Altijd single? 8 strategieën om niet langer de eeuwige vrijgezel te zijn

Peter van Ommen
Door Peter van Ommen
9 minuten leestijd

Ben je altijd al single geweest? Vraag je jezelf af of dat voor altijd zo blijft? En noemen anderen je misschien wel de ‘eeuwige vrijgezel’? Als je nu drie keer hebt geknikt op deze vragen, dan is het duidelijk dat je relatiestatus nog nooit is gewijzigd.

Altijd single?

Het is algemeen bekend dat relaties niet voor iedereen zijn bedoeld. De verantwoordelijkheden, verplichtingen en klusjes. Sommigen zien relaties zelfs als een zwart gat dat alle vrijheid wegzuigt waardoor ze niet meer in staat zijn om van het leven te genieten. Althans, niet op de manier waarop ze dat zouden willen. Daarom blijven ze doelbewust single.

Anderen zijn niet vrijwillig vrijgezel. Zij wíllen wel een relatie, maar blijken niet in staat te zijn om er een te vinden. Ze proberen het wel, maar falen iedere keer weer. Dit zijn de mensen die met tegenzin en afschuw de ‘eeuwige vrijgezel’ worden genoemd. En dit zijn ook degenen die het beu zijn om altijd single te zijn. Herkenbaar? Als je jezelf hiermee identificeert, dan hebben wij de antwoorden waar je naar zoekt.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

8 strategieën om niet altijd single te blijven

Als het gaat om je ongewenste vrijgezellenstatus, is het moeilijk om niet het gevoel te hebben dat je het slachtoffer bent. Van de maatschappij, van het datingproces en van de keuzes van anderen. Maar de realiteit is dat je meer macht hebt over je romantische lot dan je denkt.

Je kunt de datingwereld misschien niet veranderen, maar je kunt wel veranderen hoe jij functioneert in deze wereld. Hoe je dat doet, leggen wij je uit aan de hand van deze acht strategieën.

1. Denk na over de reden

We hebben de neiging om relaties als een externe factor te zien. Het gaat om een andere persoon, dus wordt het gescheiden van de innerlijke wereld. Maar wat nu als je het ontbreken van een liefdesrelatie in jezelf onderzoekt? Introspectie – zoals dit heet – helpt om je eigen gedachten, gevoelens en motieven te onderzoeken. Het kan je vertellen waar het verkeerd gaat en waarin jij jezelf kunt verbeteren.

Waarom lukt het jou niet om een relatie te vinden? Wat is de échte reden waarom je nog single bent? Terwijl sommige mensen geen idee hebben, kunnen anderen – als ze heel eerlijk – het antwoord meteen geven. Het is in ieder geval de eerste opdracht waarmee je aan de slag kunt. Stel jezelf deze vraag: wat houdt je tegen om iemand te vinden?

2. Werk aan je ‘problemen’

Als je eenmaal denkt te weten waar het probleem zit, dan is dat het eerste waaraan je moet werken. Ben je te veeleisend? Heb je onrealistische verwachtingen? Vertrouwensproblemen? Of iets anders?

Ben je te veeleisend?

Je bent heel duidelijk over wat je wilt van een relatie, maar dat betekent niet meteen dat het haalbaar is. Hoewel het goed is om een ​​aantal wensen te hebben, moet je onthouden dat niemand perfect is. Denk erover na welke wensen niet noodzakelijk zijn en beperk de dealbreakers.

Heb je onrealistische verwachtingen?

Helaas zal de fantasierelatie die je in je hoofd hebt vaak een droom blijven als je je verwachtingen niet aanpast. Onrealistische verwachtingen creëren onmogelijke situaties. Als je niet meebuigt met wat er ‘beschikbaar’ is, zal je relatiestatus waarschijnlijk nooit veranderen.

Heb je vertrouwensproblemen?

Bittere ervaringen uit het verleden kunnen een negatieve invloed hebben op het heden. Als je vertrouwensproblemen hebt is het moeilijk om een relatie aan te gaan. Vertrouwen is essentieel voor een relatie.

3. Heb er vrede mee

Als je wanhopig op zoek bent naar liefde, zul je het niet vinden. Dat is de algemene gedachte wanneer je té hard je best doet om een relatie te vinden. Het probleem hiermee is dat mensen hopeloosheid van kilometers afstand kunnen ruiken. Het is niet aantrekkelijk. De mindset van daten omdat je per se iemand moet vinden is niet succesvol.

Daten gaat niet om het verkrijgen van een andere relatiestatus. Het gaat om het leren kennen van een andere persoon die in potentie een toevoeging kan zijn aan je leven.

4. Overwin de verlegenheid

Een van de grootste redenen waarom mensen op latere leeftijd nog steeds single zijn? Dat is hun verlegenheid. Je bent misschien introvert, maar dat betekent nog niet dat je je moet afsluiten van de wereld. Het zegt je alleen dat je er meer moeite voor moet doen dan anderen. Ja, het vraagt je om buiten je comfortzone te stappen. En ja, dat is moeilijk. Maar als dat nodig is, dan is dit het stukje dat je moet overwinnen.

6. Maak er tijd voor vrij

Als je een druk werkschema hebt en geen tijd meer hebt om iets te doen na werktijd, dan wordt daten bijna onmogelijk. Naar huis gaan en uitrusten op de bank is heerlijk na een drukke werkdag. Maar het is niet bevorderlijk voor je datingleven. Je carrière verkleint je kansen aanzienlijk als je bijna geen tijd vrij kunt maken om contacten te leggen.

Geef minder prioriteit aan je werk en andere verplichtingen en meer prioriteit aan het vinden van een partner. Oftewel: zeg niet langer dat je ‘te druk bent om te daten’.

6. Wees geduldig

Het vinden van een relatie vereist geduld. Er is geen simpele datingtip die ervoor kan zorgen dat je morgen een relatie hebt. Als we naar de statistieken kijken, komt het erop neer dat niemand single hoeft te zijn. Bijna iedereen op deze planeet vindt iemand, jij dus ook als je het graag wilt. Een relatie is een realistisch doel. Het is geen Lamborghini Urus in je garage voor je dertigste verjaardag of een eigen jacht hebben in de haven van Monaco.

Over het algemeen kan iedereen een relatie krijgen. Misschien niet op de tijdlijn die je gedachten hebt en ook niet vóór klokslag middernacht op je dertigste verjaardag. Tenzij je een levenslange gevangenisstraf uitzit, kom je vroeg of laat die ene persoon tegen.

7. Accepteer dat het niet makkelijk is

Als je denkt dat het vinden van een relatie een uitdaging van jewelste is, dan ben je niet de enige. Er zijn tegenwoordig steeds meer alleenstaanden – veel meer dan in de afgelopen decennia – en minder mensen met een relatie. En nog alarmerender: het ziet er niet naar uit dat het makkelijker wordt. Dus als je denkt dat het vinden van een relatie moeilijker is geworden dan jaren geleden, dan heb je gelijk.

8. Doe er iets voor

Single zijn is als maagd zijn. Het is niet iets dat je kunt veranderen zonder enige vorm van inspanning. Een relatie is tegelijkertijd ook niet iets dat komt aanwaaien. Je moet er iets voor doen. Jezelf beschikbaar stellen voor anderen, in welke vorm dan ook, is essentieel. En dat betekent dat je af en toe uit je veilige bubbel moet stappen.

Is er een netwerkevenement die je kunt bijwonen? Een vriend die je meevraagt om drankje te doen? Een nieuwe datingapp in Nederland? Of is er een speeddating-evenement bij jou in de stad? Je zou ervoor kunnen kiezen om in je comfortzone te blijven zitten, maar dat is precies wat je niet moet doen. Als je niet langer de eeuwige vrijgezel wilt zijn, dan ben jij de enige die dat kan veranderen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie