Sugar daddy dating: wat betekent het om een suikeroom te hebben?

Thomas Lammers
Door Thomas Lammers
13 minuten leestijd

Een student die bijklust als sugar baby om zo de dure studie te bekostigen; je hoort het steeds vaker. In de Verenigde Staten wordt het al jaren gedaan, maar in Nederland begint het nu pas voet aan de grond te krijgen. Als het kan in het “preutse” Amerika, dan kan het hier in Nederland ook.

Er lijkt een doelgroep te zijn voor deze vorm van daten, hoewel er nog wel een taboe op rust. Vooral studenten melden zich aan om gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden. Met de steeds hogere maandlasten is het een uitkomst om deze kosten door iemand anders te laten betalen. Gezelligheid in ruil voor geld en cadeautjes: dat is waar om draait, niet om de seks.

Wat is een sugar daddy?

Een sugar daddy is een oudere man die alles voor de vrouw betaalt. Of ieder geval deels financieel onderhoudt. Dit kunnen de kosten van een studie zijn, maar ook de woonlasten, sieraden, schoenen, tassen en meer. Oftewel: vrijwel alles waar geld voor nodig is. Gewoon geld in ruil voor een ontmoeting kan ook, er zijn geen vaste regels als het aankomt op sugar daddy dating.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De sugar daddy is in feite een sponsor die betalingen voor de vrouw doet in ruil voor gezelschap. Het gezelschap vindt plaats tijdens een etentje, een weekendje weg of samen op de bank een film kijken; alles is mogelijk.

De sugardaddy is een rijke man van niveau die graag een mooie dame aan zijn zijde wil. De man is bereid om daar voor te betalen, in de vorm van geld of cadeaus. Er is dan wel sprake van een overeenkomst waarin de verwachtingen en vergoeding vooraf besproken worden. Een dergelijke deal is ideaal voor mannen die een druk leven leiden, bijvoorbeeld omdat deze vele uren kwijt zijn aan het runnen van een succesvol bedrijf.

Het komt daarnaast voor dat de man getrouwd is en een sugar baby zoekt voor extra gezelschap. Bijvoorbeeld, als de sugar daddy vaak op reis moet, dan is het leuker om iemand mee te nemen. Althans, dat is hoe een sugar daddy tradtioneel gezien omgaat met een sugar baby.

Sugar daddy datingsites

Voor de vrouwen die op zoek zijn naar een sugar daddy zijn er datingsites om elkaar te vinden. Mogelijk heb je deze nieuwe vorm van dating al eens voorbij horen komen op televisie of op de radio. Een sugar daddy-datingsite zich specifiek op het samenbrengen van suikerooms en vrouwen die verwend willen worden door een rijke man. Dankzij deze apps is het niet meer nodig om met vriendinnen rond te hangen in een club voor rijk gezelschap. Dit zijn de sugar daddy datingsites die op dit moment het populairst zijn in Nederland.

Hoe werkt het?

Een sugardatingsite werkt niet anders dan een normale datingsite. Het enige verschil is dat je vooraf al kunt aangeven wat je maandelijkse lasten zijn en wat je verdient. Zodra je je aangemeld hebt, kun je op zoek gaan naar je sugar daddy of baby. Deze fase is hetzelfde als elke andere datingsite; je zoekt iemand die je leuk vindt en met wie tijd wilt doorbrengen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Zodra je deze persoon gevonden hebt, kun je contact opnemen en erachter komen of de ander er ook zo over denkt. Als extra factor is er dan ook nog de criteria waar je suikeroom of sugar babby aan moet voldoen. Dit wordt met elkaar besproken om tot een zogenoemde afspraak te komen.

De afspraak

Op de datingsites voor sugardating zoals Rich Meet Beautiful wordt van je verwacht dat je weet wat je wilt. Het draait er om een no-nonsense aanpak om samen glashelder te overleggen wat er van elkaar verwacht wordt. Sugar babies zijn namelijk een uitgave waar rekening mee gehouden moet worden. Als er sprake is van een maandelijkse vergoeding om de huur te betalen dan is dit niet iets dat je een maand kunt overslaan.

Als sugar daddy wordt van je verwacht dat je je afspraken nakomt. Hetzelfde geld voor de vrouw. Deze moet beschikbaar zijn voor de man om af te spreken. De sugar daddy verwacht voor de vergoeding dat er geen gezeur is zoals vaak voorkomt bij een “normale” relatie.

Sugar daddies zijn vaak drukke mannen en zoeken juist iemand die niet moeilijk doet als afspraken verplaatst worden naar een andere dag. Dat is waar de man gedeeltelijk voor betaalt. Al dit soort zaken worden van tevoren besproken om gezamenlijk tot een overeenkomst te komen. Dit zijn een aantal punten die je kunt bespreken:

 • Hoe vaak je wilt afspreken
 • Hoe lang een date duurt
 • Waar je elkaar ontmoet
 • Wat voor soort dates je gaat hebben
 • Of je met elkaar in het openbaar gezien wordt of niet
 • Om welke periode het gaat
 • Wat een reden zou zijn om de afspraak te beeindigen
 • Wat de exacte vergoeding is
 • Wanneer de vergoeding uitgekeerd wordt
 • Wat er van je verwacht wordt
 • Of het gaat om een exclusieve relatie

Seks of niet?

Tegen betaling afspreken om een man te ontmoeten lijkt op prostitutie maar dat is het niet. Als vrouw ben je namelijk niet verplicht om tot de daad over te gaan. Zelfs zoenen hoeft niet als je dat niet wilt. De sugar baby is wat betreft in controle. Een platonische relatie waarbij het om het gezelschap gaat en niet om seksuele handelingen is mogelijk. Toch komt het geregeld voor dat een sugar daddy meer wil dan alleen “praten”.

De man verwacht een girlfriend experience en seks hoort daar bij volgens hen. Als je dit als vrouw niet wil is het belangrijk om vooraf duidelijke regels te stellen. Als je geen seksdate wil dan hoeft het niet, zolang je dit maar helder communiceert zodat de sugar daddy weet wat hij van je kan verwachten.

Wat zijn het voor dates?

In de praktijk betekent suikerdating een gezellig etentje bij een sterrenrestaurant, een diepgaand gesprek bij één van de twee thuis of een midweek weg naar een exotische bestemming. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Zo kan een zakenman graag iemand meenemen naar een conferentie in het buitenland om hem gezelschap te houden. Bij alle dates draait het voornamelijk om het gezelschap houden.

Als suikernichtje word je – in welke vorm dan ook – uitbetaald voor het gezelschap. Als je aangegeven hebt dat je geen seks wilt, dan gaat het niet verder dan gezelschap. Als suikernichtje spreek je immers niet zomaar met iemand af; je moet de man wel leuk en interessant vinden. De suikeroom vindt het leuk om je sponsor, coach of beide te zijn in ruil voor je aanwezigheid. Het levert beide partijen wat op zodat het een eerlijke ruil is.

Waarom zou je dit willen?

Terwijl de één op zoek is naar een vaste en bovendien gelijke relatie, moet de ander daar niet aan denken. De vraag om aandacht, het gezeur van een vaste partner en de gebondenheid aan één persoon is niet het doel van iedereen. Drukke mensen die het financieel voor elkaar hebben geven soms meer aandacht aan hun carrière dan aan liefde. Dat wil niet zeggen dat ze helemaal geen tijd hebben om te daten; er is simpelweg minder tijd. Een vaste partner zou daar snel problemen mee hebben waardoor de noodzaak van ‘suiker daten’ ontstaat.

Een succesvolle man wil ook een plezier hebben en daten met mooie vrouwen. Andersom wil de carrièrevrouw dit ook door te daten met knappe jongens. Geslaagde mannen en vrouwen die geen tijd voor een relatie hebben willen immers ook gezelschap en aandacht. De suiker datingsites brengen deze suikerooms en tantes in contact met anderen die bereid zijn om hierin mee te gaan.

Wat is een suikeroom?

Volgens de Van Dale staat de term een suikeroom voor een rijke oom van wie je een erfenis verwacht maar tegenwoordig wordt het ook gebruikt om aan te geven dat een rijke man een jonge vrouw financieel ondersteunt in ruil voor bepaalde diensten. Hoewel je waarschijnlijk meteen aan seks denkt, is dat niet (het enige) waar het om draait. In veel gevallen draait het niet om de seks, maar om de gezelligheid.

sui·ker·oom (de; m; meervoud: suikerooms) rijke oom van wie je een erfenis verwacht1

Wie is een suikernichtje (of neefje)?

In de wereld van suikerdating maak je het meest kans als je jong bent en bepaalde doelen hebt. De suikeroom of tante kan je helpen om deze doelen te bereiken door je financieel te steunen. Zo kan een studente het geld goed gebruiken, kan het een leuk extraatje zijn voor een model, maar ook voor een alleenstaande moeder kan het interessant zijn.

Wat meestal van je verlangd wordt, is dat je vaardig bent in het voeren van gesprekken. Het liefst op niveau, met een eigen mening en dat je kennis hebt van uiteenlopende onderwerpen. Als je aan deze kenmerken voldoet, dan ben je in staat om een goed gesprek te voeren wat door de suikerooms gewaardeerd wordt.

Waar het vandaan komt

Het principe dat mannen meerdere vrouwen onderhouden bestaat al vanaf de oudheid. Jaren geleden gold alleen het recht van de sterkste. Vrouwen hadden een man nodig om zich te beschermen tegen het fysieke geweld. De vrouw was minderwaardig en overspel werd tot in de negende eeuw alleen kwalijk genomen als een vrouw het deed.

Mannen mochten seksuele relaties met slavinnen onderhouden, maar ook met meerdere vrouwen tegelijk trouwen, zoals dat nu alleen nog in polygame relaties gebeurt. Welgestelde mannen namen van nature de rol van suikeroom aan en onderhielden meerdere vrouwen. Zelfs vrouwen waarmee men geen seks had, werden onderhouden.

Kijken we naar vandaag de dag en het verschil is duidelijk zichtbaar. Vrouwen hebben meer rechten gekregen en de rol van de vrouw is veranderd. Vrouwen zijn beter opgeleid, durven meer en zijn zelfstandiger dan ooit. De vrouw heeft een sterkere positie die door sommige vrouwen wordt ingezet om zich te laten verwennen door een man. Het concept van de sugar daddy en sugar baby is niet nieuw, maar de populariteit is wel het resultaat van de veranderde tijden. Als je benieuwd bent hoe suikerdating er vandaag de dag uitziet, dan weet je nu waar je moet zijn.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie