Wat is seksuele voorkeur? Je seksuele oriëntatie uitgelegd

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
9 minuten leestijd

Verliefdheid en aantrekkingskracht tot anderen zijn dingen die we allemaal wel eens meemaken in ons leven, toch? Je kunt helemaal hoteldebotel worden van een collega op het werk, iemand die je hebt leren kennen via Tinder, of zelfs iemand die je zomaar tegenkomt terwijl je je favoriete hobby uitoefent. Maar hier komt het interessante gedeelte: op wie je verliefd wordt, is helemaal persoonlijk. Sommigen vallen alleen op vrouwen, anderen zijn helemaal gek van mannen, en er zijn er ook die gewoon van beiden kunnen genieten. Het zegt iets over jouw seksuele voorkeur.

Als je je ooit hebt aangemeld op een datingapp, heb je waarschijnlijk die ene vraag gezien: Wat is jouw seksuele voorkeur?’ Misschien raakte je voor een moment in de war en vraag je je af wat dat eigenlijk betekent en welke opties je hebt. Maak je geen zorgen, we gaan het allemaal even uitleggen.

Wat is seksuele voorkeur?

Je seksuele voorkeur is gewoon wie of wat jou seksueel aantrekt. Het kan zijn dat je hetero bent, net zoals de meerderheid van de bevolking. Of misschien ben je biseksueel, wat betekent dat je verliefd kunt worden op zowel mannen als vrouwen. Sommigen voelen zich zelfs aseksueel, waarbij seksuele aantrekkingskracht niet echt een rol speelt. Als je eenmaal weet wat jouw seksuele voorkeur is, begrijp je beter op welk type mensen je kunt vallen. Ben je geïnteresseerd in mannen, vrouwen, of maakt het geslacht jou eigenlijk niet zoveel uit?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Hoewel heteroseksualiteit de meest voorkomende seksuele voorkeur is, zijn er nog veel meer variaties. Dit zijn zijn een paar bekende voorkeuren:

  • Biseksueel: je kunt op mannen én vrouwen verliefd worden.
  • Lesbisch: je bent een vrouw en valt op vrouwen.
  • Homo: je bent een man en je valt op mannen.
  • Hetero: je wordt verliefd op mensen van het andere geslacht.

Het draait allemaal om waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Wat zegt jouw seksuele voorkeur over de mensen op wie jij verliefd kunt worden? Dat is een interessante vraag om over na te denken, nietwaar?

De lijst met seksuele oriëntaties is lang

Als je een van de bovengenoemde seksuele voorkeuren hebt, is het meestal vrij duidelijk voor de meeste mensen waar je op valt. Maar laten we eens kijken naar enkele minder gangbare voorkeuren. Neem bijvoorbeeld panseksualiteit: hier draait het om de persoon zelf, ongeacht hun geslacht. Het is een beetje zoals zeggen: ‘Liefde kent geen labels’.

Aseksualiteit is weer een andere kwestie. Het betekent simpelweg dat je geen seksuele aantrekkingskracht voelt richting anderen. Voor sommigen lijkt dit misschien moeilijk te begrijpen, maar het is gewoon een andere manier om in de wereld te staan. Iedereen is anders. En dan hebben we nog ‘queer.’ Dit is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei seksuele voorkeuren die niet binnen de standaardnormen vallen. Het is een soort viering van individualiteit, en het omarmt diversiteit op het gebied van liefde en aantrekking.

Er zijn dus nog veel meer seksuele voorkeuren dan alleen de bekende bi, homo en hetero. De lijst met seksuele voorkeuren is uitgebreid. Sommige mensen voelen zich bijvoorbeeld alleen aangetrokken tot oudere mensen, terwijl anderen gewoon niet in hokjes willen worden gestopt. En dan heb je nog de pomoseksuelen, die gender- en sekseconcepten helemaal links laten liggen. Het bewijst dat liefde en aantrekkingskracht in alle vormen en maten komen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

  • Panseksueel: je valt op mensen en niet specifiek op een geslacht.
  • Aseksueel: je hebt geen seksuele gevoelens voor andere mensen.
  • Queer: je hebt een seksuele voorkeur die afwijkt van de norm.

De Kinsey-schaal

Ken je de Kinsey-schaal al? Deze schaal is bedacht door de beroemde seksuoloog en bioloog Alfred Kinsey. Het is eigenlijk een soort meetinstrument om iemands seksuele oriëntatie te classificeren. Het klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het komt erop neer dat het de mate van biseksualiteit weergeeft, met heteroseksualiteit en homoseksualiteit als de uiterste punten. Er is zelfs een speciale categorie, aangeduid met ‘x’, voor mensen die zich aseksueel voelen, wat betekent dat ze geen seksuele aantrekkingskracht ervaren.

De Kinsey-schaal was destijds een grote stap voorwaarts, omdat het brak met het ouderwetse zwart-wit denken over seksualiteit. Maar vandaag de dag zien we het als een beetje te simplistisch. Mensen zijn complexer dan wat deze schaal kan vatten. Onze seksuele voorkeuren en identiteiten zijn nu eenmaal divers en veelzijdig. Het is interessant om te zien hoe onze kijk op deze zaken in de loop der tijd is geëvolueerd. Dit is de Kinsey-schaal.

kinsey schaal
Bron: Wikipedia

Klein Sexual Orientation Grid

Een systeem dat wat verder gaat is de Klein Sexual Orientation Grid. Dit systeem, ontwikkeld door Dr. Fritz Klein en beschreven in zijn boek ‘The Bisexual Option’, is eigenlijk een gedetailleerdere manier om iemands seksuele voorkeuren te begrijpen in vergelijking met de Kinsey-schaal. Het maakt gebruik van een handige tabel met drie kolommen: verleden, heden en ideaal, om iemands voorkeur te beoordelen.

In plaats van simpelweg hetero, homo of biseksueel te zijn, kun je een cijfer van 1 tot 7 toewijzen aan elk vakje in de tabel. En elk nummer heeft zijn eigen betekenis:

  • 1 betekent dat je volledig heteroseksueel bent.
  • 2 staat voor voornamelijk heteroseksueel, maar met enige interesse in hetzelfde geslacht.
  • 3 geeft aan dat je zowel hetero als homoseksuele interesse hebt.
  • 4 is min of meer gelijk verdeeld tussen hetero en homoseksueel.
  • 5 staat voor voornamelijk homoseksueel, maar met enige interesse in het andere geslacht.
  • 6 betekent volledig homoseksueel.
  • 7 is het aseksuele territorium, wat inhoudt dat seksuele aantrekkingskracht geen rol speelt.

Dit systeem biedt een veel gedetailleerdere kijk op iemands seksuele identiteit en hoe die zich in de loop van de tijd kan ontwikkelen. Het is geweldig om te zien hoe we steeds verfijnder en inclusiever worden in het begrijpen van menselijke seksualiteit.

klein sexuality grid
Bron: American Institute Of Bisexuality

Is het niet duidelijk?

Begrijp je het allemaal nog? De termen ‘homo’, ‘hetero’, en ‘bi’ zijn eigenlijk gewoon labels die we gebruiken om seksuele voorkeuren te categoriseren. Maar als jouw voorkeur niet in een van die hokjes past, maak je geen zorgen. Het is helemaal niet zo simpel om die ‘eenvoudige’ vraag over je seksuele voorkeur te beantwoorden.

Misschien heb je recentelijk iets meegemaakt dat je aan het denken heeft gezet, of misschien heb je altijd al twijfels gehad. Dat is helemaal oké. Het leven is een ontdekkingsreis, en nieuwe ervaringen kunnen ons beter laten begrijpen wie we zijn. Het mooie is dat we kunnen veranderen en groeien door die ervaringen.

Als je jezelf ooit in een situatie bevindt waarin je je buitengesloten of gediscrimineerd voelt vanwege je seksuele voorkeur, weet dan dat je dat niet hoeft te accepteren. Dit is namelijk een vorm van discriminatie, en dat is in strijd met de Algemene wet gelijke behandeling’. Deze wet stelt dat iedereen gelijk moet worden behandeld, ongeacht hun seksuele voorkeur.

Als je ooit met zulke discriminatie wordt geconfronteerd, kun je een klacht indienen of dit melden bij instanties zoals het Adviespunt Discriminatie. Je hebt het recht om met respect en gelijkheid behandeld te worden, en het is belangrijk om voor jezelf op te komen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie