Home Seks Geen of weinig zin in seks? Dit zijn de mogelijke oorzaken

Geen of weinig zin in seks? Dit zijn de mogelijke oorzaken

6 minuten leestijd
0
seks verboden

Hoe vaak je zin in seks hebt, is een heel persoonlijk iets. Het libido van de een kan heel hoog zijn, terwijl een ander juist vrijwel nooit zin heeft. En waarom dit verschil er is, kan liggen aan verschillende factoren. Onder andere je hormonen spelen een rol, stress en mogelijke problemen in je relatie kunnen een grote invloed hebben op je libido.

Maar wat bepaalt nu precies hoeveel zin je in seks hebt? Wat zijn de mogelijke oorzaken dat je weinig of helemaal geen zin meer hebt in seks? En zijn er tips om de zin in seks te verhogen? We vertellen je er meer over.

Geen zin in seks: is het een probleem?

Het is heel normaal dat er periodes zijn in je leven – of in je relatie – waarin je minder zin hebt in seks. Vaak komt de zin vanzelf weer terug als de spanningen en stress van het dagelijkse leven minder worden. Er zijn dan ook geen vaste regels voor wat normaal is als het om de frequentie van seks gaat. Natuurlijk zijn er wel gemiddelden over hoe vaak koppels ‘normaal’ gesproken seks hebben, maar dit verschilt per persoon en per relatie.

Dating vol passie?

novamora"Laat je VERLEIDEN tot een pittige date: Novamora is dé datingsite voor singles en stellen die op zoek zijn naar spanning en avontuur."

Bekijk hoe het werkt

Er zijn bijvoorbeeld ook mensen die nooit behoefte hebben aan seks, en zich hierbij ook helemaal goed voelen. Denk aan aseksuele mensen, bij wie de seksuele verlangens of seksuele aantrekkingskracht voor andere mensen volledig kan ontbreken. Ook is het heel normaal dat je aan het begin van een relatie heel veel zin hebt, maar dat dit na een bepaalde tijd ook een stuk minder wordt.

Als je geen of weinig zin hebt in seks, maar wel vaker zin zou willen hebben, dan is dit een probleem wat je misschien zou kunnen oplossen. Om je libido te kunnen verhogen, moet je natuurlijk wel eerst achterhalen wat de oorzaak is van het gebrek aan zin.

Wat bepaalt de zin in seks?

Er zijn verschillende dingen voor nodig om seksueel opgewonden te raken; het gaat namelijk vaak niet vanzelf. Allereerst zijn er de juiste omstandigheden voor nodig, waardoor je kunt openstaan voor seksuele prikkels. Daarnaast moeten die seksuele prikkels aanwezig zijn, zoals een gebaar, aanraking of een fijne stem. Ook je fantasieën en gedachten spelen een rol. Seksuele prikkels kunnen namelijk van binnenuit komen, zoals vanuit je gedachten, fantasieën en gevoelens, maar ook van buitenaf, zoals beelden, geluiden en aanrakingen.1

De seksuele prikkels dienen vervolgens goed verwerkt te worden door je lichaam en je dient deze prikkels als ‘prettig’ ervaren. Wat volgt is dat je ervoor kunt kiezen om in te gaan op die prikkels. Pas wanneer de omstandigheden helemaal goed zijn, kun je opgewonden raken en zin in seks krijgen. Deze omstandigheden zijn echter soms niet ideaal, waardoor je weinig of geen zin hebt in seks.

De mogelijke oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je minder of geen zin in seks hebt. Zo kunnen de omstandigheden ongunstig zijn, zijn er seksuele oorzaken, lichamelijke redenen of psychologische factoren. Vaak is het ook nog eens zo dat meerdere oorzaken tegelijk een rol spelen.

Ongunstige omstandigheden

Een van de eerste mogelijke oorzaken waardoor je minder zin in seks kunt hebben, is als de omstandigheden er niet helemaal naar zijn. Zo kunnen er bijvoorbeeld relatieproblemen zijn of kun je veel stress ervaren – bijvoorbeeld door financiële problemen of onzekerheid op het werk. Daarnaast kunnen ideeën uit je opvoeding of cultuur een rol spelen bij het wegblijven van de zin in seks. Ook de angst voor een ongewenste zwangerschap of soa kan een rol spelen.

Doordat de omstandigheden dan niet helemaal goed zijn kun je je niet openstellen voor de seksuele prikkels, waardoor het vrijwel onmogelijk wordt om opgewonden te raken.

Seksuele oorzaken

Naast dat de omstandigheden niet helemaal goed kunnen zijn, kunnen er ook seksuele oorzaken zijn waardoor je minder zin hebt. Zo kunnen er onder andere te weinig seksuele prikkels zijn, waardoor je niet opgewonden raakt of weinig fantaseert over seks. Het idee dat je moet presteren, onrealistische ideeën of vooroordelen over seks kunnen ook seksuele beperkingen zijn. Bovendien kunnen seksuele klachten zoals erectieproblemen of pijn bij geslachtsgemeenschap er ook voor zorgen dat je steeds minder zin krijgt in seks.

Lichamelijke oorzaken

Uiteraard zijn er ook een aantal lichamelijke oorzaken te noemen. Zo kan vermoeidheid, een chronische ziekte of overgewicht een belangrijke invloed hebben op je libido. Sommige medicijnen en medische behandelingen hebben daarnaast bijwerkingen die je zin in seks aanzienlijk kunnen verlagen. Denk hierbij ook aan de anticonceptiepil, waardoor de lustgevoelens een stuk lager kunnen worden. Ook roken, alcohol en drugs zijn mogelijke redenen.

Psychologische oorzaken

Naast lichamelijke oorzaken, spelen psychische factoren vaak ook een rol. Zo kan somberheid of een depressie ervoor zorgen dat je er geen tijd en energie in wilt steken om “zin te maken”. Je staat hierdoor eigenlijk niet meer open voor seks. Angst over jezelf of angst voor seks zelf kunnen je libido bovendien ook verlagen. Als je een laag zelfbeeld of lichaamsbeeld hebt, dan is de kans groot dat je je hierdoor moeilijker kunt openstellen voor seks. En ook kunnen negatieve gedachten, schaamte en negatieve ervaringen een negatieve invloed hebben op de zin is seks.2

blij tevreden

4 tips om meer zin te hebben in seks

Zoals hierboven al is genoemd, hoeft het helemaal geen probleem te zijn als de lustgevoelens ontbreken. Het is pas een probleem als je zelf graag meer zin zou willen hebben, of als er bijvoorbeeld een groot verschil in libido is tussen jou en je partner – en wanneer je partner dat een probleem vindt. Het is dan een goed idee om te achterhalen wat de oorzaak is van de verminderde zin, en als het kan, dit proberen op te lossen. Dit zijn een aantal tips om je te helpen om je libido te verhogen.

1. Onderzoek de oorzaak

De eerste stap is te achterhalen waardoor het komt dat je minder zin in seks hebt. Heb je veel stress van bijvoorbeeld je werk of financiële situatie? Spelen psychische problemen zoals angst, schaamte en somberheid een rol? Heb je lichamelijke klachten die van invloed kunnen zijn? Daarnaast kun je ook bij jezelf onderzoeken waardoor je vroeger wel zin kreeg in seks – en wat het verschil is met nu. Welke omstandigheden werkten voor je en welke seksuele prikkels konden ervoor zorgen dat je opgewonden werd?

Als je weet wat de oorzaak is, en weet waardoor je vroeger wel opgewonden kon raken, dan kun je hiermee verder om een oplossing te vinden om weer meer zin te krijgen in seks.

2. Praat erover met je partner

De behoefte aan vrijen is voor iedereen anders. Als jouw behoefte aan seks hetzelfde is als die van je partner, dan is dit natuurlijk heel fijn. Toch is de kans een stuk groter dat jullie niet hetzelfde libido hebben. Dit kan spanningen geven, die niet voordelig zijn voor je relatie. Het is daarom allereerst van groot belang om er met je partner over te praten.

Stel elkaar een aantal vragen om erachter te komen of het verschil in lust een groot probleem is. En als het een probleem is, hoe jullie het probleem kunnen oplossen. Is het verschil in verlangen altijd zo geweest? Zijn er periodes geweest waarin jullie een goed evenwicht hadden, en hoe werd dit toen bereikt? Wat zouden jullie willen in een ideale situatie?

Het is niet mogelijk om seks te forceren of in te plannen, maar het is wel goed om er over te praten en er tijd voor te maken. Bespreek je verwachtingen met elkaar en creëer een open sfeer waarin jullie alle wensen aan elkaar kunnen vertellen. Zeg wat je leuk en fijn vindt, en praat met elkaar over hoe jullie de omstandigheden beter kunnen maken voor beiden.

3. Probeer nieuwe dingen

Misschien komt het gebrek aan zin in seks doordat je het niet meer fijn vindt wat je doet. Of omdat de seks die je nu hebt en de seksuele handelingen die je gewend bent, niet meer genoeg zijn om opgewonden te raken. Daarom kan het helpen om samen met je partner op zoek te gaan naar nieuwe manieren van vrijen. Geef duidelijk aan wat je fijn vindt en wat niet. Variatie is voor veel mensen een van de belangrijkste manieren om opgewonden te raken en weer meer zin te krijgen in seks.

4. Lustopwekkende medicatie en een seksuoloog

Als bovenstaande tips niet helpen om je zin in seks te verhogen, dan kun je misschien gebruik maken van lustopwekkende medicatie. Er bestaan namelijk medicijnen waarvan is bewezen dat ze je libido opwekken. Het is natuurlijk wel verstandig om dit eerst met een arts te bespreken en te bekijken of er niet nog andere mogelijkheden zijn. Ook kun je in gesprek gaan met een seksuoloog. Deze luistert naar je klachten en begeleidt je met een passende behandeling om weer meer zin te krijgen in seks.

Je bent niet de enige...

... die zich afvraagt wat de meest sexy datingsite is. Avontuur, passie en een beetje pittig: wist je dat je ergens discreet en anoniem kunt daten? Er is één datingsite waar dat allemaal kan: Novamora is het geheime online plekje voor de avontuurlijke dater. Nieuwsgierig waarom deze Nederlandse datingsite zo snel in ledenaantal is gegroeid?

Bekijk hoe het werkt
Laad meer artikelen
Laad meer in Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

‘Condoom niet vanzelfsprekend tijdens onenightstand of losse seks’

Het gebruik van een condoom is geen gewoonte voor jonge mannen die losse seks hebben. Dat …