7 signalen dat je een sterke band met iemand hebt

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
8 minuten leestijd

In het begin zijn alle relaties verwarrend. Je weet nog niet waar het toe leidt, ondanks dat alles bijzonder fijn aanvoelt. Maar naarmate de tijd vordert en je elkaar beter leert kennen, komt er ook een transitie naar een andere fase. Dat is wanneer het flirten overgaat in een emotionele band. Maar niet alle relaties bereiken dat niveau.

Als je al een tijdje met iemand aan het daten bent, dan weet je dat er een wederzijdse interesse is. Je vindt elkaar leuk en kunt geen genoeg van elkaar krijgen. Omdat het slechts om een nieuwe relatie gaat, weet je nog niet waar de relatie naartoe gaat. Je kunt je daardoor gaan afvragen of de band die je hebt potentie biedt voor de toekomt.

Ben je aan het daten met iemand die jou alleen op een oppervlakkig niveau kan vermaken? Is dat wat je met elkaar deelt sterk genoeg om de tand des tijds te doorstaan? Of, in andere woorden, is de band tussen jullie sterk genoeg?

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Wat is een sterke band?

Wanneer je een sterke band met elkaar hebt, betekent dit dat je graag veel bij elkaar bent en van elkaars gezelschap geniet. De band die jullie hebben is niet oppervlakkig, maar jullie kunnen met elkaar praten, van elkaar genieten, samen lachen en huilen en ook samen problemen tackelen.

Een sterke band is gevoel van afstemming op elkaar. De intimiteit tussen jou en je partner gaat verder dan alleen de fysieke aantrekkingskracht. Je hebt samen plezier, diepgaande gesprekken en durft kwetsbaar te zijn naar elkaar toe. Zo weet je eigenlijk wel dat het goed zit en dat de toekomst jullie toelacht als koppel. Is dit nog allemaal in ontwikkeling? Dan is het misschien nog niet helemaal duidelijk.

7 signalen dat je een sterke band hebt

Om te weten te komen of jullie een sterke band hebben, kun je het beste zoeken naar signalen die erop wijzen. We hebben de belangrijkste tekenen waaraan je kunt merken dat jullie een sterke band hebben – of deze aan het ontwikkelen zijn – voor je op een rijtje gezet.

1. Er voor elkaar zijn als het even wat minder gaat

Een signaal dat erop duidt dat jullie een sterke band hebben, is wanneer jullie samen een vervelende periode goed hebben doorstaan. Was er bijvoorbeeld iemand ziek, had je problemen op het werk of sukkelde je zelf met je gezondheid? Als je partner je ook in de slechtere tijden goed bij kan staan, betekent dit dat jullie band zeker boven het oppervlakkige uitstijgt en dat deze sterk genoeg is om uitdagingen te weerstaan. Moeilijke tijden samen doorstaan maakt de band bovendien alleen maar sterker.

2. Nooit verlegen zitten om gespreksstof

Goed met elkaar kunnen praten – over van alles en nog wat – is ook een goed teken. Vallen jullie niet snel stil in een gesprek? Doen er zich geen gênante of rare stiltes voor? En hebben jullie altijd voldoende gespreksstof? Dan is dit al een sterk teken dat de band solide is. Want om een band sterk te maken is het nu eenmaal nodig om veel met elkaar te praten.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Hebben jullie geen moeite om met elkaar te praten over diepgaande onderwerpen? Ook niet over persoonlijke en intieme dingen? En gaat dit altijd soepel zonder dat je hoeft na te denken over wat je wilt zeggen of wat je beter voor je houdt? Dan is ook dat een teken dat het met jullie band wel snor zit.

3. Elkaar steeds vaker willen zien

Aan het begin van een relatie zie je elkaar vaak met tussenpozen en zeker niet iedere dag. Althans, dat is hoe het gebruikelijk gaat. Zijn jullie op het punt gekomen dat je elkaar steeds vaker ziet er beiden er ook echt behoefte aan hebben? Dan wijst dat er zeker op dat jullie band steeds sterker wordt. Zonder dat jullie er bewust mee bezig zijn, werken jullie er samen aan om de relatie sterker te laten worden.

4. Gewoon jezelf kunnen zijn

Een teken dat er zeker op duidt dat jullie steeds nader tot elkaar komen, is dat je gewoon altijd jezelf kunt zijn in de relatie. Je voelt je gerespecteerd en gewaardeerd voor wie je bent. Je mag en kunt zeggen wat je wilt, zonder dat je eerst zorgvuldig je woorden moet overdenken. Of moet nadenken of je iets misschien beter niet kunt zeggen.

Als je een relatie hebt die steeds steviger en sterker wordt, hoef je niet op eieren te lopen. Zeggen wat je denkt, doen wat je wilt en jezelf gedragen zoals je bent: het is dan geen enkel probleem. Mensen die een sterke emotionele connectie hebben accepteren elkaar voor wie ze zijn.

5. Er ook zijn als het minder goed uitkomt

Wanneer je een sterke band ontwikkelt, wil je elkaar steeds meer en vaker zien. Je wilt samen dingen ondernemen. Dit doe je bij een sterke band ook als het net even wat minder goed uitkomt. Je geeft elkaar prioriteit. Stel, je bent druk met werk of hebt veel andere dingen op de planning staan. Ook dan ruim je tijd in voor degene waarmee je een relatie hebt, want het is zaak deze goed te onderhouden en veel tijd samen door te kunnen brengen.

6. Elkaars vrienden en familie leren kennen

Als je een steeds sterkere band met je partner krijgt, leer je ook zijn of haar familie en vrienden beter kennen en dat maakt een band nog sterker. Als je een relatie met iemand hebt, word je opgenomen in de familie en ga je ook samen met vrienden dingen ondernemen.

Leer je de andere mensen in het leven van je partner nooit kennen? Dan is dat niet alleen raar, maar zul je waarschijnlijk ook niet snel sterke band krijgen. Je weet dan immers niet eens met wie je partner omgaat en wat zich in het dagelijkse leven van de ander afspeelt.

7. Er is meer dan fysieke aantrekkelijkheid

Goed fysiek contact hebben met elkaar is belangrijk, maar dit is niet alles waar het in een relatie om draait. Hebben jullie een geweldige tijd in bed, maar komt er verder niet zoveel aan bod in jullie relatie? Dan zal dit de onderlinge band niet versterken en loop je kans dat de relatie na een poosje doodbloedt.

Een relatie is meer dan seks alleen. Jullie moeten ook samen kunnen praten en andere leuke dingen ondernemen. Op die manier wordt de band tussen jou en je partner ook alleen maar sterker.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie