Home Relatie 5 voordelen van de latrelatie: waarom apart leven als stel?

5 voordelen van de latrelatie: waarom apart leven als stel?

3 minuten leestijd
0
connectie band

In de huidige tijd is monogamie nog altijd de standaard maar deze monogame relaties zijn bijna nooit hetzelfde. Door de jaren heen zijn er verschillende relatievormen ontstaan waar “living apart together” er één van is, ook wel afgekort tot LAT-relatie. Deze moderne relatietrend neemt nog steeds toe in populariteit en het lijkt er niet op dat dit minder wordt. Maar wat zijn nu de voordelen van deze specifieke relatiesoort en wat betekent het precies?

Wat is een LAT-relatie?

Relaties nemen allerlei vormen aan waarbij er steeds meer afgeweken wordt van de traditionele soorten. Sommige stellen wachten tot na het huwelijk om te gaan samenwonen, sommige stellen wonen al na twee maanden samen en trouwen nooit en weer andere stellen hebben een relatie maar blijven apart van elkaar wonen. Deze laatste groep stellen valt onder de noemer latrelatie. Doordat deze manier van samenleven zo populair geworden is heeft het een eigen naam gekregen; living apart together.

5 voordelen latrelatie

De LAT-relatie vermijdt veel van de traditionele relatieproblemen terwijl beide partners wel samen leven en de eigen vrijheid behouden. Samen zijn zonder samen te wonen biedt een reeks aan voordelen voor partners. Dit zijn nog meer voordelen van Living apart together.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

1. Je kunt je afzonderen

Het is algemeen bekend dat het in een relatie belangrijk is dat beide partners tijd voor zichzelf krijgen. Zonder tijd voor jezelf verlies je je eigen identiteit is de onafhankelijkheid op een gegeven moment ver te zoeken. Bij een LAT-relatie heb je meer tijd voor jezelf en kun je je afzonderen wanneer je dat wilt. Dit geeft je de mogelijkheid om in alle rust emoties te verwerken maar ook om meer te geven aan de relatie.

2. Je irriteert je minder snel

Met iemand samenwonen brengt een aantal praktische problemen met zich mee. Dit is vooral het geval als twee partners afwijkende gewoontes hebben. De ongelijke verdeling in de huishouding is daar een voorbeeld van. In een normale relatie kan dit voor de nodige irritaties zorgen en de daaropvolgende meningsverschillen. Bij een LAT-relatie heb je daar veel minder last van omdat je er maar part-time mee te maken hebt en de impact daardoor veel kleiner is.

3. Je verlangt meer naar elkaar

Steeds dezelfde routines kunnen ervoor zorgen dat een relatie in de sleur raakt. De structuur van een normale relatie kan een negatief effect op het seksleven hebben. Je verlangt immers minder naar je partner als deze 24 uur per dag op je lip zit. Bij een LAT-relatie breng je minder tijd met elkaar door waardoor het verlangen naar je partner groter is wanneer je hem of haar weer ziet. Dit voordeel van de latrelatie zorgt ervoor dat het spannend blijft als je elkaar weer ziet.

4. Je neemt elkaar niet voor lief

Iedereen die een vaste relatie heeft gehad weet dat het op een gegeven moment de normaalste zaak van de wereld is om tijd met de partner door te brengen. Het besef dat je partner altijd aan je zijde is kan ervoor zorgen dat je vergeet om affectie te tonen voor je partner. De LAT-relatie kan dit voorkomen omdat je meer en vaker geneigd bent om iets speciaals voor elkaar te doen.

5. Je hebt minder meningsverschillen

Wanneer je minder tijd met je partner doorbrengt is er ook minder om ruzie over te maken. Het voordeel van de latrelatie is dat beiden een bepaalde mate van vrijheid behouden waardoor er meer ruimte is voor de eigen dingen. Alleen deze vrijheid zorgt er al voor dat er minder meningsverschillen zijn. Bovendien eis je minder van elkaar als je een latrelatie hebt.

Huisje, boompje, beestje is niet voor iedereen weggelegd. Vooral ouderen die deze fase al achter de rug hebben zitten er niet op te wachten om iedere dag aan dezelfde persoon gekluisterd te zijn. De latrelatie is de oplossing voor deze groep om toch een betekenisvolle relatie te hebben zonder de rompslomp van een normale relatievorm. Hoe denkt jij erover als stellen samen zijn maar niet samen wonen?

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

9 manieren om ‘ik mis je’ te zeggen zonder het te vertellen 

Als je graag bij iemand bent, dan mis je deze persoon wanneer hij of zij er niet is. Dit k…