Relatie tijdlijn: zo ‘snel’ gaat het in een gemiddelde relatie

Jay
Door Jay
13 minuten leestijd

Denk eens terug aan al je eerdere relaties. Hoewel sommige relaties sneller verlopen dan anderen, zijn ze allemaal bepaalde stappen afgegaan. Misschien waren jullie al serieus voordat je elkaars ouders ontmoette of sliepen jullie al vanaf het begin samen. Er is geen juiste manier en er zijn geen juiste stappen, maar er zijn wel veel voorkomende of misschien zelfs beter gezegd, geaccepteerde, stappen die alle relaties doorlopen.

Elke relatie doorloopt hoe dan ook verschillende stadia; deze noemen we samen de ‘relatie tijdlijn’. En hoewel sommige stelletjes langer in bepaalde fasen blijven hangen dan anderen, liggen er hopelijk een aantal hele mooie stappen in het vooruitzicht. We gaan de verschillende stappen uit de tijdlijn van relaties met je bespreken en hopen dat je elke stap koestert. Uiteraard op het moment dat jij en je partner daar klaar voor zijn.

Relatie tijdlijn

De stappen verlopen normaliter heel automatisch, heel natuurlijk, maar zijn een essentieel onderdeel van elke relatie. Het is echter niet de bedoeling dat je te lang in dezelfde fase van een relatie blijft hangen als je een toekomst met elkaar wilt opbouwen. Je moet als stel namelijk groeien en willen veranderen om progressie te boeken.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Alle relaties en relatie-tijdlijnen gaan uiteraard in verschillende snelheden, maar we hebben hieronder voor een overzicht gezorgd van een gemiddelde relatie tijdlijn. Met deze tijdlijn kun je voor jezelf bepalen hoe ‘snel’ het gaat in jouw relatie ten opzichte van de gemiddelde relatie. Deze relatie tijdlijn is een algemene richtlijn voor een gezonde relatie en geldt niet per se als handleiding.

1. Interesse

Dit is het moment waarop je voor het eerst merkt dat je meer wilt weten over de ander. Dit kan via een datingapp zijn, maar ook in het echie als je jezelf de prangende vraag stelt of de ander vrijgezel is. Dit is het moment dat je vlinders en feelgood-vibes begint te voelen.

Je weet niet goed wat je overkomt, want je weet namelijk niet wat er staat te gebeuren en waarom je het precies voelt. Maar je weet dat je de komende tijd wilt afstemmen op de ander. Je wilt haar of hem leren kennen en daar moet even alles en iedereen voor wijken.

2. De eerste date

Jullie hebben een eerste date. Je hebt misschien al wat geflirt met de ander en jullie weten inmiddels van elkaar dat jullie ervoor openstaan om elkaar beter te leren kennen. Het is ook op dit moment dat er misschien al een voorzichtige eerste afweging plaatsvindt, of de ander een potentiële partner is, of dat het alleen op seksueel vlak interessant is. Of misschien geen van beiden. Gezien de aard van de rest van deze relatie-tijdlijn, gaan we er voor het gemak vanuit dat er wederzijdse interesse is om elkaar beter te leren kennen.

3. De eerste kus

Dit kan tijdens de eerste date gebeuren uiteraard, maar ook pas na de tweede of zelfs de derde date. Hoe langer het zich uitstelt, hoe spannender het wordt. Als het bij de tweede of derde date gebeurt, dan kan deze zoen heel erg krachtig zijn. Het is ook het moment dat jullie niet meer zullen vergeten, want of je nu 18 of 68 bent, de symboliek van een eerste zoen blijft hetzelfde; het is voor iedereen speciaal, voor jong en oud.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

4. De eerste keer

Na de eerste kus is het tijd voor wat meer spanning. Wanneer de eerste vrijpartij plaatsvindt kan van allerlei factoren afhangen zoals je leeftijd, je comfortniveau en andere voorkeuren. Er is niets mis met seks op de eerste date of na het huwelijk. Het maakt niet uit wanneer jullie besluiten deze stap te zetten, het gaat erom dat jullie je in het moment kunnen vinden. Maar de eerste keer seks is zeker net zo markant als de eerste zoen.

5. Blijven slapen

Jullie blijven bij elkaar slapen. Het moment en de frequentie van het blijven slapen hangt af van waar jullie wonen, met wie jullie wonen, en wat jullie werktijden of schooltijden zijn. Het blijven slapen hoeft ook niet meer per se af te hangen van de momenten dat jullie seks hebben en zorgt ervoor dat jullie daardoor nog intiemer worden. Samen slapen gaan en samen wakker worden is een belangrijk onderdeel van elke stabiele relatie.

6. In een relatie

Als je de bovenstaande stappen inmiddels hebt gehad, dan is het misschien eens tijd om de boel officieel te maken. Natuurlijk heeft niet elke relatie een label nodig, maar dit kan een goed moment zijn om een goed gesprek te voeren. Gaan jullie samen de toekomst in? Zal dit voor de lange termijn zijn? Waar zijn jullie allebei naar op zoek? Het officieel maken van een relatie kan op allerlei manieren, van een Facebook-update tot het elkaar voorstellen als je partner. Of je kunt natuurlijk officieel de vraag stellen: wil jij mijn vriend(in) zijn?

7. Vrienden ontmoeten

Nu jullie officieel samen zijn, is het tijd om elkaars vrienden te ontmoeten. Afhankelijk van hoe je jouw partner hebt leren kennen, ken je zijn of haar vrienden wellicht al. Maar dit is het moment waarop je elkaar begint uit te nodigen voor dubbeldates of groepsuitjes. Je hebt als het goed is al met je vrienden over je partner gepraat, maar nu ontmoeten ze elkaar dan echt.

Door elkaars vrienden te ontmoeten, kun je echt een nieuwe kant van je partner zien en de datingtijdlijn voortzetten. Je ziet immers hoe jouw beste vrienden en vriendinnen met je partner omgaan en vice versa. Nu komt de ware aard van je partner naar boven. Je vrienden hebben wat over hem of haar te zeggen en andersom ook.

8. Voorstellen aan de ouders

Je zult meestal al een tijdje aan het daten zijn voordat je elkaars ouders leert kennen. Dit verandert natuurlijk met de leeftijd. Op de middelbare school of als je bij je ouders woont, zal dit eerder gebeuren, en dat is prima. Maar we hebben het in dit geval niet over het moment van even snel gedag zeggen en weer snel verder.

Het voorstellen aan de ouders gebeurt meestal met een bakje koffie of een maaltijd en jullie gaan echt even tegenover elkaar zitten om elkaar beter te leren kennen. Zie jij jezelf al de feestdagen doorbrengen met deze mensen? Als je geen hechte band met je ouders hebt, komt dit moment eventueel pas veel later, maar het is hoe dan ook een grote stap in de relatie.

9. Het begint serieus te worden

Er is onderhand al een behoorlijke tijd verstreken, een aantal maanden of misschien wel jaren. Op dit punt heb je het over de toekomst met de ander, de gezamenlijke toekomst. Je hebt waarschijnlijk al gezegd dat je van de ander houdt en dat je niet zonder je lover kan. Als diegene er niet is, mis je hem of haar en dat geeft aan dat het nu wel echt serieus wordt.

Dit is ook het moment dat je begint te bespreken of jullie later kinderen of een huwelijk willen. Jullie kijken stiekem al uit naar jullie oude dag, de dag dat jullie gezamenlijk een gezin hebben.

10. Jullie hebben het over samenwonen

Ook hebben jullie het al over samenwonen. Dit is echter niet iets dat je moet overhaasten. Samenwonen betekent immers dat je geen pauzes meer van elkaar hebt, pauzes die je gewend bent als je een vrijgezellenbestaan leidt. Dit is ook het moment waarop de kleine ergernissen ontstaan en dat je de maniertjes begint te zien die je eerder niet zag.

Erover praten voordat je het daadwerkelijk doet, is dan ook een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat dit zo soepel mogelijk verloopt. Ook het eventueel huren of kopen van een woning vormt een belangrijke stap en kan het stressgehalte nog meer verhogen.

11. Jullie gaan samenwonen

Je gaat samenwonen! Je maakt niet alleen emotioneel en fysiek een grote stap, maar je combineert waarschijnlijk ook de financiën met elkaar, in ieder geval in een bepaalde hoedanigheid. Samenwonen vraagt veel vertrouwen en vergt ook de nodige compromissen van beide kanten. Als je tevreden bent, dan heeft het er alle schijn van dat jullie echt een toekomst met elkaar zullen krijgen. Zoals het er nu naar uitziet, zijn jullie over 5, 10, of 20 jaar nog samen. Jullie hebben opnieuw een belangrijke test doorstaan.

12. Verloven

Sommige mensen verloven zich voordat ze gaan samenwonen. Anderen zullen zich helemaal niet willen verloven. Een verloving is een belofte van het huwelijk en jullie toekomstige leven samen. Het gebeurt ook nadat je je toekomst samen hebt besproken. Wat betekent het huwelijk voor jou? Hoe ga je om met de moeilijkheden die zich eventueel zullen voordoen in de relatie? Jullie zijn bereid om elkaar eeuwige trouw te beloven.

13. Trouwen

Als je al zover bent gekomen, dan is het huwelijk natuurlijk de volgende stap na een verloving. Let op dat er tijdens de bruiloft een hoop dingen op jullie afkomen. Samen door dit proces werken kan daarom spannend en zelfs leuk zijn, maar het zorgt er ook voor dat jullie opnieuw getest worden in jullie stressbestendigheid.

In tegenstelling tot wat veel mensen zeggen, verandert er niet veel van verloving tot huwelijk. Je woont nog steeds samen en deelt je leven met een ander. Je mag je partner nu je man of je vrouw noemen en jullie dragen, als het goed is, allebei een ring aan jullie linkerhand. Overigens zijn er steeds meer mensen die niet besluiten om te trouwen en ook dat is helemaal oké.

14. Het leven daarna

Dit is wanneer je nog lang en gelukkig leeft. Omdat het de langste fase van de relatie is, kan het opnieuw een flinke uitdaging worden, want er zullen nog tal van noemenswaardige momenten plaatsvinden in de relatie. Elke relatie zal gepaard gaan met ups en downs.

Voor nu is het even de laatste stap van de relatie tijdlijn, maar zie het vooral niet als het einde. Het is allesbehalve het einde, eerder het begin van zoveel moois. Wat er ook gebeurt, jullie hebben de relatie tijdlijn voltooid en nu komt de rest van jullie leven samen. En misschien is nu ook de tijd gekomen om te denken aan een gezinsuitbreiding.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie