Relatie met oudere man of vrouw: deze voordelen moet je weten

Peter van Ommen
Door Peter van Ommen
10 minuten leestijd

Is het echt waar dat liefde geen leeftijd kent? Leeftijd is gewoon een getal, toch? Dat zegt niet per se iets over wie je bent of hoe je in het leven staat. Als we terugkijken naar ‘vroeger’, dan merken we dat mensen tegenwoordig veel meer openstaan voor relaties met leeftijdsverschillen.

Die oude vooroordelen over grote leeftijdsverschillen zijn eigenlijk grotendeels verdwenen. Niemand kijkt er meer vreemd van op als een wat oudere man (‘sugar daddy‘) samenwoont en leeft met een jongere meid, of als een rijpere vrouw ( ook wel ‘cougar‘ genoemd) een relatie heeft met een jongere man. Het is misschien nog niet helemaal de norm, maar het is zeker niet meer zo ongewoon als vroeger. Het lijkt erop dat de liefde zich niets aantrekt van leeftijdsgrenzen.

Wat is oud?

Er is een formule om te bepalen of iemand te oud voor je is, volgens de sociaal geaccepteerde grenzen. Dit staat bekend als de ‘helft van je leeftijd plus zeven’-regel. Het is een wereldwijd bekende regel die aangeeft of je partner te oud voor je is of niet. De regel is bedoeld als een sociale richtlijn voor iedereen die twijfelt.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

½ (je leeftijd) + 7

Voordelen voor beide partijen

Regels zijn er om te breken, toch? Als je partner ouder is dan wat de samenleving als ‘normaal’ beschouwt, is dat geen ramp. Het is gewoon een beetje anders dan wat de meeste mensen gewend zijn. De voordelen voor de oudere helft van de relatie liggen voor de hand, en er zijn ook tal van voordelen voor de jongere partner. Maar laten we eerlijk zijn, er zijn natuurlijk ook wat uitdagingen. De echte vraag is of een relatie met een groot leeftijdsverschil echt kan slagen of dat het vanaf het begin gedoemd is om te mislukken.

Als je je in een relatie met zo’n leeftijdsverschil bevindt, of als je overweegt om je hart te verliezen aan een oudere vlam, zijn dit een paar dingen die je moet weten.

1. De toekomst is anders

Iedereen weet dat je doelen en verlangens veranderen naarmate je ouder wordt. Op je 16e droom je misschien van een coole auto, maar tien jaar later droom je van een eigen huis. En als je dat huis eenmaal hebt, veranderen je dromen weer. Een uitdaging in relaties met een leeftijdsverschil is dat die dromen vaak niet op één lijn liggen. De jongere partij wil misschien kinderen, terwijl de oudere partij zich te oud voelt voor die verantwoordelijkheid, om maar een voorbeeld te geven.

Mensen met een flink leeftijdsverschil hebben ook een totaal andere achtergrond. De ene heeft nog maar weinig levenservaring, terwijl de ander al heel wat heeft meegemaakt. Of deze relatie werkt, hangt niet alleen af van de leeftijd, maar vooral van jullie doelen, interesses en levensstijl. Om een relatie met een groot leeftijdsverschil te laten slagen, moeten jullie vanaf het begin open en eerlijk zijn over jullie levensdoelen en dromen. Het moet allemaal goed bij elkaar passen.

2. Ouder worden is onvermijdelijk

Hoe goed jullie nu ook bij elkaar passen, ouder worden kan uiteindelijk een probleem worden. Misschien merk je het leeftijdsverschil niet echt als je 21 jaar oud bent en je partner is 40, maar hoe zit het over 10 of 20 jaar? Jij bent dan geen 21 meer, maar 41, en je partner is dan… juist, 60. Terwijl jij nog volop in je ‘jonge jaren’ zit, nadert je partner zijn of haar pensioen.

Met een groot leeftijdsverschil moet je echt nadenken over hoe het zal zijn als jij nog vol energie bent, terwijl je partner al te maken heeft met de ongemakken van het ouder worden. Het is belangrijk om je hierop voor te bereiden en te realiseren dat dit de toekomst kan zijn.

3. Seksuele problemen

In een relatie met leeftijdsverschil kan één van jullie eerder te maken krijgen met seksuele problemen dan de ander. Het libido piekt tijdens de puberteit en daalt van nature naarmate je ouder wordt. Op je 30e merk je misschien nog niet veel verschil in je seksuele verlangens, maar naarmate de jaren verstrijken, kan het seksuele verlangen afnemen. En dat heeft gevolgen voor je seksleven. Seksuele verlangens en het vermogen om seks te hebben, hangen af van hormonen zoals testosteron bij mannen en testosteron en oestrogeen bij vrouwen. Naarmate je ouder wordt, nemen deze hormonen af, wat invloed kan hebben op je seksleven.

Een verminderd libido is op zichzelf geen probleem als jullie dit allebei ervaren. Maar het kan een uitdaging worden als de één minder interesse heeft in seks, terwijl de ander nog wel vaak wil. Het kan een ongemakkelijk gesprek zijn, maar het is belangrijk om hierover te praten wanneer het zich voordoet. Problemen onder het tapijt vegen lost niets op en maakt het alleen maar erger.

4. Het valt op

Als twee mensen van dezelfde leeftijd hand in hand lopen en verliefd zijn, valt dat niet op. Maar stel je voor dat het leeftijdsverschil twintig jaar is. Dan valt jullie relatie op. Mensen kijken om, tijdens het winkelen en zelfs in de supermarkt; als het anders is dan normaal, trekt het de aandacht.
Bovendien kan het niet alleen bij nieuwsgierige blikken blijven. Je kunt als oudere man ongewenste opmerkingen krijgen zoals ‘zoek iemand van je eigen leeftijd, viespeuk’. En de jongere vrouw kan beledigd worden met opmerkingen dat het alleen om financieel gewin gaat.

Het is onvermijdelijk dat jullie opvallen als het leeftijdsverschil groot is. Dit is iets waar je mee moet leren omgaan als je in deze relatie stapt. Je kunt de meningen van anderen niet controleren. De enige manier is om het te accepteren en er niet te veel aandacht aan te besteden. Als jullie gelukkig zijn in jullie relatie, zou dit jullie tevredenheid niet moeten verminderen.

5. Verschillende mate van volwassenheid

Leeftijd is maar een getal, toch? Waar het echt om draait in een relatie met leeftijdsverschil, is niet de leeftijd, maar de mate van volwassenheid. Twee mensen van 21 en 35 kunnen bijvoorbeeld dezelfde mate van volwassenheid hebben. Als je een relatie begint, wil je dat jullie ongeveer op hetzelfde niveau van volwassenheid zitten. Dat zorgt ervoor dat jullie goed met elkaar kunnen opschieten en de relatie kan gedijen.

De ene 21-jarige weet al wat hij of zij wil in het leven en streeft naar stabiliteit, terwijl een andere 21-jarige misschien nog aan het zoeken is, van studie verandert en geen duidelijke toekomstplannen heeft. Het verschil in volwassenheid kan groot zijn tussen deze twee personen. Daarom is de ene misschien beter geschikt voor een relatie met leeftijdsverschil dan de andere.

6. Je omgeving accepteert het misschien niet

Ondanks dat relaties met een groot leeftijdsverschil steeds vaker voorkomen, worden ze niet altijd door iedereen geaccepteerd. Vrienden, familie en collega’s kunnen anders naar je kijken als je een relatie hebt met iemand die veel ouder is. Sommigen zullen het vreemd vinden dat je deze keuze maakt, anderen zullen de relatie niet serieus nemen en als tijdelijk beschouwen. Je ouders kunnen het misschien moeilijk vinden dat je een partner hebt die net zo oud is als zijzelf. Je omgeving kan de zaken soms ingewikkelder maken dan ze al zijn.

Als je zeker bent van je relatie en wilt vechten voor je liefde, is het handig om je omgeving voor te bereiden op wat er komen gaat. Laat je vrienden, familie en kennissen je partner ontmoeten voordat ze oordelen. Wees open naar hen toe, deel wat jullie zo bijzonder maakt. Laat zien wie je partner is, laat wat foto’s zien en deel je gevoelens eerlijk. Als je omgeving merkt dat je serieus bent, zullen zij dat ook zijn.

Als je een relatie begint met iemand die veel ouder of jonger is, is het slim om vooraf na te denken over jullie verwachtingen, toekomstplannen en ambities. Door dit te bespreken, voorkom je dat obstakels later problemen worden die je had kunnen zien aankomen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie