Tinder is momenteel bezig met het testen van een nieuwe functie genaamd ‘Match Expiration’, een feature waarmee matches kunnen verlopen. Dat blijkt uit stukjes code in de Tinder-app waarin de functie wordt vermeld. Met Match Expiration zorgt Tinder ervoor dat matches automatisch vervallen als je geen actie onderneemt.
Hoe het werkt
We weten allemaal hoe het gaat op Tinder – je swipet naar rechts, krijgt een match en hoopt op een sprankelend gesprek. Soms beland je in een levendige conversatie met leuke anekdotes en grappige memes. Maar soms gebeurt er gewoon… helemaal niets. Je match blijft bestaan zonder enig teken van leven. Vervelend? Binnenkort hoef je je daar geen zorgen meer over te maken, want Tinder heeft een oplossing bedacht om deze inactieve matches nieuw leven in te blazen: de Match Expiration-functie.
Wanneer je een nieuwe match hebt, zal de nieuwe functie een tijdsbeperking toevoegen aan de match. Deze tijdsbeperking houdt in dat je binnen een bepaald tijdsbestek het gesprek moet aangaan, voordat de match verloopt. Matches krijgen dus een vervaldatum, tenzij jij of je match het gesprek start. Dit is Tinder’s subtiele hint om jullie aan te moedigen uit je schulp te kruipen en een gesprek te beginnen.
Wat betekent dit voor je matches?
De nieuwe functie zal ervoor zorgen dat je niet langer een grote verzameling matches kunt verzamelen, waarvan je er velen nooit hebt gesproken. Oftewel: zonder enige vorm van interactie blijven er geen matches meer over.
Volgens de code die we tegenkwam in de app komt het erop neer dat je binnen een bepaald tijdsbestek moet reageren op je match, anders wordt de match opgeheven. Je kunt bij de matches zonder interactie zien hoelang het nog duurt voordat de match verdwijnt. Als je niet binnen het tijdsbestek reageert in het gesprek, krijg je een melding te zien: ‘Your match with {user} has expired’.
Wil je de match niet verliezen? De code suggereert dat het nog mogelijk is om de match te verlengen. Je kunt een bericht versturen om de tijd te verlengen. Andersom is het ook mogelijk dat je match een bericht moet versturen om de tijd te verlengen, afhankelijk van wiens beurt het is.
Meer interactie met matches
Het lijkt erop dat deze functie vooral bedoeld is om de interactie in de app te vergroten. Enerzijds zorgt de Match Expiration-functie ervoor dat je matches zonder interactie niet eeuwig blijven bestaan. Anderzijds is het een stimulans om daadwerkelijk met elkaar te chatten en die connectie tot leven te brengen.
Stel je voor: je hebt een match met iemand, maar het gesprek is nooit van de grond gekomen. In de huidige situatie zou de match steeds verder naar de achtergrond verdwijnen en zakken in je lijst met matches. Dankzij Match Expiration krijg je nu een extra duwtje in de rug om dat gesprek te starten voordat de match voorgoed verdwijnt. Het is als een reminder om die verlegenheid (of wat het ook is) opzij te zetten en gewoon een berichtje te sturen.
Expiring matches op Bumble
Als je het idee hebt dat dit niet helemaal nieuw is voor datingapps, dan heb je gelijk. Bumble, een andere populaire datingapp, heeft een vergelijkbaar concept. Bij Bumble vervallen de matches na 24 uur als er geen interactie is. Nadat je je eerste bericht hebt verzonden, heeft je match 24 uur de tijd om te reageren, daarna vervalt de match. Dit heeft hetzelfde doel als de Match Expiration-functie van Tinder: ervoor zorgen dat inactieve matches niet eindeloos blijven bestaan.
Voor Bumble heeft het verlopen van matches nog een ander voordeel. Gebruikers krijgen één keer per dag de kans om een match gratis te verlengen. Als ze vaker een match willen verlengen, een onbeperkt aantal matches willen verlengen of rematchen met verlopen matches, kunnen ze een betaald lidmaatschap nemen. Mocht Tinder de functie beschikbaar stellen in de app, dan zullen deze opties ongetwijfeld beschikbaar komen in de betaalde abonnementen die Tinder aanbiedt.
Bumble’s functie waarmee matches na 24 uur verlopen heeft positieve feedback gekregen van gebruikers. Het dwingt mensen om sneller actie te ondernemen en gesprekken aan te gaan. Dat is uiteindelijk toch waar het om gaat op een datingapp. Het vervallen van matches kan leiden tot meer betrokkenheid en dat leidt weer tot meer kans op het vinden van een succesvolle match.
Tinder lijkt de voordelen van een vergelijkbare functie te erkennen en neemt nu stappen om een zo’n feature te introduceren. Hoewel er geen officiële aankondiging is gedaan over de release van de functie, biedt de ontdekking in de code van de Tinder-app wel een veelbelovend vooruitzicht.
Verliefd worden is meer...
... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.