85 koosnaampjes voor mannen: lijst met leuke bijnamen voor je vriend

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
6 minuten leestijd

Kom je ook niet verder dan lieverd, schat of babe? Dan is het tijd voor wat nieuws. Iedereen kent de klassiekers als het aankomt op koosnaampjes. Soms is de koosnaam superschattig, soms fouter dan fout en soms begrijpt niemand wat het betekent behalve het stel in kwestie.

Niemand weet precies waar de koosnaampjes vandaan komen en waarom ze zoveel gebruikt worden maar als er iets duidelijk is dan is het wel dat bijna elk stel ze gebruikt. Het gebruik van koosnamen voor elkaar is een teken dat het goed gaat met de relatie. Dat ene woord dat je voor elkaar gebruikt is het bewijs van de verbondenheid.

Koosnaampjes zijn goed

In een onderzoek uit 1993 werd er onderzoek gedaan naar het fenomeen van de koosnaam. De wetenschappers deden onderzoek onder 154 stellen om achter het verband tussen koosnaampjes en de tevredenheid in de relatie te komen. Wat blijkt? De stellen die meer koosnaampjes voor elkaar gebruikten zijn vaker tevreden over hun relatie dan stellen die dit minder doen.1

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

De beste koosnaampjes voor je vriend ontstaan natuurlijk. Misschien heb je samen iets leuks meegemaakt, heb je een inside joke of komt het woord plotseling in je op; er zijn veel manieren om tot een leuk koosnaampje te komen.

Het zijn vaak de namen die vanuit het niets in je gedachten opkomen die vanaf dat moment dienst doen als je favoriete koosnaam. Of het nu de bijnaam uit de jeugd van je vriend is of hoe zijn vrienden hem ooit noemden; zelfs “oude” koosnaampjes kunnen nieuw leven ingeblazen worden.

Als je inspiratie nodig hebt om een leuk koosnaampje voor je vriend of man te verzinnen, dan ben je op zoek naar deze lijst met koosnaampjes. Misschien kom je wel precies het woord tegen waar je naar op zoek was.

85 leuke koosnamen voor mannen

 1. Babe
 2. Baby Daddy
 3. Bad Boy
 4. Bae
 5. Batman
 6. Beer
 7. Beest
 8. Beau
 9. Beautiful
 10. Bestie
 11. Big Boy
 12. Binkie
 13. Boef
 14. Boo
 15. Boss
 16. Buddy
 17. Casanova
 18. Champ
 19. Chewbaca
 20. Chef
 21. Chocoprins
 22. Cookie Monster
 23. Cowboy
 24. Cupcake
 25. Cutie
 26. Daddy
 27. Darling
 28. Dear
 29. Drolletje
 30. Duif
 31. Hamster
 32. Handsome
 33. Hercules
 34. Hero
 35. Hotshot
 36. Hottie
 37. Hulk
 38. Hunk
 39. Jokertje
 40. Keutel
 41. Kluifje
 42. Knabbel
 43. Knuffeltje
 44. Lekkerbekje
 45. Love
 46. Lover
 47. Loverboy
 48. Mi Amor
 49. Mister
 50. Monkey
 51. Monsieur
 52. Big
 53. Muffin
 54. Panda
 55. Papa
 56. Papa Beer
 57. Papi
 58. Peppie
 59. Poekie
 60. Poepie
 61. Pumpkin
 62. Robin Hood
 63. Rockstar
 64. Schattepoemel
 65. Scheet
 66. Sexy
 67. Soldaat
 68. Spetter
 69. Stud
 70. Sugar Daddy
 71. Superman
 72. Sweetie
 73. Sweetie Pie
 74. Tarzan
 75. Teddybeer
 76. Tijger
 77. Toppertje
 78. Tough Guy
 79. Strijder
 80. Vlinder
 81. Vos
 82. Wolf
 83. Wolverine
 84. Wonder Boy
 85. Zorro

Wat is een koosnaampje?

Koosnamen zijn liefkozende benamingen die mensen geven aan hun geliefde of crush. In feite zijn koosnaampjes dan ook hetzelfde als troetelnamen en bijnamen. Zoals vrienden en vriendinnen elkaar bijnamen geven, zo geven koppels elkaar koosnaampjes. Uit onderzoek is gebleken dat het geven van koosnaampjes een positieve invloed heeft op de relatie.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Hoe verzin je een koosnaam?

De koosnaampjes die mensen aan elkaar geven, zijn vaak afgeleid van een inside joke: een grappige situatie die ontstond tijdens de relatie. Door een naam te koppelen aan deze lachwekkende situatie blijft de herinnering voor eeuwig bestaan. Maar er zijn meer manieren om een bijnaam te verzinnen voor een geliefde of crush:

 • Persoonlijkheid: bijvoorbeeld een naam die verwijst naar slaperig, aandachtvragend, goedlachs, intelligent of veeleisend.
 • Lichaamskenmerken: bijvoorbeeld een koosnaam die verwijst naar de lengte, cupmaat, haarkleur, lichaamsvorm of afwijkende details.
 • Gewoontes: bijvoorbeeld een bijnaam die verwijst naar een vreemde gewoonte zoals apart broodbeleg, manier van praten of eigenaardig gedachtegoed.
 • Interesses: bijvoorbeeld een naam die verwijst naar een sport, spel, hobby of muziek.

Hoe maak je een koosnaam van een inside joke?

Soms komen de beste namen van binnenuit: namen die ter plekke in je gedachten opkomen tijdens een inside joke. Wat deze grappen kenmerkt is dat ze niet zijn voorbereid, maar gevormd wanneer er gebeurtenissen plaatsvinden die alleen jullie twee hebben ervaren en begrepen. Als je zo’n gedenkwaardige en gezamenlijke ervaring deelt, probeer dan iets te bedenken als naam dat voor altijd aan gebeurtenis gekoppeld is.

Heeft je geliefde de stoeprand geraakt om daarna languit in de berm te belanden? Noem hem een Brokkenpiloot. Heet je vriend Jesse en morst hij zijn drinken over z’n nieuwe shirt? Noem hem Messy Jessy. Zoals je leest, is voor welke situatie wel een leuke naam te verzinnen.

Kan ik zelf wat verzinnen?

De leukste troetel- en koosnaampjes zijn helemaal zelf verzonnen. Ze komen niet uit een lijst met de allerbeste namen die anderen hebben verzonnen, zoals de bovenstaande lijst. Het hoeft bovendien geen bestaande naam te zijn, maar kan ook gerust een zelfverzonnen woord zijn. Denk aan een samenvoeging van de voor- of achternaam met een ander woord of een combinatie van twee bestaande woorden: het kan allemaal.

Heb je een beter koosnaampje voor je geliefde? Laat je reactie achter met de bijnaam en deel het met anderen.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
4 reacties