Helft van je leeftijd plus 7? De regel van het leeftijdsverschil

Peter van Ommen
Door Peter van Ommen
7 minuten leestijd

Daar zit je dan, druk aan het swipen bent op een datingapp, tot je vingers bijna een pauze nodig hebben. En plotseling, in helder een moment van oprechte interesse, swipe je naar rechts op de perfecte kandidaat. En dan… “It’s a match!” Je had nooit verwacht dat je nieuwe match jou ook leuk zou vinden. Het voelt bijna als een droom die uitkomt.

Na drie dagen van levendige chats op de datingapp, besluit je om de stap te zetten en de digitale wereld achter je te laten. Maar dan komt je match met een onthulling. Bij het aanmelden heeft je match een klein leugentje om bestwil verteld over de leeftijd. Je match is geen 26 jaar, zoals op het profiel stond vermeld, maar eigenlijk 21. Wat nu? Jij bent 34 en vraagt je af of dit leeftijdsverschil van 13 jaar wel acceptabel is.

Welk leeftijdsverschil is acceptabel?

Net zoals de meeste mensen in deze situatie, ben je waarschijnlijk op zoek naar advies over ‘dating regels‘ en de ‘minimale leeftijdseisen’ wat betreft de leeftijdsverschillen. Is je match te jong voor jou, of is daten met dit leeftijdsverschil sociaal geaccepteerd?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Je wilt absoluut niet overkomen als een oude snoeperd die met een veel te jonge vrouw omgaat of een volwassen vrouw die op jonge mannen valt. Maar waar ligt de grens? Dit is waar de ‘helft van je leeftijd plus 7’-regel om de hoek kijken, de regel waarmee je kunt bepalen of je match te jong voor je is of niet.

Wat is de ‘helft van je leeftijd plus 7’-regel?

Het is de wereldwijd bekende regel die bepaalt of het leeftijdsverschil tussen jou en de persoon die je wilt daten te groot is of nog binnen de sociaal geaccepteerde grenzen valt. Want dat is handig, om snel duidelijkheid te krijgen.

De handige formule is niet wetenschappelijk bewezen of het resultaat van uitgebreide onderzoeken, het is gebaseerd op de ervaringen en sociale normen van wat de ‘wereld’ als normaal ziet. Hoewel het leeftijdsverschil in een relatie in elk land en in iedere cultuur anders opgevat wordt, is de “helft van je leeftijd plus zeven” bedoeld als leidraad voor iedereen die advies nodig over het leeftijdsverschil.

½ (je leeftijd) + 7

Hoe bereken je het?

De ‘helft van je leeftijd plus zeven’-regel is een simpele formule waar de meeste mensen geen rekenmachine voor nodig hebben. Je neemt je eigen leeftijd, deelt deze door twee en telt er zeven bij op. Het resultaat van deze berekening is de minimale leeftijd van je potentiële partner. Als we bijvoorbeeld uitgaan van de leeftijden in de inleiding, dan betekent een 34-jarige leeftijd het volgende:

34 / 2 + 7 = 24 jaar

Als je 34 jaar oud bent en wilt weten wat de minimale leeftijd van een potentiële partner mag zijn, kom je tot de bovenstaande berekening. Met 34 jaar is de minimale leeftijd van je partner 24 jaar. Dit betekent dat 21 jaar te jong voor je is. Op deze manier is de formule voor alle leeftijden toe te passen. Iemand die 62 jaar is en een 40-jarige partner heeft voldoet aan de regel. De minimale leeftijd voor iemand van 62 jaar is namelijk 38 jaar, zo blijkt uit de formule.

helft leeftijd
Grafiek: je eigen leeftijd en die van je partner

Waarom is het nodig?

De leeftijdsregel is er voor iedereen die niet raar aangekeken wil worden met een te jonge of te oude partner. De formule weerhoudt Universiteitsstudenten ervan om brugklassers van de middelbare school te versieren en vaders om te daten met iemand die net zo oud is als hun dochter. Met de regel kun je voor jezelf een minimale leeftijd instellen in je datingprofielen, zodat je niet benaderd wordt door véél te jonge singles.

De ‘helft van je leeftijd plus 7’-regel is dus geen strikte wetenschappelijke formule, maar eerder een vuistregel die sommige mensen gebruiken om een idee te krijgen van wat zij als een acceptabel leeftijdsverschil in een relatie kunnen beschouwen. Het idee erachter is om te voorkomen dat er te grote leeftijdsverschillen ontstaan die tot problemen kunnen leiden.

Waar komt de regel vandaan?

Hoewel de exacte oorsprong van de regel onbekend is wordt gezegd dat de Fransen het bedacht hebben. In vroegere tijden werd de regel niet gebruikt om te controleren of een date te jong voor je is, maar voor het berekenen van de ideale leeftijd van een bruid. In 1901 werd er al over geschreven in het boek ‘Her Royal Highness Woman’ van Max O’Rell’s. Daarin wordt de regel als volgt omschreven ‘A man should marry a woman half his age, plus seven’. De regel wordt zelfs vermeld in de autobiografie van Malcolm X. De regel bestaat dus al heel wat jaren.

In het algemeen komt de ‘helft van je leeftijd plus 7’-regel van pas als je snel wilt checken of je niet te ver van de gangbare norm afwijkt. Aan de andere kant, besef wel dat geen enkele algemene regel voor iedereen als een perfect passend jasje zal zitten. Het is gewoon een handig hulpmiddel als je wat extra zekerheid wilt voordat je de diepere wateren van daten betreedt.

Het is ook interessant om te weten dat deze regel meestal beter werkt voor mannen dan voor vrouwen, vooral als de jaren voorbij vliegen. Terwijl de gewenste leeftijd van een partner voor mannen vaak wat jonger wordt naarmate ze ouder worden, blijven vrouwen over het algemeen op zoek naar iemand die niet te veel ouder of jonger is. Dat is hoe het vaak gaat in de wereld van relaties en daten. Maar onthoud, er zijn altijd uitzonderingen op de regel, en het draait uiteindelijk allemaal om wat voor jou goed aanvoelt en met wie je een geweldige connectie hebt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie