95 koosnaampjes voor mannen: de leukste bijnamen voor je vriend

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
6 minuten leestijd

Kom je ook niet verder dan lieverd, schat of babe? Dan is het tijd voor wat nieuws. Iedereen kent de klassiekers als het aankomt op koosnaampjes. Soms zijn ze superschattig, soms fouter dan fout en soms begrijpt niemand wat het betekent – behalve het stel in kwestie.

Niemand weet precies waar deze koosnaampjes vandaan komen en waarom ze zoveel gebruikt worden. Maar als er iets duidelijk is, dan is het wel dat bijna elk stel ze gebruikt. Het gebruik van koosnamen voor elkaar is een teken dat het goed gaat met de relatie. Dat ene woord dat je voor elkaar gebruikt is het bewijs van verbondenheid.

Koosnaampjes zijn goed

In een studie uit 1993 werd onderzoek gedaan naar het fenomeen van de koosnaam. De wetenschappers ondervroegen 154 stellen om te onderzoeken of er een verband is tussen het gebruik van koosnaampjes en de tevredenheid in de relatie. Wat blijkt? Stelletjes die meer koosnaampjes voor elkaar gebruiken zijn vaker tevreden over hun relatie dan stelletje die dit niet of minder doen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Als je nog geen koosnaampje voor je vriend(in) gebruikt, dan kun je je afvragen hoe je deze verzint. De beste koosnaampjes voor je vriend ontstaan op een natuurlijk wijze. Misschien heb je samen iets leuks meegemaakt, heb je een inside joke of komt het woord plotseling in je op, er zijn veel manieren om tot een leuk koosnaampje te komen.

De beste koosnamen komen vanuit het niets in je gedachten en doen vanaf dat moment dienst als je favoriete koosnaam. Of het nu de bijnaam uit de jeugd is of hoe z’n vrienden hem ooit noemden, zelfs ‘oude’ koosnaampjes kunnen een nieuw leven gaan leiden.

95 leuke koosnamen voor mannen

Als je inspiratie nodig hebt om een leuk koosnaampje voor je vriend of man te verzinnen, dan ben je op zoek naar deze lijst met koosnaampjes. Misschien kom je wel precies het woord tegen waar je naar op zoek bent. Dit zijn 85 bijnamen voor dé man in je leven.

 1. Baas
 2. Babe
 3. Baby Daddy
 4. Bad Boy
 5. Bae
 6. Batman
 7. Beer
 8. Beest
 9. Beau
 10. Beautiful
 11. Bestie
 12. Big Boy
 13. Binkie
 14. Boef
 15. Boo
 16. Boss
 17. Buddy
 18. Casanova
 19. Champ
 20. Chewbaca
 21. Chef
 22. Chocoprins
 23. Cookie Monster
 24. Cowboy
 25. Cupcake
 26. Cutie
 27. Daddy
 28. Darling
 29. Dear
 30. Doc
 31. Don Juan
 32. Drolletje
 33. Duif
 34. Guapo
 35. Hamster
 36. Handsome
 37. Hercules
 38. Hero
 39. Hotshot
 40. Hottie
 41. Hulk
 42. Hunk
 43. Jokertje
 44. Keutel
 45. King
 46. Kluifje
 47. Knabbel
 48. Knuffeltje
 49. Koning
 50. Lekkerbekje
 51. Love
 52. Lover
 53. Loverboy
 54. Mi Amor
 55. Mister
 56. Monkey
 57. Monsieur
 58. Big
 59. Muffin
 60. Panda
 61. Papa
 62. Papa Beer
 63. Papi
 64. Peppie
 65. Playboy
 66. Poekie
 67. Poepie
 68. Prins
 69. Professor
 70. Pumpkin
 71. Robin Hood
 72. Rockstar
 73. Schattepoemel
 74. Scheet
 75. Sexy
 76. Soldaat
 77. Spetter
 78. Stud
 79. Sugar Daddy
 80. Superman
 81. Sweetie
 82. Sweetie Pie
 83. Tarzan
 84. Teddybeer
 85. Tijger
 86. Toppertje
 87. Tough Guy
 88. Strijder
 89. Snoopy
 90. Vlinder
 91. Vos
 92. Wolf
 93. Wolverine
 94. Wonder Boy
 95. Zorro

Wat is een koosnaampje?

Koosnamen zijn liefkozende benamingen die mensen geven aan hun geliefde of crush. In feite zijn koosnaampjes dan ook hetzelfde als troetelnamen en bijnamen. Zoals vrienden en vriendinnen elkaar bijnamen geven, zo geven koppels elkaar koosnaampjes. Uit onderzoek is gebleken dat het geven van koosnaampjes een positieve invloed heeft op de relatie.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Hoe verzin je een koosnaam?

De koosnaampjes die mensen aan elkaar geven zijn vaak afgeleid van een inside joke: een grappige situatie die ontstond tijdens de relatie. Door een naam te koppelen aan deze lachwekkende situatie blijft de herinnering voor eeuwig bestaan. Maar er zijn meer manieren om een bijnaam te verzinnen voor een geliefde of crush:

 • Persoonlijkheid: bijvoorbeeld een naam die verwijst naar slaperig, aandachtvragend, goedlachs, intelligent of veeleisend.
 • Lichaamskenmerken: bijvoorbeeld een koosnaam die verwijst naar de lengte, cupmaat, haarkleur, lichaamsvorm of afwijkende details.
 • Gewoontes: bijvoorbeeld een bijnaam die verwijst naar een vreemde gewoonte zoals apart broodbeleg, manier van praten of eigenaardig gedachtegoed.
 • Interesses: bijvoorbeeld een naam die verwijst naar een sport, spel, hobby of muziek.

Hoe maak je een koosnaam van een inside joke?

Soms komen de beste namen van binnenuit: namen die ter plekke in je gedachten opkomen tijdens een inside joke. Wat deze grappen kenmerkt is dat ze niet zijn voorbereid, maar gevormd wanneer er gebeurtenissen plaatsvinden die alleen jullie twee hebben ervaren en begrepen. Als je zo’n gedenkwaardige en gezamenlijke ervaring deelt, probeer dan iets te bedenken als naam dat voor altijd aan gebeurtenis gekoppeld is.

Heeft je geliefde de stoeprand geraakt om daarna languit in de berm te belanden? Noem hem een Brokkenpiloot. Heet je vriend Jesse en morst hij zijn drinken over z’n nieuwe shirt? Noem hem Messy Jessy. Zoals je leest, is voor welke situatie wel een leuke naam te verzinnen.

Kan ik zelf wat verzinnen?

De leukste troetel- en koosnaampjes zijn helemaal zelf verzonnen. Ze komen niet uit een lijst met de allerbeste namen die anderen hebben verzonnen, zoals de bovenstaande lijst. Het hoeft bovendien geen bestaande naam te zijn, maar kan ook gerust een zelfverzonnen woord zijn. Denk aan een samenvoeging van de voor- of achternaam met een ander woord of een combinatie van twee bestaande woorden: het kan allemaal.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
4 reacties