Wat is een latrelatie en is ‘Living Apart Together’ wat voor jou?

Michael Slender
Door Michael Slender
10 minuten leestijd

Voor veel koppels is samenwonen de eerste stap naar een toekomst samen. Voor anderen is samenwonen geen optie, terwijl ze wel de wens hebben om een relatie te hebben. Ze hoeven hun partner niet dagelijks te zien. In plaats daarvan genieten ze liever van hun eigen onafhankelijkheid en vrijheid. We hebben het over de latrelatie, afkomstig van de uitdrukking living apart together.

Een latrelatie biedt verschillende voordelen ten opzichte van een traditionele relatie. Zo kan het bijvoorbeeld een oplossing zijn als je partner ver weg woont, of als jullie allebei een druk leven hebben en geen tijd hebben om daarnaast nog elke dag aandacht te besteden aan je partner. Maar ook als je je zelfstandigheid belangrijk vindt en dat niet wilt opgeven, kan een latrelatie een goede optie zijn. Heb jij je wel eens afgevraagd of een latrelatie wat voor jou is?

Wat is een latrelatie?

Een latrelatie staat voor ‘living apart together’ en betekent dat je een romantische relatie hebt maar niet samenwoont. Je behoudt je eigen aparte huishouden, ziet elkaar in je vrije tijd en misschien doe je verder alles wat een normaal koppel ook doet. Alleen worden jullie ’s ochtend niet naast elkaar wakker. Althans, niet iedere ochtend. Misschien gaan jullie zelfs gezamenlijk op vakantie, maar heb je verder geen gedeelde verantwoordelijkheden, zoals het delen van een huis en de bijbehorende huishoudelijke taken.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Een latrelatie kan een bewuste keuze zijn als je van elkaar houdt, maar niet wilt samenwonen. Daar kun je verschillende redenen voor hebben. Een reden kan bijvoorbeeld zijn dat je een druk leven hebt en niet altijd in staat bent om veel tijd door te brengen met je partner. Een latrelatie biedt dan de mogelijkheid om wel een relatie te hebben, maar ook om de nodige tijd en ruimte voor jezelf te hebben.

Een andere reden kan zijn dat je in het verleden slechte ervaringen hebt gehad met samenwonen. In gedachten koppel je het samenwonen bijvoorbeeld aan relatieproblemen, omdat je dat eerder hebt meegemaakt. Of je voelt je niet comfortabel bij het delen van een woning met iemand anders. Een latrelatie kan dan een goede optie zijn om toch een relatie te hebben, zonder de druk te voelen van samenwonen.

Je kunt ook bewust voor de latrelatie kiezen omdat je je individuele vrijheid en onafhankelijkheid wilt behouden. Je wilt niet afhankelijk zijn van je partner en je eigen leven blijven leiden, terwijl je toch van de liefde van je partner kunt genieten. Kortom, de keuze voor een latrelatie is een persoonlijke keuze die afhangt van je behoeften, levensstijl en prioriteiten.

Een latrelatie is meer dan een friend with benefits. Het gaat om echte liefde – er sprake is van monogamie en een emotionele band.

Is de latrelatie wat voor mij?

Voor de meeste mensen is een latrelatie ongeschikt. Hoewel het voor sommige mensen een aantrekkelijke optie kan zijn, brengt het voor de meeste mensen juist meer stress en onzekerheid met zich mee. Als je veel waarde hecht aan dagelijks contact en het delen van verantwoordelijkheden, kun je je zelfs ongelukkig voelen in een latrelatie. Ook als je behoefte hebt aan dagelijks fysiek contact, iemand om mee te praten en constante intimiteit, kan een latrelatie minder geschikt voor je zijn.

Past een latrelatie bij jou? Denk eens goed over na wat je persoonlijke behoeften zijn en wat voor jou belangrijk is in een romantische relatie.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Jouw persoonlijkheid

Kun je je leven leiden als je elke dag een partner om je heen hebt? Als je een onafhankelijke persoonlijkheid hebt en niet zou kunnen leven zonder je eigen ruimte en vrijheid, kan een latrelatie aantrekkelijk zijn. Apart leven van je partner stelt je in staat om je eigen leven te leiden, terwijl je toch een relatie hebt.

Jouw levensstijl

Heb je een drukke levensstijl en weinig tijd voor een relatie? Als je veel tijd aan je werk of hobby’s besteedt, kan een latrelatie een goede optie zijn. Een latrelatie kost eenvoudigweg minder tijd, waardoor je flexibel kunt zijn in de tijd die je eraan besteedt. Je bespaart ook tijd omdat je niet de extra verplichtingen hebt.

Jouw doelen

Hoe zie jij de relatie in de toekomst voor je? Als je op de lange termijn kinderen wilt of trouwen, is een latrelatie mogelijk niet de beste keuze. Denk erover na wat je wilt bereiken met de relatie en of dit past in jullie toekomstplannen.

Jouw partner

Kan je partner overweg met de obstakels en uitdagingen van een latrelatie? Want de keuze voor een latrelatie maak je niet alleen, die maak je samen met je partner.

Als je een latrelatie overweegt, houd er dan rekening mee dat deze relatievorm complexer is dan een traditionele relatie. Het vraagt om goede communicatie en planning om ervoor te zorgen dat jullie je beiden verbonden en betrokken voelen, ondanks dat jullie niet je gehele leven met elkaar delen. Ook kunnen de kosten en tijd die je kwijt bent aan het reizen op de lange termijn oplopen, afhankelijk van de afstand tussen jou en je partner.

6 redenen waarom het een goede keuze is

De dag beginnen met je grote liefde aan je zijde is voor veel mensen een genot. Toch zijn er voordelen als je niet iedere dag naast elkaar wakker wordt, maar slechts enkele keren per week. Deze en meer voordelen van een latrelatie zorgen voor een groeiende trend. Dit zijn de redenen waarom een latrelatie een goede keuze kan zijn.

1. Je hebt geen discussies over het huishouden

Bij een latrelatie zijn er geen dagelijkse meningsverschillen over wie het huishouden moet doen. Geen gezeur over wie de vaatwasser uitpakt of andere meningsverschillen over huishoudelijke taken. Je zit niet iedere dag bij de ander op de lip, waardoor je deze typische irritaties in relaties voorkomt.

2. Je hebt tijd voor jezelf

Eén van de meestvoorkomende redenen waarom mensen voor een latrelatie kiezen is omdat beiden of één van de twee veel tijd voor zichzelf nodig heeft. Of dit nu tijd voor de hobby’s is of om mentaal rust te krijgen, sommige mensen hebben veel tijd voor zichzelf nodig. Als je van jezelf weet dat jij dit ook nodig hebt, kan een latrelatie een goede keuze zijn.

3. Je moet moeite doen om elkaar te zien

Stellen die een latrelatie hebben spenderen minder tijd bij elkaar. Je komt niet iedere dag bij elkaar thuis na het werk en je gaat niet iedere dag samen slapen. Als je elkaar wilt zien, dan maak je een afspraak en plan je het in je agenda. Dit betekent dat je moeite moet blijven doen om elkaar te blijven zien. Afwezigheid kan de liefde voor elkaar bovendien vergroten, zo blijkt uit verschillende onderzoeken.

4. Je hebt meer vrije tijd

Een latrelatie geeft je meer flexibiliteit. Je hoeft bijvoorbeeld geen rekening te houden met de dagelijkse routine van je partner. Je staat alleen op, maakt je eigen ontbijt en plant je ochtendritueel in zoals jij dat wilt. Je hoeft zelfs niet te wachten tot het jouw beurt is om te douchen. Deze kleine verschillen in routines kunnen grote tijdsbesparingen opleveren.

5. Je kunt je relatie behouden

Soms is een latrelatie de enige echte optie. Als jij of je partner gaat verhuizen voor werk, kun je voor de keuze komen te staan: of de relatie verbreken of overgaan op een latrelatie. In die zin kan een latrelatie een oplossing zijn om een relatie te behouden wanneer je partner ver weg gaat wonen.

6. Je hebt minder verantwoordelijkheden

Het hebben van een latrelatie betekent ook dat je minder gedeelde verantwoordelijkheden hebt. Je hebt je eigen verantwoordelijkheden, zoals je partner die ook heeft. In de praktijk zorgt dit ervoor dat je minder stress kunt voelen en dat vermindert ook de kans op conflicten.

Bij elkaar intrekken is voor veel mensen een logische stap om zoveel mogelijk tijd met hun partner te kunnen besteden. Voor anderen is het een kwelling om altijd en elke dag gebonden te zijn aan een vaste partner. Uiteindelijk is de keuze voor een latrelatie dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeuren.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie