Home Algemeen “Waarom ben je nog steeds single?” Is het een compliment of belediging?

“Waarom ben je nog steeds single?” Is het een compliment of belediging?

3 minuten leestijd
0
single denken

Het is opwindend om een nieuw iemand te spreken. Je enthousiasme viert hoogtij en voor je het weet vuur je een reeks aan vragen op de ander af om zoveel mogelijk over hem of haar te weten te komen. Dan krijg je plotseling de vraag der vragen terug: “Waarom ben jij nog steeds single?” Waarschijnlijk verstuurd als een compliment is deze retorische vraag in werkelijkheid eerder een belediging. Als je er niet bij stil staat dan denk je dat het een lief compliment is maar wie deze vraag vaker gesteld krijgt vraagt zich af “wat is er mis met mij?”

“Hoezo ben jij nog steeds vrijgezel? Waarom ben je nog alleen? Hoe kan het dat nog niemand jou opgeeist heeft? Wat is er mis met de vrijgezellen in jouw stad om jou vrij rond te laten lopen? Hoe kan het dat jij nog steeds single bent?”

Waarom je de vraag niet moet stellen

De cliché vraag waarom iemand nog steeds single is ogenschijnlijk onschuldig maar dat is het niet. Het veronderstelt dat er iets “fout” is met de persoon aan wie je het stelt. Het is al erg genoeg als een goed bedoelende vriend of familielid het zegt maar het is waarschijnlijk nog erger wanneer je deze vraag gesteld wordt door iemand die je niet kent.

Achter deze veelgestelde vraag op de dating apps schuilt een confronterende waarheid: “als je er zo goed uitziet en zo leuk bent als je je voordoet, dan moet er wel iets mis met je zijn als je nu nog vrijgezel bent.”

Klaar met swipen?

lexa "NIET swipen, MEER diepgang: Lexa is precies dat. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

Wat begint als een compliment eindigt in een regelrechte belediging dat niemand anders je wil. De vraag plaatst de persoon aan wie je het stelt onmiddellijk in de verdediging terwijl er eigenlijk niets te verdedigen valt. In het beste scenario ketst de ander de vraag af met een gevat antwoord zoals “Omdat jij vandaag geluk hebt”.

Het meest ongemakkelijk deel van de vraag is “nog”. Het impliceert dat iedereen altijd een relatie zou moeten hebben wat natuurlijk niet voor iedereen gewenst is. Single zijn is geen crimineel gedrag waardoor mensen op je neerkijken. Voor veel singles is “single zijn” een keuze en niet iets waar men geen invloed op heeft. Een relatie, kinderen en huisje, boompje, beestje is niet voor iedereen het definitieve levensdoel. Je kunt een dating app gebruiken terwijl je gelukkig single bent. Er zijn bovendien talrijke redenen waarom single zijn nog niet zo verkeerd is.

Waarom wel?

De nadelen van de vraag stellen zijn duidelijk maar er is ook een voordeel. Het antwoord op de vraag is namelijk onthullend als je de vraag stelt aan iemand die een serieus antwoord geeft. Dit is het geval als degene aan wie je het vraagt het als een compliment beoordeeld en je inzicht geeft in zijn of haar relatieverleden. Mogelijk kom je er op deze manier al snel achter dat deze persoon altijd een ander de schuld geeft, narcistisch gedrag vertoont en nooit zelf de verantwoordelijkheid neemt.

Of misschien kom je erachter dat de ander vreemdgegaan is of op de verkeerde types valt. Een serieus antwoord op je vraag kan je helpen om de persoonlijkheid te ontcijferen. Aan de andere kant zijn er nog genoeg andere persoonlijke vragen die niet als een belediging gezien worden.

Hoe te beantwoorden

Komt de vraag vaak als een verrassing en weet je juist op dat moment niet wat je moet zeggen? Dit zijn een aantal grappige en goede antwoorden op de vraag “waarom je nog single bent”.

Waarom ben je nog single?

 • Ik neem geen genoegen met iemand die niet goed genoeg voor me is.
 • Wat is er mis met single zijn?
 • Omdat ik niet bereid ben om nu al te settelen.
 • Omdat niet iedereen mij aankan.
 • Ik heb de juiste persoon nog niet ontmoet.
 • Ik ben overgekwalificieerd voor iedereen die ik tot nu toe ontmoet heb.
 • Ik heb niemand nodig om mezelf te bewijzen.
 • Single is the new black.
 • Ik? Waarom ben jij nog single?
 • Ik ben getrouwd geweest met mijn carriere.
 • Als ik daar het antwoord op wist dan was ik geen single meer.
 • Ik ben liever single en happy dan ongelukkig in een relatie.
 • Vraag je me nu al voor een date?
 • Dat ben ik niet meer sinds 5 minuten geleden 😉

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Wat zijn daddy issues en kun je ze herkennen in een partner?

Je bent inmiddels van ons gewend dat we zowel luchtige als zware onderwerpen dekken en het…