Er wordt wel eens gezegd dat liefde geen leeftijd kent, maar is dat ook echt zo? Leeftijd is maar een getal, dat volgens velen dat niets zegt over wie of hoe iemand is. Als we het vergelijken met “vroeger” dan is het in ieder geval duidelijk dat mensen zich tegenwoordig sneller in een relatie met een leeftijdsverschil begeven.
De stigma’s die geassocieerd worden met drastische leeftijdsverschillen zijn verdwenen. Er wordt niet meer zo snel opgekeken als een sugar daddy met een jongere meid woont en leeft of een cougar met een jongere man. Het is nog niet de standaard, maar vreemd is het al lang niet meer.
Wat is oud?
Er is een formule om te bepalen of iemand te oud voor je is volgens de sociaal geaccepteerde grenzen. Dit staat bekend als de “helft van je leeftijd plus zeven”-regel. Het is een wereldwijd bekende regel die aangeeft of je partner te oud voor je is of niet.1 De regel is bedoeld als een sociale richtlijn voor iedereen die twijfelt.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
½(je leeftijd) + 7
Voordelen voor beide partijen
Gelukkig bestaan regel over verbroken te worden. Als je partner ouder is dan de sociaal geaccepteerde normen dan is het niet het einde van de wereld. Het is alleen wat anders dan wat de meeste mensen gewend zijn. De voordelen voor de oudere partij spreken voor zich en ook zijn er legio voordelen voor de jongere partij. Het zijn uiteraard niet alleen maar voordelen maar ook nadelen. De vraag is of een relatie met een groot leeftijdsverschil echt kan werken of al vanaf de start gedoemd is te mislukken.
Als je je in een relatie met een groot leeftijdsverschil bevindt, of je staat op het punt om jezelf over te geven aan een oudere liefde, dan is dit wat je moet weten.
1. De toekomst is anders
Twee mensen met een leeftijd die ver uit elkaar ligt hebben een compleet andere historie. De één heeft een korte geschiedenis met weinig ervaring terwijl de ander al de nodige bagage met zich meebrengt. Of de relatie voor beiden gaat werken hangt niet zozeer van de leeftijd af maar vooral van de doelen, interesses en levensstijl.
Zoals iedereen weet veranderen deze naarmate je ouder wordt. Waar je op je 16e nog droomt van een mooie auto droom je tien jaar later van een eigen woning. Als je de woning eenmaal gekocht hebt maakt deze droom plaats voor een andere droom. Een probleem voor relaties met een leeftijdsverschil is dat deze dromen vaak niet met elkaar overeenkomen. De jongere partij kan kinderen willen terwijl de oudere partij zich daar al te oud voor voelt, om maar een voorbeeld te noemen.
Om een leeftijdsverschil in een relatie te laten werken is het nodig om direct vanaf de start open en duidelijk te zijn. Wat je nog wilt bereiken in je leven, je verlangens en dromen moeten passen bij hoe de ander dit voor zich ziet.
25 zinnen die het verschil maken
Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.
2. Ouder worden is onvermijdelijk
Hoe goed je ook bij elkaar past, veroudering zal uiteindelijk een probleem zijn. Misschien dat je het verschil nu niet merkt als je 21 jaar bent met een 40-jarige partner, maar hoe is het 10 of 20 jaar verder? Je bent dan geen 21 meer maar 41 jaar en je partner 60 jaar oud. Terwijl je zelf nog maar net kennismaakt met het “ouder worden” stevent je partner dan al af op het pensioen.
Hoe groter de leeftijdskloof, hoe meer je moet nadenken over wat de natuurlijke veroudering van het menselijk lichaam met zich meebrengt. Terwijl je nog als een twintigjarige rondhuppelt als de tickets van een concert binnen zijn kan je partner al afhaken bij de gedachte aan de mensenmassa. Met een groot leeftijdsverschil kun je op het punt komen dat je partner fysieke problemen ondervindt terwijl je zelf nog in een topconditie verkeert. Wat je ook doet, denk er vooraf over na dat dit mogelijk je toekomst is.
3. Seksuele problemen
Een leeftijdsverschil in de relatie betekent dat de één sneller te maken kan krijgen met seksuele problemen dan de ander. Je libido bereikt tijdens de puberteit namelijk al het hoogtepunt. Vanaf deze periode neemt het libido om natuurlijke redenen af wat gevolgen heeft voor je seksleven. Op je 30e zul je misschien nog geen verandering in de seksuele drift merken maar hoe ouder je wordt, hoe minder de seksdrive er is.
Zin in seks en de lichamelijke functie om seks te hebben zijn afhankelijk van hormonen. Bij mannen is dit testosteron, bij vrouwen testosteron en oestrogeen. Naarmate je ouder wordt nemen deze hormonen af waardoor ook de geslachtsdrift afneemt.
Een verminderd libido is op zich geen probleem als beiden dit ervaren. Het wordt echter wel vaak een probleem als de één het wel ervaart terwijl de ander niets mankeert en nog wel vaak seks wil. Het is een ongemakkelijke discussie om te voeren maar het is wel iets dat besproken moet worden als het zover is. Je kop in het zand steken werkt averechts; het lost het probleem niet op en maakt het zelfs nog erger.
4. Het wordt opgemerkt
Twee mensen van dezelfde leeftijd die hand in hand en dolverliefd over de Scheveningen boulevard wandelen vallen niet op. Stel je voor dat deze twee mensen nu niet even oud zijn maar 20 en 70 jaar. Een relatie met een leeftijdsverschil wordt opgemerkt. Hoofden draaien op het terras, tijdens het winkelen en gedurende de boodschappen bij de lokale supermarkt; als het afwijkt van de norm dan valt het op.
Bovendien blijft het niet altijd bij de blikken die het afkeuren maar ook kun je als oude man te maken krijgen met ongewenste opmerkingen zoals “zoek iemand van je eigen leeftijd, viespeuk.” De jongere vrouw kan beledigd worden met opmerkingen dat het alleen maar voor het financieel gewin is.
Dat het opgemerkt wordt, vooral als het leeftijdsverschil groot is, is niet te vermijden. Dit is iets waar je voor kiest als je de relatie begint. Helaas kun je de meningen van andere mensen niet controleren. De enige manier om er mee om te gaan is het te accepteren en het voor lief te nemen. Als je gelukkig in je relatie bent dan zou dit je niet minder tevreden over je relatie moeten maken.
5. Uiteenlopende mate van volwassenheid
Leeftijd is maar een getal volgens het gezegde. Waar het bij een relatie met een leeftijdsverschil om draait is niet de leeftijd maar de volwassenheid. Twee mensen van 21 en 35 jaar kunnen bijvoorbeeld dezelfde mate van volwassenheid hebben. Wanneer je een relatie met iemand begint dan wil je dat de volwassenheid op min of meer hetzelfde niveau zit. Dit zorgt ervoor dat je op dezelfde golflengte zit en de relatie een succes kan worden.
De ene persoon van 21 jaar weet wat hij of zij wil met een uitgestippelde toekomst en stabiliteit. Een ander van 21 jaar kan nog op zoek zijn naar zichzelf, elke jaar wisselen van opleiding en geen verwachtingen hebben van de toekomst. De volwassenheid loopt ver uit een bij deze twee personen. De één is hierdoor meer geschikt voor een relatie met een leeftijdsverschil dan de ander.
6. Je omgeving accepteert het misschien niet
Hoewel een fors leeftijdsverschil steeds vaker voorkomt wordt het niet zomaar door iedereen geaccepteerd. Vrienden, familie en collega’s kunnen je anders gaan behandelen als je je in een relatie begeeft met iemand die veel ouder is. Sommigen zullen het absurd vinden dat je deze keuze maakt, anderen nemen de relatie niet serieus en zien het als een tijdelijk iets. Je ouders kunnen er misschien maar moeilijk mee leven dat je een relatie hebt met iemand die net zo oud als hen zelf is. De omgeving kan het soms moeilijker maken dan het al is.
Als je zeker van je zaak bent, en de strijd wilt aangaan met je oudere liefde, dan helpt het om je omgeving voor te bereiden op wat komen gaat. Geef je vrienden, familie en kennissen niet de kans om een oordeel te vellen zonder de ander ontmoet te hebben. Wees daarom vooraf open naar je omgeving en deel wat jullie samen zo speciaal maakt. Laat je omgeving weten hoe de ander is, toon een aantal foto’s maar vertel ook eerlijk hoe je je voelt. Als je omgeving weet dat je er serieus mee omgaat dan doen zij dit ook sneller.
Als je een relatie begint met iemand die veel ouder of jonger is dan is het verstandig om vooraf al over na te denken over de verwachtingen, toekomst en ambities. Door het te bespreken voorkom je dat de obstakels later een probleem gaan vormen, terwijl je deze vooraf al had kunnen verwachten.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.