12 voordelen van de latrelatie: waarom apart leven als stel?

Michael Slender
Door Michael Slender
13 minuten leestijd

Het is een mooie lentedag. De zon schijnt helder, de lucht is blauw en de vogels fluiten vrolijk in de bomen. Overal om je heen zie je kleurrijke bloesems, knoppen die uitkomen en groen gras dat zachtjes beweegt in de wind. Je neemt plaats op een bankje in het park en terwijl je geniet van de zon op je gezicht, komt iemand naast je zitten. Na een kort praatje kom je erachter dat jullie beiden gescheiden zijn en al een heel leven achter je hebben. Het klikt.

Jullie besluiten later in de week een kopje koffie te doen en na enkele keren ontmoeten beseffen jullie beiden dat er gevoelens zijn ontstaan. Maar ondanks jullie gedeelde ervaringen en interesses, zijn jullie allebei terughoudend om je te binden aan een traditionele relatie. Je wilt genieten van je eigen ruimte en vrijheid, maar toch de vriendschap en het gezelschap van elkaar hebben. Daarom denk je er eens goed over na: is een latrelatie misschien een optie?

Wat is een latrelatie?

Relaties nemen allerlei vormen aan waarbij er steeds meer afgeweken wordt van de traditionele soorten. Sommige stellen wachten tot na het huwelijk met samenwonen. Sommige stellen wonen al na twee maanden samen maar trouwen nooit. En weer andere stellen hebben een relatie, maar blijven apart van elkaar wonen. Doordat de laatste relatievorm zo populair is geworden, heeft het een eigen naam gekregen: living apart together, ook wel bekend als de latrelatie.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Een latrelatie is een relatie waarin jij en een ander een romantische relatie hebben, maar niet samenwonen en je eigen individuele woonruimte behouden. Het is dus een relatievorm waarbij jij en je partner er bewust voor kiezen om een deel van je leven gescheiden door te brengen, terwijl je toch een toegewijde relatie met elkaar hebt.

In een latrelatie kunnen jullie je eigen levensstijl en onafhankelijkheid behouden, terwijl je ook kunt genieten van de voordelen van een romantische relatie, zoals het delen van gezelligheid, ervaringen en ondersteuning. Je kunt er in een latrelatie voor kiezen om elkaar regelmatig te zien of te spreken, zoals elk weekend, maar ook kun je alleen tijd samen doorbrengen door bijvoorbeeld vakanties of weekendjes weg te plannen.

12 voordelen latrelatie

Een latrelatie is niet voor iedereen geschikt. Voor sommige mensen kan het echter wel een goede optie zijn, vooral als je waarde hecht aan je individuele vrijheid en onafhankelijkheid. De latrelatie vermijdt veel van de traditionele relatieproblemen, terwijl jullie wel samenleven en de eigen vrijheid behouden. Samen zijn zonder samen te wonen biedt een reeks aan voordelen. Dit zijn een aantal van die voordelen die uniek zijn voor de latrelatie.

1. Je kunt je afzonderen

Het is algemeen bekend dat het in een relatie belangrijk is dat beide partners tijd voor zichzelf krijgen. Zonder tijd voor jezelf verlies je je eigen identiteit en is de onafhankelijkheid op een gegeven moment ver te zoeken. Bij een latrelatie heb je meer tijd voor jezelf en kun je je afzonderen wanneer jij dat wilt. Dit geeft je de mogelijkheid om in alle rust emoties te verwerken, maar ook om meer te kunnen geven aan de relatie.

2. Je irriteert je minder snel

Met iemand samenwonen brengt een aantal praktische problemen met zich mee. Dit is vooral het geval als jij en je partner afwijkende gewoontes hebben. De ongelijke verdeling in de huishouding is daar een voorbeeld van. In een normale relatie kan dit voor de nodige irritaties zorgen en de daaropvolgende meningsverschillen. Bij een latrelatie heb je daar veel minder last van, omdat je er slechts parttime mee te maken hebt. De impact is daardoor veel kleiner.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

3. Je blijft onafhankelijk

Sommige mensen hechten enorm veel waarde aan hun onafhankelijkheid. In een latrelatie kunnen je je eigen leven leiden en heb je de vrijheid om te doen wat je wilt, zonder je zorgen te hoeven maken over de mening of wensen van de ander. Bijvoorbeeld, als je veel reist voor werk kun je dan toch een relatie hebben.

4. Je verlangt meer naar elkaar

Steeds dezelfde routines kunnen ervoor zorgen dat een relatie in de sleur raakt. De structuur van een normale relatie kan ook een negatief effect hebben op het seksleven. Je verlangt immers minder naar je partner als deze 24 uur per dag op je lip zit. Bij een latrelatie breng je minder tijd met elkaar door waardoor het verlangen naar je partner groter is als je deze weer ziet. Dit voordeel van de latrelatie zorgt ervoor dat het spannend blijft als je elkaar weer ziet.

5. Je neemt elkaar niet voor lief

Iedereen die een vaste relatie heeft gehad weet dat het op een gegeven moment de normaalste zaak van de wereld is om tijd met je partner door te brengen. Je neemt je partner voor lief. Het besef dat je partner altijd aan je zijde is, kan ervoor zorgen dat je vergeet om affectie te tonen voor je partner. De latrelatie kan dit voorkomen.

6. Je hebt minder meningsverschillen

Wanneer je minder tijd met je partner doorbrengt is er ook minder om ruzie over te maken. Het voordeel van de latrelatie is dat jij en je partner een bepaalde mate van vrijheid behouden, waardoor er meer ruimte is voor je eigen dingen. Alleen deze vrijheid zorgt al voor minder meningsverschillen. Bovendien eis je minder van elkaar als je een latrelatie hebt.

7. Je financiën blijven gescheiden

Een latrelatie kan financieel aantrekkelijk zijn omdat je niet hoeft te betalen voor gedeelde kosten. Dit kan vooral voordelig zijn als je partner een hoog uitgavenpatroon heeft waaraan jij niet wilt meebetalen. Ondanks het feit dat er dubbele kosten zijn voor huur of hypotheek, kan het aanhouden van je eigen woning ook een financieel voordeel geven.

8. Je hebt meer tijd voor jezelf

In een latrelatie hebben jij en je partner meer tijd voor jezelf, wat kan helpen om stress en burn-out te voorkomen. Je hebt de tijd en ruimte om je eigen interesses te volgen, tijd door te brengen met vrienden en familie, of gewoon rustig thuis te blijven en te ontspannen.

9. Je hebt meer privacy

Een latrelatie geeft meer privacy. Je kunt zelf beslissen wat je wilt delen met de ander. Dit kan ervoor zorgen dat je je meer op je gemak voelt en je eigen grenzen kunnen stellen. Als je sommige delen van je leven niet met anderen wilt delen, dan kan dat met een latrelatie.

10. Je hebt meer aandacht voor andere mensen

In een latrelatie kun je meer aandacht besteden aan andere mensen en relaties onderhouden, zonder je zorgen te hoeven maken over jaloezie of andere relatieproblemen. Bijvoorbeeld, als je een goede vriend(in) hebt waarmee je veel tijd doorbrengt, hoef je je niet snel zorgen te maken over de impact hiervan op je relatie.

11. Je kunt meer gaan reizen

Wil je de vrijheid en de mogelijkheid behouden om te reizen? Met een latrelatie is het bespreekbaar om langdurig afwezig te zijn. Een latrelatie kan je de vrijheid geven om te reizen en avonturen te beleven zonder je zorgen te hoeven maken over het achterlaten van je partner. Als je bijvoorbeeld een paar maanden naar het buitenland gaat voor werk, terwijl de ander thuisblijft, kun je elkaar blijven zien tijdens vakanties.

12. Je hebt minder verantwoordelijkheid

Ten opzichte van elkaar heb je minder verantwoordelijkheden. De druk is minder en de verwachtingen zijn lager. Dit kan helpen om stress te verminderen en ervoor zorgen dat je meer geniet van de tijd die je samen doorbrengt.

Voor wie de latrelatie voordelig kan zijn

Latrelaties zijn niet de standaard. Dat komt omdat de meeste mensen geen interesse hebben in deze manier van leven met een partner. De relatievorm kan wel voordelig zijn voor sommige mensen, zoals deze:

1. Carrièremensen

Als je geobsedeerd bent met je carrière en ambitieus bent, kun je profiteren van de voordelen van een latrelatie. Door apart te wonen, kun je je volledig concentreren op je werk. Je kunt volledig opgaan in het halen van je doelen, zonder je zorgen te maken over de verantwoordelijkheden die gepaard gaan met samenwonen.

2. Onafhankelijke mensen

Mensen die van nature onafhankelijk zijn en hun eigen ruimte nodig hebben, kunnen een latrelatie verkiezen boven een traditionele relatie. Met een latrelatie geniet je van je autonomie en kun je je eigen beslissingen nemen. Je hoeft nauwelijks rekening te hoeven houden met de behoeften en wensen van je partner in veel keuzes die je maakt.

3. Mensen met andere verplichtingen

Als je een ouder of verzorger bent voor een familielid of een andere verantwoordelijkheid hebt die je belet om samen te wonen, kan een latrelatie de beste oplossing zijn. Sterker nog, soms is een latrelatie de enige optie. Op deze manier kun je je verplichtingen nakomen en tegelijkertijd een relatie onderhouden.

4. Introverte mensen

Introverte mensen hebben vaak me-time nodig om op te laden. In een latrelatie kun je de balans vinden tussen samen zijn met je partner en je behoefte aan persoonlijke tijd.

5. Gescheiden ouders

Als alleenstaande ouder kun je een latrelatie overwegen als je je wilt richten op het opvoeden van je kinderen, maar daarnaast ook een relatie wilt. De latrelatie kan een goede oplossing zijn als je de twee gezinnen niet wilt samenvoegen of als je de relatie gescheiden wilt houden van je kinderen.

6. Senioren

Ouderen die misschien eerder getrouwd zijn geweest, kunnen een latrelatie overwegen als ze niet willen trouwen of samenwonen. Een latrelatie geeft ze de kans om te genieten van een relatie, zonder de druk van het samenleven met een partner. Onder ouderen is de latrelatie een groeiende trend. Steeds meer ouderen verkiezen deze relatievorm boven een meer traditionele relatie.

In de afgelopen decennia is de sociale acceptatie van latrelaties toegenomen. Dit heeft mogelijk bijgedragen aan het feit dat meer mensen de keuze maken voor een latrelatie. Ze hoeven zich minder zorgen te maken over de sociale druk of stigma.

Hoewel het waar is dat er een toename is van latrelaties bij ouderen, betekent dit niet dat deze relatievorm exclusief is voor ouderen. Latrelaties zijn geschikt voor mensen in alle leeftijdsgroepen en voor verschillende redenen, zoals we eerder hebben besproken. Maar nogmaals, het is ook een relatievorm die niet voor iedereen is weggelegd.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie