Home Relatie 5 manieren waarop samenwonen een relatietest is

5 manieren waarop samenwonen een relatietest is

4 minuten leestijd
0
relatietest koffie

Wanneer je al een langere tijd een relatie hebt, zul je op een gegeven moment op het punt belanden waarop je moet gaan beslissen of je gaat samenwonen. Het is een grote stap: ja, nee, of toch nog even wachten?

Aan de ene kant lijkt het je geweldig om 24/7 bij je partner te zijn en ben je zeker klaar voor deze stap, maar aan de andere kant is het ook spannend en eng. Het is een volledig nieuwe situatie waarin je je als koppel gaat bevinden. Het zal de relatie zeker op diverse manieren gaan testen en jullie als persoon.

Ineens heb je een tweede persoon waarmee je rekening moet houden en dat kan best lastig zijn. De relatie zal zeker veranderen, maar naar welke vorm? Dat zal nog moeten blijken, want samenwonen kan een relatie breken of versterken.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Bekijk '999 vragen aan jezelf'

Samenwonen als relatietest

Je bent al een tijd gelukkig in een relatie. Jullie zien elkaar een aantal keer per week en jullie besluiten samen de volgende grote stap te gaan zetten in de relatie: samenwonen. Een spannende stap, maar ook een hele leuke stap. Je bent het liefst zo veel mogelijk samen en het heen en weer verhuizen tussen twee appartementen kan op een gegeven moment vermoeiend en frustrerend worden.

Samen een huis, spullen en een leven delen. Het klinkt geweldig. Maar onderschat het samenwonen niet. Als je samenwoont ben je echt elke dag bij elkaar. Elke dag sta je samen op en ga je samen naar bed. Dus ook de momenten dat je moe bent, chagrijnig van een lange werkdag en wanneer je een slecht humeur hebt.

5 manieren waarop samenwonen de relatie test

Samenwonen is de ultieme relatietest. Gaat het samenwonen geweldig, dan zal je relatie tegen vele dingen bestand zijn. Loop je tegen te veel problemen aan die niet uit te praten zijn of op te lossen? Dan is de test niet geslaagd en ga je mogelijk alleen verder in het leven. Dit zijn 5 manieren waarop samenwonen de relatie test.

1. Je kunt erachter komen dat je gelukkiger bent als je alleen bent

Als je bij je partner bent ingetrokken en de negatieve gevoelens overheersen, dan is dit geen goed teken voor de relatie. Het samenwonen kan verstikkend voelen. Je komt er dan achter dat je misschien toch niet zo gelukkig was in de relatie als je aanvankelijk dacht.

Samenwonen is een geweldige kans om alle elementen in de relatie te analyseren. Kom je erachter dat de relatie niet zo sterk was als dat je van tevoren had gedacht? Dan is dat ook oké. Liever dat je er op tijd achter komt dan later. En misschien is alleen zijn net wat je nu nodig hebt.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.. Download deze 25 berichtjes

2. Je kunt zien hoeveel huishoudelijk werk jouw verantwoordelijk is

Als je samenwoont en allebei werkt is het eerlijk als je gaat voor een 50/50 verdeling van de huishoudelijke taken. Dit gebeurt echter niet altijd. Als je allebei thuis werkt, zul je zien dat een van jullie eerder de taken oppakt als de ander. Opruimen, koken, boodschappen, schoonmaken en nog een lange waslijst met huishoudelijke taken die gedaan moeten worden. Ook al is de een meer gestrest over werk dan de ander, je moet samenwerken om het huishouden onder controle krijgen.

3. Je zult je afvragen of je echt gelukkig bent

Je kunt je vast nog wel de beginfase van jullie relatie herinneren. Je wist zeker dat je de ware had gevonden en hij of zij kan in jouw ogen niks verkeerd doen. Maar inmiddels woon je samen en kun je al compleet flippen als je partner niet heeft afgewassen. Als je een lange tijd met iemand samen bent of samenwoont, kom je ook al hun slechte gewoontes te weten: de roze bril gaat af.

Als je samenwoont zit je nu eenmaal dicht op elkaars lip, dus ook de slechte eigenschappen van je partner komen dan aan de oppervlakte. Maar niemand is perfect, jij ook niet. Helaas bestaan er geen perfecte partners zoals je in romantische films ziet. Als je je partner daarmee vergelijkt zul je altijd verliezen.

De roze wolk waar je je in het begin van de relatie op begaf, gaat langzaam weg. Dit gebeurt in een elke relatie, dus zie dit niet als een probleem. Maar je moet natuurlijk wel nagaan of de goede en slechte eigenschappen wel tegen elkaar opwegen.

4. Je kunt zien of je partner evenveel energie en moeite in de relatie steekt als jij

Als je samenwoont deel je een leven samen. Als je het gevoel hebt dat jij die enige bent die het huis schoonhoudt, je partner verrast met zijn of haar lievelingseten en de relatie spannend houdt, dan moet je een goed gesprek gaan voeren. Je woont dan wel samen, maar dit betekent niet dat je geen tijd, moeite en energie in de relatie moet steken. Het is een goed moment om in te zien dat de relatie mogelijk puur eenzijdig is.

5. Je ziet of er wel of geen potentieel is op lange termijn

Je denkt nu misschien dat je het liefst altijd bij je partner wilt zijn, maar samenwonen is toch echt andere koek. Veel mensen onderschatten het. Je deelt een huis en een leven met je partner; elke dag van de week. Je bent ook samen als je vermoeid, gespannen of geïrriteerd bent en dat kan soms best moeilijk zijn. Door samen te wonen ontdek je of jullie levens wel echt samengaan en of je alle aspecten van elkaar leuk vindt. Samenwonen test of de relatie een toekomst heeft.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Bekijk de vijf talen van de liefde
Laad meer artikelen
Laad meer in Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

5 tips om de communicatie in je relatie te verbeteren

Als je een relatie hebt, is de kans groot dat je behoorlijk wat spannende momenten hebt ge…