Wat is aseksueel? De verschillende types aseksualiteit uitgelegd

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
9 minuten leestijd

In Nederland mag je vrij uitkomen voor je seksuele voorkeur en dat is goed. Dit is helaas niet overal het geval, maar daar waar het wel kan, komen steeds meer begrippen op de voorgrond die we tot eerder niet kenden of nog niet van gehoord hadden. Aseksualiteit is een van deze begrippen maar waar staat dit nu eigenlijk voor?

Wat betekent aseksueel?

Aseksualiteit staat voor het ontbreken van seksuele verlangens of seksuele aantrekkingskracht. Aseksualiteit kan in diverse vormen voorkomen. Zo zijn er mensen die demiseksueel zijn of grijsseksueel.

Demiseksuelen voelen alleen een aantrekkingskracht voor personen waar zij een sterke emotionele band mee hebben. In het geval van grijsseksuele mensen geldt dat zij zelden een seksuele aantrekkingskracht voor andere personen voelen. Daarnaast kan aseksualiteit ook ingedeeld worden in verschillende types die variëren van A tot en met E.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Aseksualiteit is geen vrije keuze

Aseksualiteit is geen vorm van seksuele onthouding waar mensen zelf voor kiezen. Bewuste onthouding komt vaak voor bij mensen die celibatair leven vanwege hun geloof of als ze een ziekte of handicap hebben waardoor seks moeilijk of soms zelfs onmogelijk is.

Aseksualiteit wil ook niet per definitie zeggen dat mensen die dit hebben geen seksuele contacten kunnen hebben. Ze kunnen zeker wel een seksuele relatie met iemand hebben, maar daar komt dan geen aantrekkingskracht aan te pas. Belangrijk om te onthouden is dat mensen er niet zelf voor kiezen aseksueel te zijn.

Romantisch en seksueel

Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen romantische en seksuele geaardheid. In het geval van romantische geaardheid kan iemand zich wel tot een ander aangetrokken worden op romantisch gebied, maar geen seksuele verlangens hebben. Andersom kan natuurlijk ook het geval zijn. Je kunt wel een seksuele relatie met iemand hebben, maar geen romantische gevoelens of een romantische band met de ander.

Iemand die aseksueel is heeft in de regel geen seks met anderen. Dit wil niet zeggen dat ze geen relatie met iemand anders kunnen hebben, maar hierin zal geen of nauwelijks seks voorkomen. De mate waarin de partners met elkaar intiem zijn zal minder zijn dan bij mensen die niet aseksueel zijn.

Mensen die aseksueel zijn kunnen wel gewoon een goede relatie met iemand anders hebben waarbij seks geen rol speelt en ze een goede band hebben die meer op vriendschap zal lijken dan op een “normale” relatie.

De vierde geaardheid

Aseksualiteit staat ook wel bekend als de vierde geaardheid. Aseksualiteit is niet iets waar je als persoon voor kiest, het is aangeboren. Ben je aseksueel, dan kun je daar niets aan veranderen omdat het simpelweg in je genen zit. Het is geen vrije keuze om aseksueel te zijn, maar een geaardheid waarmee je of geboren wordt of die wel zo diepgeworteld in je zit dat het ook zo aanvoelt.

De geaardheden die worden onderscheiden zijn lesbisch of homo, biseksueel of heteroseksueel. Hieraan kan aseksueel toegevoegd worden als vierde geaardheid.

paraplu

Onderverdeling onder de aseksuele paraplu

Bij aseksualiteit wordt nog wel eens gebruik gemaakt van het begrip van de aseksuele paraplu. Onder deze paraplu wordt plaats geboden aan verschillende vormen of types van aseksualiteit. Deze worden ingedeeld onder verschillende letters, die lopen van A tot en met E.

Deze indeling wordt gemaakt op basis van de mate waarin iemand zich aangetrokken voelt tot een ander op seksueel en emotioneel gebied en er worden speciale letters voor gebruikt. De indeling is gemaakt zodat iemand die aseksueel is voor zichzelf kan bepalen welk type hij of zij is.

Houd er wel rekening mee dat seksualiteit een continuüm is en niet altijd vaststaat. Het kan in de loop der jaren ook veranderen en de meeste mensen passen niet precies in één hokje.

Type A

Type A voelt zich niet seksueel aangetrokken tot andere personen, maar kan wel het verlangen hebben naar seks. Dit kan zich ook beperken tot seksuele handelingen die de persoon alleen en niet met iemand anders doet. Dit type heeft wel behoefte aan seks, maar voelt er emotioneel niets bij.

Type B

Type B geldt voor personen die zich wel tot iemand anders aangetrokken voelen, maar geen behoefte hebben aan seks. Ze hebben doorgaans wel emotionele banden met anderen, maar daar komt geen seks bij kijken. Dit zijn dus personen die wel romantische gevoelens kunnen ervaren, maar geen libido.

Type C

Bij type C ervaren personen zowel een seksuele als emotionele aantrekkingskracht ten opzichte van andere personen, maar hebben ze daar geen seks mee. Ze kunnen wel van iemand houden, maar seks is daar niet aan verbonden.

Type D

Personen binnen type D hebben geen gevoel van emotionele noch seksuele aantrekking tot een ander. Goede vriendschappen onderhouden is voor deze types zeker niet uitgesloten maar er bestaat geen behoefte aan liefde of seks. Het libido ontbreekt bij deze personen.

Type E

Het laatste type E zijn personen die slechts seksuele aantrekkingskracht ervaren als deze esthetisch is. Zo niet, dan is er geen enkele behoefte aan seks met iemand anders.

mythes

Mythes over aseksualiteit

Een van de grootste misvattingen die er bestaat over aseksualiteit is dat het een vrije keuze is. Dit is zeer zeker niet het geval want het zit gewoon in je. Je kiest er immers niet voor om geen relatie met iemand anders aan te gaan zonder dat er seks aan te pas komt. Dit is immers iets dat er doorgaans gewoon bij hoort.

Als je geen seks wilt met een ander om reden van bijvoorbeeld je geloof, dan is dat een vrije keuze. Stel, je bent streng gelovig en hebt een relatie met iemand, maar je geloof staat niet toe dat jullie het bed delen voordat je getrouwd bent. In dat geval kies je er zelf voor geen seks te hebben.

Ben je aseksueel dan is het geen vrije keuze dit te doen, maar ontbreken er gewoon bepaalde seksuele gevoelens in jou als persoon.

Hoe weet je of je het bent?

Als je denkt dat je aseksueel bent, is het natuurlijk niet altijd even eenvoudig om dit te bepalen. Je kunt bepaalde gevoelens niet in je hebben, maar dat is niet even makkelijk om te onderkennen, laat staan dit met andere mensen te delen.

Denk je dat je aseksueel bent? Dan is dit niks om je voor te schamen, maar het is wel belangrijk dat je veel informatie leest en zoekt om te kijken of de kenmerken van aseksualiteit voor jou opgaan. Voor veel mensen die worstelen met hun gevoelens of ze juist helemaal niet hebben kan het zeker een opluchting zijn te weten wat het is.

Denk niet dat je de enige bent want dat is zeker niet het geval. Denk ook niet dat je nooit een relatie met iemand kunt hebben, want deze zal gewoon wat anders in elkaar zitten dan bij iemand anders. Erover praten is altijd belangrijk, dus houd het niet voor je, maar praat erover met vrienden of zoek specialistische hulp als je er niet goed uitkomt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
1 reactie