Wat zijn slaapkamerogen? Dit is wat onderzoek zegt over de zwoele blik

Michael Slender
Door Michael Slender
4 minuten leestijd

Het is de look die zegt dat je maar aan één ding denkt: seks. We hebben het over die flirterige blik die verraadt dat je naar iemand smacht. Als signature look van Marilyn Monroe is iedereen bekend met deze opwindende gelaatsexpressie. En als je nog niet bekend bent met de term slaapkamerogen, dan herken je de blik zelf wel.

Gezichtsuitdrukkingen zijn aangeboren en zo heeft iedereen z’n eigen manier waarop emoties worden uitgedrukt. Of je je nu verdrietig voelt, angstig, boos of blij: alle emoties zijn van je gezicht af te lezen.

Een van deze emoties is seksuele opwinding. En zo kun je, zonder dat je het doorhebt, aan iemand anders laten zien dat je seksueel opgewonden bent.1

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat zijn slaapkamerogen?

Slaapkamerogen verwijzen naar de blik met halfgesloten ogen. Het doet denken aan de wazige, dromerige blik die je deelt met je bedpartner tijdens de intieme momenten in bed. Vandaar ook de naam ‘slaapkamerogen’. In het Engels staat deze dromerige blik bekend als bedroom eyes.

In de meeste gevallen wordt de uitdrukking gebruikt om te beschrijven hoe een persoon met seksueel verlangen naar iemand kijkt. Als je naar iemand verlangt dan verandert je blik en bij sommige mensen is dat zo opvallend dat ze slaapkamerogen krijgen. Over anderen wordt gezegd dat ze altijd slaapkamerogen hebben: van nature een geile blik.

“Door mijn oogharen zag ik dat ze van onderop met zaadeisende ogen naar me keek.” – Jan Wolkers: Brandende liefde, 1981

Een synoniem voor een vrouwelijke blik

Mannen onderling hebben een populair synoniem voor slaapkamerogen. Zowel in boeken als in groepsapps en tijdens borrels wordt de zwoele blik van een vrouw vertaald naar zaadeisende of zaadvragende ogen. En dat wordt vaak niet gewaardeerd door vrouwen, getuige deze reactie van een van onze vrouwelijke bezoekers.

zaadvragende ogen

Dit vinden vrouwen van slaapkamerogen

Vrouwen vinden mannen met de zogenaamde slaapkamerogen niet sexy maar onbetrouwbaar. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek in 2012. Vrouwen geven de voorkeur aan mannen met een open blik als het doel een serieuze relatie is.

Wetenschappers van de University of Michigan lieten aan 400 mannelijke en vrouwelijke proefpersonen twee bijna identieke foto’s van een aantal mannen zien. Het enige verschil tussen de twee foto’s was hun blik: op de ene foto halfgesloten ogen, op de andere foto de ogen helemaal geopend. De proefpersonen moesten de mannen beoordelen op hun aantrekkelijkheid en betrouwbaarheid.

Het is niet “beter”

Uit de resultaten blijkt dat vrouwen de man met de slaapkamerogen minder geschikt vinden als relatiemateriaal. Deze man werd wel als geschikt gezien voor een scharrel: een flirt in plaats van een relatie. De sexy blik gaf hem echter geen edge: ook als het aankomt op een flirt is de man met de open blik aantrekkelijker. De meerderheid van de vrouwen gaf echter aan dat ze een relatie met de man met de open blik zouden aangaan. En 71 procent zou zelfs met hem willen trouwen.

Volgens de onderzoekers zorgen grotere ogen ervoor dat mannen er naïever en kwetsbaarder uitzien. Mannen met halfgesloten ogen zien er daarentegen onbetrouwbaar en niet oprecht uit.

“Met een blik wordt veel uitgedrukt”, zegt wetenschapper Daniel Kruger. “Je krijgt er geen voorsprong mee door jezelf zo uit te drukken, tenzij je al bezig bent met iemand die in je geïnteresseerd is, of met wie je een kans hebt, dus maak er niet teveel gebruik van.”

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie