Relatie verbreken? 4 dealbreakers zijn genoeg om het te doen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
7 minuten leestijd

In het begin van een relatie zet je je beste beentje voor. Je gedraagt je voorbeeldig en maakt indruk met de beste delen van je persoonlijkheid. Zowel jij als je nieuwe liefde benadrukken de beste eigenschappen, terwijl de gebreken zorgvuldig worden verborgen. Maar, zo weten we allemaal, dat kan niet eeuwig duren.

Na verloop van tijd komt je ware zelf steeds meer naar de voorgrond. Je merkt dat je vrijheid hebt ingeleverd en gaandeweg ontdek je bepaalde gewoontes van je partner die jou steeds meer gaan irriteren. Kortom: het wordt moeilijker, de twijfel sluipt erin en de problemen stapelen zich op. Maar wanneer is het te veel? Wanneer verbreek je een relatie?

Wanneer is het te veel?

Het moeilijke aan daten is dat je meteen een indruk vormt van de fysieke kenmerken van een partner. Een mooie kaaklijn, slanke benen, golvend haar: het zijn de eigenschappen die je meteen opmerkt en waar je verliefd op kunt worden. Andere eigenschappen zoals de persoonlijkheid, routines, eigenaardigheden en gewoontes worden daarentegen veel geleidelijker onthuld. En naarmate je meer over een ander te weten komt, ben je beter in staat om te begrijpen met wie je te maken hebt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Op den duur ontdek je steeds meer eigenschappen die zowel positief als negatief kunnen zijn. Aangezien niemand perfect is, zijn er altijd een paar eigenschappen die je als negatief kunt bestempelen in een partner. Maar na hoeveel van deze negatieve eigenschappen – ook wel dealbreakers genoemd – gooi je de handdoek in de ring? Dat is precies wat psychologen van de Western University in Canada hebben onderzocht.

Beslispunten in relaties

Om erachter te komen wanneer mensen met een relatie stoppen, besloten de psychologen het te onderzoeken. 1.585 deelnemers mochten een verhaal lezen van een relatie in de datingfase waarin zij zelf de hoofdrol kregen. Omdat je tijdens een nieuwe relatie op verschillende momenten met een beslissing over de toekomst van de relatie wordt geconfronteerd, voegden de onderzoekers deze beslismomenten ook toe aan het fictieve verhaal.

Op 17 momenten in het verhaal konden de deelnemers besluiten of ze door wilden gaan met daten of de relatie wilden verbreken. Tijdens deze momenten kwamen ze wat nieuws over hun nieuwe partner te weten. In potentie was deze nieuwe informatie een dealbreaker, zoals aanhankelijk, lui en een slecht gevoel voor humor. Oftewel, kwaliteiten die niemand graag ziet in een partner.

Naarmate de relatie vorderde, kregen de deelnemers dus steeds meer informatie over hun datingpartner en daarmee ook meer kennis over de dealbreakers. Op basis van antwoorden van de deelnemers konden de onderzoekers bepalen wanneer mensen – gemiddeld gezien – hun relatie verbreken.

Wat de onderzoekers ontdekten

In theorie zijn dealbreakers de redenen waarom je een relatie kunt verbreken. Maar dat is de theorie. In werkelijkheid is niet iedere dealbreaker een ‘relatiebreaker’. Het onderzoek onthult namelijk dat één relatieprobleem meestal niet genoeg is om ermee op te houden. Maar de dealbreakers stapelen zich in de loop van de tijd wel op, waardoor de dealbreakers samen uiteindelijk veranderen in een reden om de relatie te verbreken.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen redelijk losjes omgaan met dealbreakers. De deelnemers behandelden de dealbreakers niet als triggers voor het beëindigen van de relatie. Ze gingen er flexibel mee om. Zo zou een onaantrekkelijk en slordig uiterlijk reden moeten zijn om de relatie te verbreken. Maar dat deed het vaak niet. In de praktijk geven mensen hun relatie meer kansen en kiezen ze ervoor om eerst meer te weten te komen over de ander, voordat ze definitief stoppen met de relatie.

4 dealbreakers zijn te veel

Ondanks dat we allemaal het idee hebben dat elke dealbreaker reden is om per direct te stoppen met een relatie, ligt het in de realiteit wat genuanceerder. Het ontdekken van de eerste dealbreaker is voor de meeste mensen geen reden om de persoon ‘undateable’ te verklaren. De negatieve eigenschappen hebben echter wel een cumulatief effect, zo blijkt uit het onderzoek.

Naarmate de deelnemers meer negatieve eigenschappen ontdekten, werd ook de kans op een relatiebreuk groter. Ze verbraken hun relatie pas na het ontdekken van vier dealbreakers. Deelnemers met een langere lijst van dealbreakers verbraken de relatie sneller, terwijl de relatie ook sneller werd beëindigd als er sprake was van een dealbreaker die voor hen belangrijk was – een deelnemer gaf bijvoorbeeld veel om politieke voorkeur en ontdekte dat de partner tegengestelde opvattingen had.

“Mensen zien dealbreakers meestal als vaste stukjes informatie waardoor iemand automatisch een relatie zou beëindigen. Maar onze bevindingen suggereren dat veel relatieproblemen die als dealbreakers worden beschouwd er niet voor zorgen dat mensen relaties meteen beëindigen”, zegt Nicolyn Charlot, een van de onderzoeksauteurs.

Voordat het onderzoek plaatsvond hadden de psychologen het vermoeden dat mensen de relatie niet meteen zouden verbreken bij het ontdekken van een enkele dealbreaker. Maar ze waren wel verrast om te zien dat de meeste mensen pas na ongeveer vier dealbreakers de keuze maken om ermee op te houden.

“Mensen zeggen vaak dat ze nooit met iemand zouden daten die andere politieke overtuigingen heeft, maar als je een compleet iemand voorgeschoteld krijgt en dat is slechts één facet van hun persoonlijkheid, dan is het niet zo zwart-wit”, legt Charlot uit. “Je kunt ervoor kiezen om toch door te gaan, tenzij je ook andere problemen opmerkt.”

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie