Home Algemeen Helft van je leeftijd plus 7? De regel van het leeftijdsverschil

Helft van je leeftijd plus 7? De regel van het leeftijdsverschil

3 minuten leestijd
0
halve leeftijd vrouw

Je bent aan het swipen op Tinder tot je vingers pauzeren; dit is de kandidaat die je wilt ontmoeten. Na een ferme swipe naar rechts word je tot je verbazing begroet met “It’s a match!”. Je had nooit verwacht dat zij jou ook leuk zou vinden. Het is nog net geen dream come true als je na drie dagen chatten besluit om verder te gaan dan het chatcontact op de dating app. Maar dan moet je match je iets bekennen. Tijdens het aanmelden heeft je match gelogen over de leeftijd. Ze is geen 26 jaar oud maar 21. Wat nu? Jij bent 34 en vraagt je af of dit 14-jarige leeftijdsverschil nog wel kan.

Zoals de meeste mensen in deze situatie zoek je direct naar advies over “dating regels” en “minimale leeftijdseisen” met betrekking tot het leeftijdsverschil. Is ze te jong voor me of mag ik haar wel daten met dit leeftijdsverschil? Je wilt niet overkomen als een vieze oude man met een veel te jonge vrouw maar wat is dan te jong? Met de “helft van je leeftijd plus 7” regel kom je erachter of ze te jong voor je is of niet.

Wat is deze regel?

Het is de wereldwijd bekende regel die bepaalt of het leeftijdsverschil tussen jou en de persoon die je wilt daten te groot is of nog binnen de sociaal geaccepteerde grenzen valt1. Deze handige formule is niet wetenschappelijk bewezen of het resultaat van uitgebreide onderzoeken; het is gebaseerd op de ervaringen en sociale normen van wat de “wereld” als normaal ziet. Hoewel het leeftijdsverschil in een relatie in elk land en in iedere cultuur anders opgevat wordt, is de “helft van je leeftijd plus zeven” bedoeld als leidraad voor iedereen die advies nodig over het leeftijdsverschil.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken." Bekijk de leukste singles

½(je leeftijd) + 7

Hoe bereken je het?

De “helft van je leeftijd plus zeven” regel is een simpele formule waar de meeste mensen geen rekenmachine voor nodig hebben. Je neemt je eigen leeftijd, deelt deze door twee en telt er zeven bij op. Het resultaat van deze berekening is de minimale leeftijd van je potentiële partner. Als we bijvoorbeeld uitgaan van de leeftijden in de inleiding, dan betekent een 34-jarige leeftijd het volgende:

34 / 2 + 7 = 24 jaar

Wie 34 jaar is en wil weten wat de minimale leeftijd van een potentiële partner mag zijn komt tot de bovenstaande berekening. Met 34 jaar is de minimale leeftijd van je partner 24 jaar. Dit betekent dat 21 jaar te jong voor je is. Op deze manier is de formule voor alle leeftijden toe te passen. Iemand die 62 jaar is met een 40 jarige partner voldoet aan de regel. De minimale leeftijd voor iemand van 62 jaar is 38.

helft leeftijd
Grafiek: je eigen leeftijd en die van je partner

Waarom is het nodig?

De leeftijdsregel is er voor iedereen die niet raar aangekeken wil worden met een te jonge of te oude partner. De formule weerhoudt Universiteitsstudenten ervan om brugklassers van de middelbare school te versieren, vaders om vrouwen te daten die net zo oud als hun dochter zijn en Hugh Hefner-types om al het familiegeld te laten erven door een golddigger. Met de regel kun je voor jezelf een minimale leeftijd instellen in je datingprofielen, zodat je niet benaderd wordt door veel te jonge singles.

Waar komt de regel vandaan?

Hoewel de exacte oorsprong van de regel onbekend is wordt gezegd dat de Fransen het bedacht hebben. In vroegere tijden werd de regel niet gebruikt om te controleren of je date te jong is, maar voor het berekenen van de ideale leeftijd van een bruid. De regel bestaat dus al heel wat jaren. In 1901 werd er al over geschreven in het boek “Her Royal Highness Woman” van Max O’Rell’s2. Daarin wordt de regel als volgt omschreven “A man should marry a woman half his age, plus seven.” De regel wordt zelfs vermeld in de autobiografie van Malcolm X3.

De regel is handig als je snel wilt weten of je niet teveel van de norm afwijkt. Aan de andere kant kan geen enkele algemene regel op iedereen van toepassing zijn. Het is slechts een hulpmiddel voor als je enige vorm van bevestiging nodig hebt dat het nog door de beugel kan.

novamora
Casual chat tip: Novamora
  • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
  • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

De regel is bovendien veel meer geschikt voor mannen dan voor vrouwen. Dit geldt vooral voor de situatie waarin je ouder wordt. Terwijl de gewenste partnerleeftijd bij mannen steeds jonger wordt, blijven vrouwen over het algemeen iemand zoeken die niet veel ouder of jonger is.

Meer mensen zoals jij...

... willen weleens wat anders proberen dan swipen. Zij willen meer diepgang, iets serieus, een échte kans op liefde. Uit onze statistieken blijkt dat 68% van deze groep singles dezelfde datingapp kiest. Ontdek zelf waarom elke maand 5.5 miljoen berichten worden verzonden op deze datingapp.

Bekijk welke app dit is
Laad meer artikelen
Laad meer in Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Single reizen voor hoger opgeleiden: dit zijn de garanties van VillaVibes

Scrol door Instagram of surf over het web en er is content genoeg om je inspiratie te geve…