15 voordelen van daten met een kleinere man

Michael Schouten
Door Michael Schouten
7 minuten leestijd

Tall, dark, and handsome: het is de bekende uitdrukking die eerder door een vrouw wordt uitgesproken dan door een man. Het speelt in op het stereotype dat vrouwen op mannen vallen die langer zijn dan gemiddeld. Dit stereotype is waarschijnlijk afkomstig uit de evolutionaire geschiedenis, toen lange mannen gezien werden als sterker en daardoor beter in staat om te overleven en te reproduceren. Maar nu, in 2023, maakt je lengte daarin geen verschil.

Vrouwen vallen op langere mannen

Ondanks het feit dat een langere partner niet extreem veel voordelen geniet, hebben vrouwen in Nederland nog steeds een voorkeur voor langere mannen. Dat werd in een onderzoek door de University of Groningen bevestigd toen zij de lengtevoorkeuren van mannen en vrouwen onderzochten.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd onder een groep van 650 heteroseksuele psychologiestudenten, toonde aan dat vrouwen eerder dan mannen geneigd zijn om te denken dat de man (veel) langer zou moeten zijn. Sterker nog, de vrouwelijke deelnemers gaven zelfs aan helemaal geen relatie te willen met een man die kleiner is dan zijzelf.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

De mannelijke deelnemers gingen hier deels in mee door te zeggen dat ze liever langer dan hun partner zijn. Maar het lengteverschil interesseerde hen lang niet zo veel als de vrouwelijke deelnemers, zo toonde het onderzoek aan.

Volgens het onderzoek zijn mannen het meest tevreden met vrouwen die ongeveer 8 centimeter kleiner zijn. Vrouwen zijn het meest tevreden als ze ongeveer 21 centimeter kleiner zijn dan de man.

De resultaten zijn opvallend, omdat er – afgezien van het lengteverschil – geen grote verschillen zijn tussen kleine en lange mannen. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat mannen van verschillende lengtes op een andere manier denken, voelen of zich gedragen. Ze worden anders beoordeeld dan anderen, maar de man zelf is niet anders als hij 10 centimeter langer of korter is. Net als bij vrouwen, zijn er oneindig veel verschillende persoonlijkheden, interesses en achtergronden die kenmerkend zijn voor een man. De lengte speelt daarin geen rol.

15 voordelen van een kleinere kleinere man

Waarom zou je als vrouw geen kleinere man overwegen? Of in ieder geval kleiner dan je oorspronkelijke lengtewens en even groot als jou? Net als bij het daten van langere mannen hebben ook kleinere mannen een aantal voordelen. We vertellen je meer over deze voordelen.

1. Hij is minder intimiderend

Kleinere mannen kunnen minder intimiderend zijn. Sommige vrouwen voelen zich meer op hun gemak bij een partner die fysiek minder indrukwekkend is.

2. Hij past lichamelijk beter bij jou

Kleinere mannen kunnen beter passen bij kleinere vrouwen. Dit kan fysiek comfortabeler zijn, vooral als jij ook klein van stuk bent.

3. Hij torent niet boven je uit

Met een kleinere man – of een man die even groot is – hoef je niet bang te zijn voor mislukte foto’s waarop je een dwerg lijkt. Omdat hij ongeveer even lang als jou is, staat het veel beter op foto’s.

4. Hij kan makkelijker bewegen

Kleinere mannen zijn behendiger. Ze kunnen vaak makkelijker door kleine ruimtes bewegen, wat handig is in drukke plaatsen zoals concerten en clubs.

5. Hij heeft minder ruimte nodig

Je hoeft niet een nieuw en extra breed bed te kopen voor een kleine man. Hij neemt ook twee derde van het bed in beslag. Een kleinere man neemt minder ruimte in – zowel in bed als in de badkamer en op de bank.

6. Hij is lichter

Kortere mannen zijn over het algemeen lichter dan langere mannen. Doordat ze minder wegen ervaar je minder last van z’n gewicht tijdens de fysieke intimiteit.

7. Hij is minder geneigd te scheiden

Kleinere mannen (ongeveer 1,75 meter of kleiner) zijn minder geneigd om te trouwen dan hun meer langere tegenhangers, maar ze hebben wel 32 procent minder kans hadden om te scheiden. Dat blijkt uit onderzoek over bijna 50 jaar onder 5.000 gezinnen.

8. Hij maakt makkelijker oogcontact

Omdat hij niet veel langer of kleiner dan jou is, kan hij makkelijker oogcontact met je maken. Andersom hoef jij je nek niet te belasten wanneer je hem wilt kussen of knuffelen.

9. Hij laat jou langer lijken

De meeste vrouwen dromen ervan langer te lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Als je een kleine man als partner hebt, is dat mogelijk zonder extra moeite te doen. Je voelt je als een catwalkmodel wanneer je op hakken naast hem staat.

10. Hij wandelt op jouw tempo

Wandelen met een lang iemand kan vermoeiend zijn. Simpelweg hun benen langer zijn. Als je partner ook klein is, kunnen jullie allebei comfortabel in hetzelfde tempo lopen. En ook is het delen van een paraplu niet ongemakkelijk.

11. Hij verandert de autostoel niet

Een auto delen met een langere man heeft het grote nadeel dat je iedere keer de autostoel en achteruitkijkspiegel moet aanpassen. Na verloop van tijd gaat dat irriteren. Met een kleinere man heb je dat probleem niet.

12. Hij hoeft geen extra beenruimte

Het is niet nodig om een stoel met extra beenruimte te kopen in het vliegtuig. En ook zal een kleinere man minder zeuren over de beperkte beenruimte.

13. Hij heeft kleding die jou past

Hou je ervan om de kleren van je man te dragen? Met een kortere man die niet veel in lengteverschil met jou kun je makkelijk zijn T-shirts dragen.

14. Hij leeft langer

Lang zijn kan zo zijn voordelen hebben. Maar op basis van een aantal onderzoeken is een lang leven daar niet een van. Kortere mannen leven langer, volgens onderzoek.

15. Hij geeft je meer opties

Wanneer je afscheid neemt van je absurde lengte-eisen, wordt het aanbod mannen groter. Misschien verdubbel je je kansen wel als je kleinere mannen ook een kans gunt.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie