9 originele tips en ideeën voor een datingprofiel met unieke bio

Michael Schouten
Door Michael Schouten
8 minuten leestijd

Of je wel of niet slaagt in het vinden van een date via een datingapp heeft vooral te maken met één ding: je datingprofiel. Iets simpels als een datingprofiel kan het verschil maken tussen een wanhopig vrijgezellenbestaan en een levendig datingleven. Het is dan ook slim om er genoeg energie in te steken om er een weergaloos profiel van te maken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Voor de meeste mensen zijn de foto’s het probleem niet. We weten allemaal wat onze beste en slechtste foto’s zijn. Sommige foto’s maken je aantrekkelijker, anderen lelijker. Waar de meeste mensen wel wat hulp bij kunnen gebruiken is de bio – het stukje tekst dat over jou gaat.

7 tips voor een unieke bio

Als je je een beetje hebt verdiept in het schrijven van een profieltekst, dan weet je waarschijnlijk al dat je geen opsomming moet plaatsen. Een verlanglijstje met alle ideale partnereigenschappen? Doe dat maar niet. Je weet ook dat je weg moet blijven van clichés, negativiteit en saaie, algemene zinnen. Maar wat je wél mag schrijven is vaak niet zo duidelijk.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Over het algemeen zijn de profielteksten en bio’s op datingapps buitengewoon saai. Van de twintig profielen lijken er negentien op elkaar. Een paar steekwoorden hier, een ‘ik hou van bankhangen’-zin daar: ze zijn bijna identiek. Ze zeggen hetzelfde, alleen steeds op een iets andere manier. Als jouw bio ook maar iets van menselijkheid en creativiteit laat zien, dan trekt het gegarandeerd de aandacht. Daarom hebben we negen originele tips voor je die je kunnen helpen om een unieke bio te schrijven.

1. Zet erin wat jij belangrijk vindt

Oftewel: schrijf niet wat je denkt dat de lezer van je profiel wil lezen, maar schrijf over wat jij belangrijk vindt dat de lezer over jou moet weten. Het is verleidelijk om je bio te vullen met woorden die een grote kans van succes hebben op een algemeen publiek. Avontuurlijk, reislustig, ambitieus: wie wil er niet een partner met deze eigenschappen? Maar als je heel eerlijk bent, zijn dit dan wel de beste woorden om jou mee te omschrijven?

In plaats van na te denken over wat mensen willen horen (lezen), denk dan na over wat echt belangrijk is voor hen om te weten. Je bio is jouw verhaal en alleen jij weet de woorden waarmee je het kan vertellen.

2. Schrijf het als je in de mood bent

Hoe jij je voelt bepaalt hoe jij je stem laat horen in je bio. Ben je vermoeid na een lange werkdag en heb je eigenlijk helemaal geen zin om een bio te schrijven? Doe het dan niet. De vermoeidheid is tussen de regels door te lezen, ook al zeg je niets over dat je moe bent. Schrijf je bio daarom op een moment waarop jij je gelukkig voelt, vol energie en enthousiasme.

3. Denk aan de lezer

Natuurlijk, je bio is vooral bedoeld om het over jezelf te hebben. Maar uiteindelijk gaat het om de lezer. Waarom deel je een grappige anekdote over jezelf? Of hoe je de passie vond voor iets dat je dagelijks met plezier doet? Al deze stukjes in je bio zijn er met een reden. Die reden is dat de lezer zich moet kunnen verplaatsen in het verhaal. Het moet iets in de lezer oproepen, bijvoorbeeld een verlangen om je te steunen, met je mee te genieten of van jou te leren.

4. Voeg wat drama toe

Als de televisieprogramma’s van de laatste jaren ons iets hebben geleerd, dan is het wel dat we drama houden. Het kan niet gek genoeg, want drama is verslavend. Het betrekt je in het verhaal omdat het inspeelt op je emoties. Een saaie profieltekst roept geen enkele emotie op. Het is niet verslavend, het is vervelend. Je wilt niet meer van dat, maar minder. Of het nu een moment van verdriet is of een glimp van vreugde: gebruik het in je tekst zodat de lezer contact met je kan maken op een dieper niveau.

5. Vergeet de humor niet

“Een goed gevoel voor humor.” Het is een zin die we in bijna iedere wensenlijst voorbij zien komen. Met een partner kunnen lachen is een van de belangrijkste voorwaarden en dealbreakers. Het zou dus zonde zijn om niets van je persoonlijke gevoel voor humor toe te voegen aan je profiel. Dat kan een verwijzing zijn naar iets wat jou aan het lachen maakt, een aparte formulering van een zin of een woordspeling. Als je een lach op het gezicht van de lezer kunt toveren, dan is het in ieder geval gelukt om één emotie op te roepen.

6. Begin met een statement

“Ik ga je gedachten lezen.” Wie een profieltekst met deze zin begint, weet meteen de aandacht te trekken. De inleidende zin van elke bio of profieltekst moet beginnen met een zin die de interesse van de lezer wekt. Het kan bijvoorbeeld een verrassend feitje zijn, een grappige oneliner, vraag, anekdote of citaat. De eerste zin trekt de lezer in je verhaal om erachter te komen wat het toe leidt.

7. Voeg fragmenten uit je geschiedenis toe

Je geschiedenis vertelt niet alleen wie je bent, het helpt de lezer ook om te begrijpen wat je hebt gedaan om je huidige zelf te worden. De meeste mensen zeggen er helemaal niets over, anderen gebruiken het in hun eigen nadeel – bijvoorbeeld door iets te zeggen over een vorige relatie. Een kort verhaal over een levenservaring, hoogtepunt in je leven of zelfs een dieptepunt: laat de lezer kennismaken met de rode draad in je leven.

8. Voeg een intellectueel randje toe

Mensen hebben een natuurlijke interesse in mensen die wat te vertellen hebben. Laat je bio zien dat je een ontwikkeld persoon bent met een duidelijke mening? Laat het zien dat je zelfkennis hebt? Of dat je ideeën het waard zijn om naar te luisteren? Een bio is uniek te maken als je je eigen identiteit weet te vertalen naar woorden.

9. Geef een openingszin

De beste bio’s leggen zoveel openingszinnen bloot dat lezers zelfs een keuze hebben. Maar soms is één specifieke zin al genoeg om de lezer uit te dagen. Zo kan een eenvoudige vermelding van ‘Ik versla iedereen met Wordfeud’ al genoeg zijn om meer matches en berichten te krijgen. Want met deze zin geef je niet alleen aan dat je goed bent in het woordspel, maar ook dat je uitgedaagd wilt worden. En geloof ons: die uitdagingen volgen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie