Home Relatie Wat is een latrelatie en is Living Apart Together wat voor jou?

Wat is een latrelatie en is Living Apart Together wat voor jou?

4 minuten leestijd
0
kieskeurig hart

Voor veel stellen is het samenwonen de eerste stap naar een toekomst samen. Het is de tussenstap van daten naar een huwelijk en daarmee wordt aangegeven dat men bereid is een langdurige verbintenis aan te gaan. Een kleine groep stellen is ook van plan om langdurig bij elkaar te blijven maar samenwonen? Dat is geen optie. Of het is op voorhand al duidelijk dat samenwonen niet gaat werken of er zijn persoonlijke redenen; de latrelatie neemt snel toe in populariteit.

Wat is een latrelatie?

Een LAT-relatie staat voor Living Apart Together, waarbij je als koppel niet samenwoont maar wel een liefdesrelatie hebt. Het wordt ook wel aan elkaar geschreven als latrelatie. Het is veel meer dan friends with benefits omdat het om echte liefde gaat en er sprake is van monogamie en een emotionele band. Het is een relatie waarbij de druk van de ketel is, de verwachtingen minder hoog zijn en de partners minder afhankelijk van elkaar.

Waarom?

Het leven is nu individueler dan vroeger waardoor er ook op relationeel vlak veranderingen plaatsvinden. De latrelatie is een populaire keuze voor stellen die het leven met elkaar willen delen maar toch de eigen onafhankelijkheid willen behouden. Door te gaan samenwonen geef je een deel van je vrijheid op en niet iedereen is daar klaar voor. De manier waarop de latrelatie werkt zorgt voor het behoud van deze vrijheid terwijl er nog altijd sprake is van intimiteit.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Je hebt tijd voor jezelf nodig

Eén van de meestvoorkomende redenen waarom mensen voor een latrelatie kiezen is omdat beiden of één van de twee partners tijd voor zichzelf nodig heeft. Of dit nu tijd voor de hobby’s is of om mentaal rust te krijgen; er zijn veel redenen waarom tijd voor jezelf nodig is. Dit verschilt per persoon en sommige mensen hebben dus wat meer tijd voor zichzelf nodig dan anderen. Om een latrelatie te laten werken is er dan ook van beide kanten acceptatie nodig dat de ander tijd voor zichzelf nodig heeft.

Je blijft voor de goede redenen bij elkaar

Het is moeilijker om een relatie te verbreken als je samenwoont. Je moet de spullen en eventueel geld verdelen, één van de twee moet verhuizen, een nieuwe woning zoeken en het gevolg is een periode van onzekerheid. Een latrelatie is hierdoor makkelijker te verbreken, mocht het niet werken. Wanneer je nog je eigen woning hebt en niet samenwoont dan hoef je daar geen rekening mee te houden. Je hoeft bij een verbroken relatie niet op zoek naar een woning voor jezelf of de ander. Aangezien de relatie verbreken geen moeite is en de relatie voortduurt dan weet je dat je voor de goede redenen bij elkaar blijft, niet omdat de relatie verbreken zoveel last oplevert.

Voordelen

De dag beginnen met je liefde naast je zijde is voor veel mensen een genot. Toch zijn er voordelen als je niet iedere dag naast elkaar wakker wordt maar elkaar maar enkele keren per week ziet. Deze voordelen van een latrelatie zorgen voor een groeiende trend onder ouderen. Het is niet vreemd dat steeds meer mensen voor dit type relatie kiezen. Terwijl het aantal scheidingen en de gemiddelde levensverwachting nog altijd toenemen is de latrelatie een interessante optie om langdurige relaties te onderhouden. Dit zijn de voordelen van een latrelatie:

Geen discussies over het huishouden

Bij een latrelatie zijn er geen dagelijkse meningsverschillen over wie het huishouden moet doen. Geen gezeur over wie de vaatwasser vandaag uitpakt of andere woordenwisselingen over huishoudelijke taken. Je zit niet iedere dag bij de ander op de lip waardoor je al dit deze irritaties voorkomt.

Je moet moeite doen om elkaar te zien

De stellen die een latrelatie met elkaar hebben spenderen minder tijd bij elkaar. Je komt niet iedere dag bij elkaar thuis na het werk en je gaat niet iedere dag samen slapen. Als je elkaar wilt zien dan maak je een afspraak en plan je het in je agenda. Dit betekent dat je moeite moet blijven doen om elkaar te blijven zien. Afwezigheid kan hiernaast de liefde voor elkaar vergroten, zo blijkt uit verschillende onderzoeken.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

De sleur raakt er minder snel in

In het begin van de relatie onderneem je leuke activiteiten en spat de nieuwigheid ervan af. Je maakt je mooi, ontdekt samen nieuwe dingen en je kunt niet wachten tot de werkdag voorbij is om weer met je liefde te praten. Nadat je een tijdje een relatie hebt is het niet slim om voor twee huizen te blijven betalen als je toch al iedere dag samen slaapt. Samenwonen ligt voor de hand en voor je het weet sta je dozen in te pakken; klaar om te verhuizen. De relatie bloeit voor enkele jaren maar daarna is het routine die het overneemt. Naarmate de tijd vordert is er minder uitdaging en raakt de sleur erin, vaak zonder dat je het doorhebt. Door ervoor te kiezen om apart van elkaar te leven kun je een deel van de sleur voorkomen zodat de relatie niet monotoon of saai wordt.

Voorbeeld: René van der Gijp

Een bekende Nederlander met een latrelatie is voetbalanalist René van der Gijp1. Al na zijn eerste relatie heeft René geen behoefte meer gevoeld om samen te wonen met zijn liefdes. De analist vindt het moeilijk als vrouwen zich gedwongen aan zijn leefstijl moeten aanpassen en hij heeft tijd voor zichzelf nodig. Om deze reden heeft hij een lange latrelatie gehad met een inmiddels overleden partner waar hij één kind bij heeft. Na anderhalf jaar heeft de voetbalanalist wederom een latrelatie, deze keer met Minouchem, waarbij de twee elkaar drie keer in de week ontmoeten.

Bij elkaar intrekken is voor sommigen een logische stap om zoveel mogelijk tijd met de partner te kunnen besteden. Voor anderen is het zo serieus dat het lijkt op een voorbode van een huwelijk. Als je aan deze relatievorm zit te denken dan helpen de onderzoeken je niet. Er zijn voor- en nadelen aan de latrelatie, net als iedere andere relatievorm, waardoor er geen juiste keuze is. Er is alleen de persoonlijke keuze die jij zelf moet maken. Is een latrelatie wat voor jou? Laat ons weten hoe je over deze relatievorm denkt.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 tips om de communicatie in je relatie te verbeteren

Als je een relatie hebt, is de kans groot dat je behoorlijk wat spannende momenten hebt ge…