. Zo is dat voor EFT zelfs wetenschappelijk bewezen. Bereik je met je partner samen de tweede fase van de therapie, dan is het vrijwel onmogelijk om nog terug te vallen. Er wordt dan vaak snel resultaat geboekt.1

Bij IBCT is het zo dat maar liefst 70 procent van alle koppels er baat bij heeft wanneer zij voor deze therapievorm kiezen. Na veel onderzoek blijkt deze vorm niet alleen heel effectief bij ruziemakers en partners die vreemdgaan, maar ook bij LHBTI-koppels. Toch blijft het een persoonlijke kwestie en is het belangrijk om als stel te kijken naar wat jullie nodig hebben en om jullie hart te volgen. Je hart is immers wat de hoofdrol zal spelen tijdens de relatietherapie.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie