Single met partnerwens beïnvloedt de levenskwaliteit, vooral als je ouder bent

Michael Schouten
Door Michael Schouten
3 minuten leestijd

Ben je single en wil je graag een vaste partner? Uit onderzoek blijkt dat dit een negatief effect heeft op de kwaliteit van leven. Maar dit is nog meer het geval als je ouder bent, zo blijkt uit recent onderzoek. Volgens een nieuwe studie speelt je leeftijd een rol in hoe je partnerwens de levenskwaliteit beïnvloedt.

Een groeiend aantal mensen blijft tegenwoordig single. Meer mensen zijn vrijgezel en dat zijn ze langer dan voorheen. Om verschillende redenen, zoals prioriteit geven aan een carrière, gescheiden zijn of simpelweg omdat ze geen partner willen. En dan zijn er ook nog singles die ongewenst single zijn – ze willen wel, maar kunnen geen partner vinden.

Minder tevreden met partnerwens

Uit eerder onderzoek bleek dat deze singles vaak minder tevreden zijn met hun leven. Maar hoe verandert dit met de leeftijd? Maakt het een verschil of je 23 jaar oud bent of 49 jaar? Om deze vragen te beantwoorden, hebben onderzoekers een online enquête gehouden onder 3057 single deelnemers tussen de 18 en 75 jaar oud. De resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad Personal Relationships.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Het nieuwe onderzoek zegt dat de leeftijd wel degelijk een verschil maakt. Oudere singles die verlangen naar een partner zijn minder tevreden met hun leven dan jongeren. Dat is de conclusie die de onderzoekers trekken uit de enquête. In de enquête beantwoordden de deelnemers vragen over hun verlangen naar een partner, hun tevredenheid met hun leven en hun hechtingsstijl in relaties.

Partnerwens verlaagt levenskwaliteit

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat de leeftijd op zich geen invloed heeft op de algemene levenskwaliteit. Jonge deelnemers zijn over het algemeen even tevreden met hun leven als oudere deelnemers. Echter, oudere mensen hebben over het algemeen wel een iets lager verlangen naar een partner, wat niemand zal verrassen. Degene die meer tevreden zijn met hun leven, verlangen over het algemeen iets minder naar een partner.

Interessant genoeg vonden de onderzoekers dat het verband tussen verlangen naar een partner en lagere levenskwaliteit voornamelijk aanwezig was bij mensen ouder dan 48 jaar en in mindere mate bij mensen van rond de 36 jaar. Dit verband werd niet gevonden bij jongere deelnemers onder de 26 jaar.

Met andere woorden, oudere mensen die echt verlangen naar een partner, zijn over het algemeen minder tevreden met hun leven. Aan de andere kant zijn oudere mensen die niet of minder sterk verlangen naar een partner vaak meer tevreden. Het komt erop neer dat het hebben van een partnerwens van invloed is op de levenskwaliteit. En dat is dus nog meer het geval als je ouder bent.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie