Home Algemeen Single-shaming: ‘Singles voelen zich beschaamd door vrijgezellenstatus’

Single-shaming: ‘Singles voelen zich beschaamd door vrijgezellenstatus’

3 minuten leestijd
0
tijd single

Bijna iedereen heeft zich wel eens beschaamd gevoeld. Dat gevoel herkennen we allemaal na twee all-you-can-eat-etentjes op opeenvolgende dagen. “Ik voel me zo dik”, zeggen we dan allemaal, terwijl we de broekriem laten vieren. Maar waar we dan niet aan denken is dat commentaar geven op je eigen gewicht een vorm van body-shaming is. We kennen body-shaming en vooral fat-shaming als de bekendste vormen van schaamte die volop de aandacht krijgen van de media.

Heb je een maatje meer? Dan leid je volgens velen een ongezond leven. Ben je iets te dun? Dan krijg je dat ook te horen, omdat het volgens dezelfde mensen net zo ongezond is. Gevoed door de aandacht voor uiterlijke schijn zijn dit de negatieve reacties waar bijna iedereen mee te maken heeft. Maar in een wereld waarin het makkelijker dan ooit is om anderen te bekritiseren, liggen ook andere manieren van shaming op de loer: racisme, homofobie en ook… single-shaming. We vertellen je wat het precies is en hoeveel singles er last van hebben, op basis van recent onderzoek.

Wat is single-shaming?

Single-shaming is de term voor de situatie waarin iemand probeert een ander zich te laten schamen omdat deze single is. Terwijl steeds meer mensen zich concentreren op hun carrières, het huwelijk uitstellen en meer aandacht geven aan vriendschappen, wordt er nog steeds met minachting gesproken over de relatiestatus ‘single’. De kans is groot dat degenen die dat doen het niet eens doorhebben.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Bedoeld en onbedoeld word je duidelijk gemaakt dat single zijn niet goed is. Hoewel het misschien een bewust keuze is om alleen door het leven te gaan, zijn er anderen die je erom beschamen. En omdat iedereen tegen je blijft zeggen dat je iemand moet zoeken, omdat ze willen dat je “gelukkig” wordt, krijg je het gevoel dat je niets waard bent. Dit fenomeen, waarbij mensen je “minder” laten voelen dan anderen die wel een partner hebben, noemen we single-shaming.

 • “Waarom heb je nog geen vriend(in)?”
 • “Ben je niet bang dat je voor altijd alleen zult blijven?”
 • “Wordt het niet eens tijd dat je iemand vindt om te trouwen?”
 • “Je mag wel opschieten, je biologische klok tikt.”

Aangezien iedereen single is geweest, heeft ook iedereen weleens een van deze opmerkingen gehoord. In de meeste gevallen komen ze van mensen die daadwerkelijk van je houden, en die dus helemaal niet willen dat je je slecht voelt. Voor henzelf zijn het goedbedoelde adviezen of vragen van familieleden of vrienden die gewoon graag willen dat je gelukkig wordt – wat in hun ogen alleen kan met iemand aan je zijde.

Maar omdat het goedbedoeld is, wil dat nog niet zeggen dat het oké is. Want wat ze niet beseffen, of misschien ook wel, is dat deze opmerkingen je onder druk zetten om een relatie te beginnen – zelfs als je dat eigenlijk helemaal niet wilt. Of je krijgt het gevoel dat je tekortschiet in je leven, omdat je nog geen partner hebt gevonden. En als je geen genoeg neemt met minder dan perfect, dan blijft dat gevoel aan je knagen. Misschien zelfs zo veel dat je uiteindelijk toch genoegen neemt met minder.

Dit zegt onderzoek

Uit recent onderzoek van datingsite Match blijkt dat 52 procent van de singles sinds het begin van de coronapandemie last heeft gehad van single-shaming. Zij hebben zich dus beschaamd gevoeld door uitspraken van anderen over hun vrijgezellenstatus. De datingsite deed onderzoek onder singles om erachter te komen hoe zij het vrijgezellenbestaan ervaren tijdens de coronapandemie.

Van de ondervraagden zegt 38 procent medelijden te hebben gehad van anderen omdat ze geen partner hebben en 30 procent omdat ze alleen wonen, ondanks dat 59 procent van de singles tevreden is met hun relatiestatus. 37 procent van de singles zegt tijdens de pandemie meer vragen te hebben gekregen van bezorgde vrienden en familie over hoe hun liefdesleven verloopt. Dit is de top 10 van de meest voorkomende single-shaming-zinnen die singles mogen verwerken volgens het onderzoek:

 1. “Je zult snel iemand vinden.” – 38 procent
 2. “Je zult wel eenzaam zijn.” – 29 procent
 3. “Ik kan niet geloven dat je nog niemand hebt ontmoet.” – 26 procent
 4. “Heb je onlangs nog iemand ontmoet?” – 24 procent
 5. “Heb je al een speciaal iemand gevonden?” – 24 procent
 6. “Hoe lang is het geleden sinds je laatste relatie?” – 24 procent
 7. “Laat mij je aan iemand koppelen!” – 20 procent
 8. “Ik heb medelijden met iedereen die tijdens deze pandemie vrijgezel is.”- 18 procent
 9. “Wil je geen gezelschap om je heen?” – 18 procent
 10. “Waarom denk je dat je nog steeds vrijgezel bent?” – 18 procent

Hoewel deze vragen met goede bedoelingen worden gesteld, worden ze vaak verkeerd ingeschat, aangezien 20 procent van de singles zegt dat ze het gevoel hebben een partner nodig te hebben om succesvol te zijn. Helaas gelooft bijna de helft van de singles (49 procent) dat er nog steeds een stigma kleeft aan het single zijn.

novamora
Casual chat tip: Novamora
 • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
 • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Dit is de beste ‘pick-up line’ die vrouwen kunnen gebruiken

Zodra je het woord ‘pick-up line’ hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan een afgezaagde …