Stoppen met relatie: de ultieme checklist voor als je wat anders wil

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
11 minuten leestijd

Je hebt een relatie, eentje waar je heel veel tijd en energie in hebt gestopt. Misschien zijn jullie al jaren bij elkaar en kun je een leven zonder die persoon al bijna niet meer herinneren. Het is daarom ook logisch dat je de relatie in stand wil houden. Want dat zou namelijk enorm zonde zijn, zomaar stoppen. En dit is dan ook een loodzware beslissing om te moeten nemen.

Toch kan het soms de juiste keuze zijn om niet meer voor de relatie te vechten, maar om los te laten. Ook al weet je dat een zware periode als alleenstaande in het verschiet ligt; het kan de enige en juiste beslissing zijn om uiteindelijk weer gelukkig te worden. Maar hoe weet je wanneer het nog zin heeft om te vechten en wanneer het beter is om los te laten?

Welke vragen kun je jezelf stellen om daarachter te komen? Hoe maak je de keuze voor stoppen gemakkelijker? En wat zijn de signalen dat een einde van de relatie vrijwel onvermijdelijk is? We vertellen je er meer over.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Stoppen met de relatie of toch doorgaan?

Het beëindigen van een relatie is een keuze die je zelf moet maken. Je kunt natuurlijk hulp vragen aan vrienden en familie, maar uiteindelijk moet je luisteren naar jezelf. Jij bent baas over je eigen leven en uiteindelijk weet jij dus ook het beste wat goed voor je is.

Laat je niet overmannen door angst voor de toekomst of stress voor het moment waarop je de keuze bekend moet maken. Natuurlijk zal het ontzettend zwaar zijn, maar waarschijnlijk voel je je op dit moment ook niet prettig door de keuzestress. De kans is groot dat je je op dit moment niet gelukkig voelt in je relatie; anders zou je niet twijfelen over het stoppen. Je zult jezelf daarom een aantal vragen moeten stellen om erachter te komen wat je wilt voor jezelf.

De belangrijkste vraag? Of jij jezelf nog samen ziet met je partner over 1, 5 of 10 jaar. Is het antwoord op deze vraag een overduidelijk nee? Dan is het duidelijk dat je je partner gaat verlaten. De vraag is alleen: wanneer? Maar naast deze veelzeggende vraag zijn er nog een aantal dingen die je aan jezelf kunt vragen om te helpen bij deze beslissing.

Vragen om jezelf te stellen bij relatietwijfel

Hebben jullie relatieproblemen en ben je niet (meer) tevreden over de relatie? Zijn jullie in een sleur beland of is er heel veel discussie en ruzie? Voel je je niet meer jezelf? Wat de oorzaak ook is; je vraagt jezelf op dit moment af of het nog zin heeft om door te gaan. We zetten we een aantal vragen op een rijtje die je kunnen helpen bij de keuze.

1. Passen we (nog) bij elkaar?

Dit is misschien wel een van de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen bij relatietwijfels. Het antwoord op deze vraag is helaas niet zo gemakkelijk, aangezien een hoop factoren meespelen. Kijk bijvoorbeeld naar de gemeenschappelijke interesses, meningen, levensovertuigingen en andere aspecten die belangrijk voor je zijn. Daarnaast kun je je afvragen of jullie bij elkaar passen in de visie die jullie hebben over de toekomst of het belang dat jullie hechten aan verschillende normen en waarden.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Volgens psycholoog Marly Senden zijn er een aantal factoren die de kans op slagen vergroten. Zo helpt het bijvoorbeeld als jullie eenzelfde soort achtergrond hebben qua cultuur, een vergelijkbare persoonlijkheid en verwachtingen over het leven en de toekomst. Merk je dat jullie veel verschillen op essentiële punten, dan is het misschien beter om uit elkaar te gaan.

2. Voel ik mij nog verbonden met mijn partner?

Verbondenheid met je partner is wat het verschil kan maken in een relatie. Deze verbondenheid bestaat vaak uit drie componenten: intimiteit, passie en toewijding. Als er een gemis is in een van deze componenten, dan kan dit een reden zijn om uit elkaar te gaan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er een gebrek is aan seks, waardoor er geen passie meer is.

Probeer uit te vinden wat er precies ontbreekt in jullie relatie. Kan betere communicatie of meer affectie je weer meer verbonden laten voelen met je partner? Als het niet mogelijk om deze verbondenheid weer terug te krijgen, dan kan het beter zijn om een punt te zetten achter de relatie.

“You can love them, forgive them, want good things for them… but still move on without them.” – Mandy Hale

3. Wil ik nog alleen zijn met mijn partner?

Door een druk sociaal leven kan quality time met je partner er soms nog wel eens inschieten. Jullie zijn vooral druk met werk, kinderen, collega’s, vrienden en familie, waardoor het moeilijk is om nog tijd te maken voor elkaar. Is er relatietwijfel, dan is het goed om samen meer tijd door te brengen. Praat ’s avonds meer met elkaar, spreek uit wat je in de ander waardeert en plan af en toe een romantische avond in. Op die manier kun je de relatie weer versterken en kunnen jullie dichter tot elkaar komen.

Het is echter ook mogelijk dat je tot de conclusie komt dat je eigenlijk helemaal niet graag meer samen met je partner alleen bent. Dat je elkaar het liefst ontloopt en niet graag meer ziet. Dan kun je het beste de knoop doorhakken en stoppen.

4. Kan ik op een goede manier communiceren met mijn partner?

Niet alleen de eerlijke gesprekken, maar ook de manier waarop jullie ruziemaken is belangrijk voor jullie relatie. Ruzie maken is namelijk een manier om je ongenoegen te uiten en te vertellen waar je behoefte aan hebt. Het is daarom belangrijk dat je eerlijk durft te zijn tegen elkaar en op een open manier met elkaar kunt discussiëren.

Het is hierbij van belang dat je elkaar niet bekritiseert, niet te snel in de verdediging schiet, geen minachting toont en geen muur optrekt. Merk je dat dit bij jullie wel vaak gebeurt, en gesprekken niet helpen, dan kun je waarschijnlijk het beste uit elkaar gaan.

5. Kan ik mezelf nog zijn?

In een goede relatie moet je je op je gemak voelen bij je partner en jezelf durven zijn. Autonomie is namelijk steeds belangrijker in relaties en volgens meerdere relatie-onderzoeken blijkt dat autonomie zelfs een succesfactor is voor een goede relatie. Autonomie leidt namelijk tot meer zelfstandigheid en vrijheid, waardoor je meer van jezelf én van je partner kunt houden.

Merk je dat je partner je onvoldoende de ruimte geeft om autonoom te zijn, dan is het verstandig om erover te praten en te bekijken of er iets aan te veranderen is. Is dit niet het geval, luister dan naar je gevoel en besluit om de relatie te stoppen.

einde relatie

3 signalen dat het einde onvermijdelijk is

Er zijn een aantal signalen waaraan je kunt merken dat een relatiebreuk onvermijdelijk is. De belangrijkste hiervan is, uiteraard, als je geen toekomst meer ziet in jullie relatie. Je ziet geen oplossing meer om de problemen op te lossen. Het doet je niets meer; je bent onverschillig geworden ten aanzien van de relatie en je partner. Er kunnen ook andere redenen voor zijn. Een aantal van de meest voorkomende en geldige redenen om een relatie te beëindigen:

1. Een van jullie gaat vreemd

Als jullie niet meer trouw zijn aan elkaar, dan is dit vaak een signaal dat het einde onontkoombaar is. Het klinkt misschien makkelijk om iemand te verlaten die is vreemdgegaan, maar in de realiteit is dit vaak toch een stuk moeilijker dan het lijkt. Een gebrek aan vertrouwen is een geldige reden om de relatie te willen stoppen. Want een relatie waarin geen vertrouwen meer is, is gedoemd te mislukken.

2. Er is geweld in jullie relatie

Als je het slachtoffer bent van geweld in de relatie, dan moet je stoppen. Twijfels zijn niet eens nodig; stoppen is de enige keuze. Geweld kan in vele vormen voorkomen: van chantage en lichamelijk geweld tot emotioneel misbruik. Het is het beste om je relatie zo snel mogelijk te beëindigen. En schakel ook vooral de hulp in van familie, vrienden of een zorgverlener.

3. Jullie zijn uit elkaar gegroeid

Waar jullie in het begin nog veel gemeenschappelijke interesses hadden, is dit nu compleet niet meer het geval. De levens zijn vrijwel geheel gescheiden en eigenlijk delen jullie niet veel meer dan een slaapplek. Jullie hebben andere hobby’s, vrienden en dagelijkse bezigheden. Komt dit bekend voor? Dan moeten heel hard aan de relatie gaan werken, anders is het einde onafwendbaar.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie