Home Algemeen Wat is seksuele voorkeur?

Wat is seksuele voorkeur?

3 minuten leestijd
0
handen liefde

Liefde en seksuele aantrekkingskracht voor iemand anders maken we allen eens of meerdere keren mee in het leven. Zo kun je verliefd worden op een collega, iemand die je ontmoet via Tinder maar ook iemand die je plotseling tegen het lijf loopt tijdens het uitoefenen van je hobby. Op wie mensen verliefd worden verschilt echter per persoon. Sommige mensen vallen alleen op vrouwen, anderen alleen op mannen en anderen op allebei. Op wie je valt geeft aan waar je seksuele voorkeur ligt. Wie zich aanmeldt op een datingsite wordt meestal al vroeg tijdens het registreren met de vraag “Wat is je seksuele voorkeur?” geconfronteerd. Weet je niet precies wat dit inhoudt en wat de mogelijkheden zijn?

Je seksuele voorkeur geeft aan tot wie je je seksueel aangetrokken voelt. Zo kun je hetero zijn, wat het grootste deel van de menselijke bevolking is, maar ook biseksueel of aseksueel. Als je weet wat je seksuele voorkeur is dan weet je op welk type mensen je verliefd kunt worden. Is het een vrouw, een man of is het geslacht niet belangrijk voor je? Waar heteroseksualiteit het meest voorkomt zijn er vele andere vormen van seksualiteit te onderscheiden. De bekendste seksuele voorkeuren die mensen hebben zijn de volgende:

  • Biseksueel: je kunt op mannen én vrouwen verliefd worden.
  • Lesbisch: je bent een vrouw en valt op vrouwen.
  • Homo: je bent een man en je valt op mannen.
  • Hetero: je wordt verliefd op mensen van het andere geslacht.

Als je één van de bovenstaande seksuele voorkeuren hebt dan is het voor de meeste mensen duidelijk waar je op valt. Het is een ander verhaal als je een afwijkende seksuele voorkeur hebt. Iemand die geen seksuele gevoelens heeft voor andere mensen? Voor de meeste mensen is dat ondenkbaar en vaak kunnen deze personen het ook niet begrijpen. Dit zijn een aantal seksuele voorkeuren die te onderscheiden zijn:

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

  • Panseksueel: je valt op mensen en niet specifiek op een geslacht.
  • Aseksueel: je hebt geen seksuele gevoelens voor andere mensen.
  • Queer: je hebt een seksuele voorkeur die afwijkt van de norm.

Zoals je leest zijn er meer seksuele voorkeuren dan de standaard bi, gay en hetero. Dit zijn nog niet eens de enige seksuele voorkeuren die bestaan. Zo zijn er ook mensen die zich alleen aangetrokken voelen tot oudere mensen maar ook mensen die geen label willen dragen of in een hokje gestopt willen worden. Zo is een Pomoseksueel een persoon die het niet eens met de concepten van gender en seksen.

De Kinsey-schaal

De Kinsey-schaal is een classificatie van seksuoloog en bioloog Alfred Kinsey1. In deze schaal wordt een classificatie getoond op basis van de mate van biseksualiteit, met hetero- of homoseksueel als de twee uitersten. Als extra classificatie is er een graad x, die staat voor aseksualiteit. De schaal was in de tijd van publicatie een vernieuwing op het zwart-wit denken maar vandaag de dag wordt deze schaal als te simpel beoordeeld. Dit is de Kinsey-schaal.

kinsey schaal
Bron: Wikipedia

Klein Sexual Orientation Grid

Het Klein Sexual Orientation Grid is een systeem voor het beschrijven van iemands seksuele voorkeuren op een manier die gedetailleerder is dan de Kinsey-schaal2. De methode werd geïntroduceerd door Dr. Fritz Klein in zijn boek The Bisexual Option. Het Klein Seksuele Orientatieraster is weergegeven in de onderstaande tabel. De drie kolommen van het verleden, heden en ideaal worden gebruikt om de voorkeur te beoordelen. Per vak wordt één beoordeling gegeven, van 1 tot 7. De betekenissen van de 1 t/m 7 staan onder het raster.

klein sexuality grid
Bron: American Institute Of Bisexuality

Is het niet duidelijk?

De termen ‘homo’, ‘hetero’ en ‘bi’ zijn slechts labels die het voor mensen makkelijker te maken om onderscheid te maken. Als je niet één van de veel voorkomende voorkeuren hebt dan is het nog niet zo eenvoudig om de “simpele” seksuele voorkeur vraag te beantwoorden. Misschien heb je onlangs iets meegemaakt waardoor je bent gaan twijfelen of heb je altijd al twijfels gehad? Het is geen probleem dat je het even niet weet. Het leven is een leerproces en door nieuwe ervaringen leert iedereen zichzelf steeds beter kennen. Dat mensen vervolgens weer veranderen door de nieuwe ervaringen maakt het niet makkelijker. Door erover te praten met andere mensen die zich in hetzelfde schuitje bevinden kun je er mee om leren gaan en ontdekken waar je seksuele voorkeur ligt.

Discriminatie

Als je in een situatie terechtkomt waarbij je het gevoel hebt dat je wordt uitgesloten op basis van je seksuele voorkeur dan hoef je dit niet te accepteren. Dit is namelijk een vorm van discriminatie. Iedereen dient op basis van de seksuele voorkeur gelijk behandeld te worden zoals vermeld wordt in “De Algemene wet gelijke behandeling”. Op basis van deze wet mag je niet anders behandeld worden op grond van je seksuele voorkeur. Wanneer je dit toch meemaakt kun je een klacht indienen of hiervan een melding maken, bijvoorbeeld bij het Adviespunt Discriminatie.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Wat is een machoman? 9 eigenschappen die hem omschrijven

De man staat centraal? Daar zullen niet alle vrouwen het mee eens zijn. Maar dat is wel ge…