Seksrelatie? Wat het precies is, de regels en hoe je ermee omgaat

Jay
Door Jay
11 minuten leestijd

Van oudsher gebruiken we in Nederland de term ‘scharrel’, maar de laatste jaren zijn daar ook Engelstalige begrippen bijgekomen als ‘friends with benefits’ en zelfs ‘fuckbuddies’.

Er zijn dus inmiddels een hoop benamingen, maar het doel is in alle gevallen hetzelfde: het draait allemaal om de seks en om niets anders dan dat. Het voordeel daarvan? Dat je wel de lusten krijgt, maar niet hoeft te delen in de lasten.

Dat klinkt op zich hartstikke prettig, want uiteindelijk zit niemand te wachten op drama. Tegelijkertijd is het maar moeilijk om geen gevoelens te hebben tijdens, of zelfs na, een goede vrijpartij. Een seksrelatie is daarom niet zo eenvoudig als dat het klinkt. Want is het eigenlijk wel mogelijk? Een seksrelatie zonder dat je met je hoofd in de wolken loopt?

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Wat is een seksrelatie?

Laten we zeggen dat de belangrijkste reden om een seksrelatie aan te gaan natuurlijk vooral te maken heeft met lust en niets meer dan dat. Oftewel, niets geen verliefdheid, niets geen affectie, maar gewoon keiharde actie in de slaapkamer en ciao!

In de meeste gevallen houdt een seksrelatie daarom korte tijd stand, want het is nogal lastig om seks en gevoelens op langere termijn uit elkaar te houden. Ook is het niet ongewoon dat seksuele relaties gepaard gaan met overspel, waarbij één of beide personen een echtelijke relatie hebben.

Omdat deze relaties op seksueel vlak geen voldoening brengen, wordt er soms buiten de deur gesnoept en gaat men op zoek naar een seksrelatie waar juist de ongedwongenheid voorop staat.

Soorten seksrelaties

Soms gebeurt dat met goedkeuring van de partner en in dit geval spreken we van een open relatie. Een of beide partners accepteren dat er een seksuele relatie wordt onderhouden met iemand anders. In de meeste gevallen gelden hier wel weer enige spelregels voor, zoals een bepaald aantal keren per week of per maand, en wordt er ook verwacht dat diegene op de hoogte is van wie de andere bedpartner is.

Of dit soort open relaties geheel probleemloos verlopen? Vaak niet. Er kan op een gegeven moment toch wrok ontstaan waardoor er problemen kunnen komen in de echtelijke relatie.

Reden voor sommigen om seksrelaties vooral te onderhouden tussen relaties door. Oftewel: zonder dat er overspel wordt gepleegd. Hierbij komt het erop neer dat je steeds weer terugvalt op je fuckbuddy op de momenten dat je even geen relatie hebt. En hoe wispelturiger jij bent in je relaties, hoe vaker je weer terugvalt op een tijdelijke seksrelatie.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Het voordeel hiervan is dat je niemand kwetst en zelf ook niet droog staat. Dat jouw contact met de ander puur is gericht op de seks en geen liefde en affectie kent, zorgt ervoor dat de ander zich ook niet beledigd of gepasseerd voelt als je eens in de zoveel tijd weer opduikt.

Voor wie is het?

Vooral voor de oppervlakkigen onder ons. Of in elk geval voor de mensen die oppervlakkig kunnen blijven met hun fuckbuddy. Dat betekent weet dat je vooral de lichamelijke connectie weet te omarmen, maar diepgaande gesprekken juist handig weet te vermijden. Je doet er dan ook goed aan om geen enkele interesse te laten zien in het dagelijkse leven van je bedpartner.

Blijf dus ver weg uit zijn of haar leven, en als het even kan, hebben jullie niet dezelfde vrienden. Zo voorkom je nogal ongemakkelijke situaties. Het is de reden waarom seksdatingwebsites zo populair zijn, omdat de gebruikers ervan elkaar vooraf niet kennen. Dit zijn een aantal voorbeelden van deze websites:

Deze datingapps geven aan geen fictieve profielen te gebruiken.

7 Regels om het te laten slagen

Een van de belangrijkste regels is om te beseffen dat je met een houdbaarheidsdatum te maken hebt: doorgaans duren seksrelaties een aantal weken tot een aantal maanden. Zo af en toe lukt het om door de jaren heen elkaars bedpartner te zijn, maar in dat geval onderhoud je alleen seksuele relaties tussen relaties door. Houd er rekening mee dat de vlam soms kan doven en dat één van jullie beiden weer in een vaste relatie terecht kan komen.

  1. Vind de juiste persoon.
  2. Stel voor jezelf een aantal regels op.
  3. Laat je emoties achterwege.
  4. Ontwikkel geen diepe persoonlijke band.
  5. Laat je niet overhalen tot meer dan seks.
  6. Neem afstand als je gevoelens krijgt.
  7. Blijf veilig.

Voel je je seksueel wel aangetrokken tot de ander, maar is het leven wat de ander leidt weer helemaal niets voor jou? Zijn jullie elkaars complete tegenpolen, maar is er wel vuur als jullie elkaar aankijken? Dan zijn dit de soort bedpartners waarnaar je op zoek moet gaan. Het allerlaatste wat je immers wilt is dat je verliefd wordt op de ander.

Door ervoor te zorgen dat je het bed deelt met iemand met wie je geen liefdesrelatie zou kunnen hebben, vermijd je in elk geval een hoop drama. Zie jij het niet voor je om een gezin te stichten met die wildebras die zo’n chaotisch leven leidt? Perfect. Sleep hem of haar dan in elk geval het bed in!

Bron: GIPHY

Wat je niet moet doen

Goed, je weet inmiddels waarnaar je op zoek moet, maar dan zijn er ook nog een aantal don’ts. En deze don’ts lopen nogal uiteen. Wat dacht je bijvoorbeeld van?

Onveilige seks

Het allerlaatste waar je op zit te wachten is dat er kinderen worden verwekt met degene met wie je alleen een seksuele relatie hebt. Of wat dacht je van een vervelende SOA? Je dient te allen tijde daarom te vermijden dat je onbeschermde seks hebt met je bedpartner. Draag een voorbehoedsmiddel, slik de pil, en vertrouw er niet blindelings op dat de ander helemaal proper is en zichzelf heeft laten testen. Uiteindelijk ken je elkaar niet eens zo goed.

Meng geen vriendschappen en seksuele relaties

Het gros van de seksrelaties houdt niet lang stand. Vaak moet je denken aan een aantal weken of een aantal maanden, maar veel langer dan dat is meestal niet gebruikelijk. Probeer om diezelfde reden daarom geen vriendschappen en seksrelaties te mengen, want als je eenmaal het bed met elkaar hebt gedeeld, dan gaat dat waarschijnlijk ten koste van jullie vriendschap.

Als je het dus doet met een goede vriend of vriendin, calculeer dan in dat je hem of haar waarschijnlijk kwijt raakt op de lange termijn. En dat is het niet altijd waard.

Na de daad naar huis

Is de actie in de slaapkamer voorbij? Spring dan als een speer onder de douche, kleed je aan en raas als een gek weer naar huis. Oké, da’s misschien wat overdreven, maar het andere uiterste is om te blijven hangen. En, voorkom vooral dat je de nacht doorbrengt bij de ander.

Doe je dat wel? Dan begint het zowaar te lijken op een liefdesrelatie. Want de hele nacht met elkaar doorbrengen en samen wakker worden kan best intiem zijn en zelfs gevoelens opwekken. Door op tijd weer weg te gaan, vermijd je dat je jezelf hier in sleurt.

stop hart

Hoe ga je ermee om?

Houd er rekening mee dat mannen en vrouwen heel erg anders in elkaar steken. Bij mannen is het veel minder gebruikelijk dat ze op iemand verliefd kunnen worden waar ze in eerste instantie helemaal geen interesse voor hebben. Bij vrouwen kunnen deze gevoelens juist worden opgebouwd. Aan de andere kant weet een man die een vrouw ontmoet meestal meteen of hij wel of geen interesse heeft in de vrouw. Daardoor kunnen mannen en vrouwen heel anders in seksrelaties staan.

Vrouwen bedrijven liever de liefde met iemand voor wie ze gevoelens hebben, mannen kunnen iemand ‘een beurt geven’ zonder dat er ook maar liefde of affectie bij komt kijken. Wees daarop voorbereid als je met iemand een seksrelatie aangaat.

Wees eerlijk

Tegelijkertijd kunnen de onderlinge verwachtingen nogal uiteenlopen. Want wat nou als de één na verloop van tijd juist een liefdesrelatie wil en de ander alleen maar een seksrelatie? Probeer in dat geval wel zo eerlijk mogelijk te zijn. Doe dat uiteraard wel met een vleugje tact: “Ik gebruik je alleen voor de seks” is bijvoorbeeld niet heel erg tactvol, maar je kunt wel met de juiste woorden overbrengen dat je naast de seks geen andere verwachtingen hebt van de ander. Wees eerlijk en probeer te vermijden dat je de ander aan het lijntje houdt.

Bron: GIPHY

Blijf realistisch

Veel vrouwen hebben er moeite mee om langere tijd een relatie met iemand te hebben waarbij het alleen om de seks draait. Er komen nogal wat hormonen los tijdens het vrijen en daardoor kunnen vrouwen op een gegeven moment zomaar verliefd worden. Probeer om dit zo goed mogelijk in te schatten van elkaar en houd hier rekening mee.

Zie je dat de ander na verloop van tijd gevoelens begint te uiten of dat er sprake is van jaloezie? Probeer er dan over te praten en wees realistisch: je kunt wel eisen van de ander dat die gevoelens wegstopt, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je bent hier immers samen aan begonnen.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Deel dit artikel
Geef je reactie