Wat is een thirst trap? 10 tips en voorbeelden

Jay
Door Jay
11 minuten leestijd

Je pakt je telefoon en klikt op je Instagram-notificaties. Je laatste publicatie krijgt veel likes. Het is een nogal openhartige foto en je ziet er nonchalant-sexy uit in je bikinitopje met luipaardprint en afgeknipte jeans short terwijl je een ijsje likt en speels over een zonnige boulevard loopt.

Je hoopt, dan wel onbewust of bewust, dat mensen zullen denken dat je er goed uitziet op het kiekje zonder dat het lijkt alsof je overdreven je best doet om er goed uit te zien. Toch weet je van binnen dat het mensen zal triggeren. De valse bescheidenheid is zelfs bijna artistiek te noemen, want niet iedereen is in staat om mensen zo erg te plagen als jij.

Dan komt ineens die ene reactie van de man om wiens aandacht jij al een tijdje smacht. Hij vindt je foto leuk om een paar seconden later een comment te sturen. Even later vindt hij ook je andere recente posts leuk. Yes, je hebt z’n focus. De thirst trap is gelukt. Zelfvoldaan leg je je telefoon neer, zonder op de berichtjes te reageren. Je wilt er toch niet wanhopig uitzien?

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Wat is een ‘thirst trap’?

Het opzetten van een thirst trap is het idee dat je door iets provocerends te posten mensen ertoe aanzet om toe te geven aan hun ‘dorst’. Op social media betekent dat niets anders dan dat mensen hun interesses uiten en bijvoorbeeld een reactie achterlaten of in ieder geval een like plaatsen.

De publicatie is net een tikkeltje provocerend en vaak gebeurt dat op een subtiele manier zonder wanhopig om aandacht te schreeuwen. Bovendien past het in de tijdsgeest van vandaag de dag om net even iets meer te laten zien, zonder dat het als abnormaal of gek meer wordt gezien. De subtiele schreeuw om aandacht is meestal een sexy foto of flirterige boodschap op sociale media.

Het doel? Om anderen te triggeren, maar ook om op een indirecte manier om complimentjes te vragen. In feite komt het dan ook veel overeen met ‘vissen naar complimenten’. Hoewel social media vaak de uitlaatklep is kunnen thirst traps ook privé worden verstuurd of beperkt tot een selecte groep kijkers.

Waarom heet het zo?

Elke dag verschijnen er weer hippe nieuwe datingtermen die hun oorsprong vinden op het internet. Woorden als ‘incel’ en ‘ghosting‘ zijn de laatste jaren bijvoorbeeld heel populair. Dat geldt ook voor de term ‘thirst trap’, een afgeleide van het woord ’thirsty’ dat in dezen niets met drinken te maken heeft. Als je ‘dorstig’ bent, betekent dit dat je gretig of wanhopig op zoek bent naar aandacht, zozeer zelfs dat je anderen in de val laat lopen. Met je ’thirst trap’ is het doel namelijk om iemand in de val te lokken zodat deze doet wat jij wil.

Het tweede deel van het woord spreekt daarmee voor zich, omdat het bericht op sociale media is ontworpen om de andere persoon te ‘vangen’. Als dit lukt, wordt degene die de thirst trap heeft ingesteld, oftewel de persoon die de foto of video heeft geplaatst, opgemerkt door de persoon die ze wilden aantrekken. Dat kan zich uiten via een reactie, like, of privébericht.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Thirst traps zijn vooral populair op Instagram en Snapchat Stories, die ook beide de mogelijkheid bieden verhalen alleen voor een bepaalde groep mensen zichtbaar te maken. Naarmate TikTok de laatste jaren steeds meer in populariteit heeft gewonnen, is deze app ook een veelgebruikte plek geworden om thirst traps te plaatsen.

10 tips en voorbeelden van thirst traps

Dat brengt ons bij een aantal tips voor jouw volgende thirst traps, mocht je nu ineens de inspiratie te hebben gevonden om je eerste ‘val’ te zetten. Een aantal van deze tips kunnen ook worden gebruikt voor algemene social media publicaties.

1. Goede timing is de sleutel tot succes

’s Morgens vroeg is de verlichting vaak goed. Als je in de zomer een foto maakt van 07.00 uur tot 10.00 uur kun je rekenen op helder en natuurlijk licht. Het zonlicht van 11.00 uur tot 15.00 uur kan vaak al te fel zijn en in je nadeel werken, zelfs als de foto binnenshuis wordt genomen op een plek waar veel natuurlijk licht schijnt. Je foto ziet er vervolgens weer warmer uit als je het plaatje rond 16.00 uur schiet.

Houd er rekening mee dat we hierbij uitgaan van het huidige zomerseizoen. In de wintermaanden schuift alles op of terug, maar is het idee hetzelfde. Vaak zorgt het voorjaar voor de mooiste foto’s, juist vanwege het licht.

2. Let op de verlichting

Let daarom altijd op de algemene verlichting, ook als het ‘s avonds is. Als het licht van een lamp op een bepaalde manier jouw hoofd of lichaam verlicht, dan kan dat een enorm effect hebben op je foto. Het doel zou moeten zijn om de lichtbron zodanig te plaatsen en schaduwen te creëren die jouw lichaam goed omlijnen. Klinkt dat omslachtig? Speel maar eens met het licht en je ziet binnen de kortste keren al wat je mooi en minder mooi vindt.

3. Bepaal een doel

Voor je prikkelende post moet je al een idee hebben van wat je wil bereiken. Waar ga je het posten en waarom? Wil je de foto of video plaatsen op je Instagram-feed? Dan doe je er goed aan om voor een camera te zorgen van een goede kwaliteit. Voor een story van 24 uur is dat minder belangrijk, tenzij je het verhaal opslaat in je hoogtepunten.

Stem je foto af op je doel; wil je leuk en benaderbaar overkomen? Houd de foto dan netjes. Ben je in voor een hookup en heb je behoefte aan seks? Dan mag het best een tikkeltje stouter.

4. Ken je hoeken

Hoe dichter de telefoon bij het gezicht is, hoe zwaarder of breder je eruit ziet. Houd daarom een goede afstand tot de camera. Een foto die van onder je kin is geschoten doet het zelden goed. Snap je nu waarom zoveel mensen hun telefoon hoog houden en vanuit de linker of rechterhoek schieten? En als je het helemaal op safe wilt spelen, dan doet de spiegel-selfie in de lift het ook altijd goed.

5. Make-up helpt, inclusief lichaamsmake-up

Een sexy, natuurlijke glans op je huid valt goed op de camera. Breng lichaamsolie, lotion of markeerstift aan op een aantal plekken. Als je een vrouw bent, doe dat op de jukbeenderen, neusbrug, sleutelbeenderen, schouders en benen. Dat betekent inderdaad ook dat je gebruik kunt maken van make-up voor je lichaam en niet alleen voor je hoofd. Werk met lichte make-up producten zodat het gezicht geen cake-achtige finish krijgt.

6. Kies de juiste outfit

Broeken met hoge taille ondersteunen de buik en heupen, en bodysuits zijn sexy zonder al te veel huid te tonen. Combineer een witte button-blouse met een kleurrijk bikinislipje of match een badpak-top bijvoorbeeld met een jeans. Een thirst trap betekent niet per se dat je bijna naakt moet zijn. Door de juiste outfit en kleuren te kiezen, oog je al heel erg sexy.

7. Werk aan je gezichtsuitdrukkingen

Hier komt zowel natuurlijk talent als oefening kijken. Sommige mensen kunnen nu eenmaal goed poseren en dat is ook af te lezen in de gezichtsuitdrukking. De selfie-stand werkt goed om te oefenen, al moet je er wel rekening mee houden dat poseren voor een fotograaf net even iets anders is dan poseren voor een selfieshot. Eventueel kun je ook gebruik maken van een tripod en de foto zelf maken op een afstandje.

8. Houd het allemaal in balans

Als je gebruik maakt van Instagram, dan is het belangrijk dat je feed gebalanceerd is. Gebruikers op Instagram zoeken ook een bepaalde mate van inhoud en zijn op de app te vinden omdat ze visueel verwend willen worden. Nu kan dat natuurlijk met jouw schoonheid, maar je kunt je ook voorstellen dat mensen je wat beu beginnen te worden als je allemaal maar spiegelselfies plaatst en nooit iets nuttigs laat zien. Enfin, jouw account, jouw regels, maar je snapt wat we bedoelen.

9. Gebruik fotobewerkings-apps

Professionele fotografen gebruiken Lightroom om hun foto’s te bewerken om de belichting te corrigeren en de kwaliteit van de foto te verbeteren. Dat kan natuurlijk ook in Instagram zelf, maar dat gaat vaak al meteen ten koste van de kwaliteit. Bewerken van de foto’s kan hoe dan ook kwaliteitsverhogend werken, vooral als het licht niet meewerkte. Als de belichting goed was, dan hoef je vaak niet eens zo heel veel te doen qua bewerking.

10. Maak gebruik van plagende captions

Mensen posten vaak plagende of onthullende video’s en foto’s met even stoute bijschriften die gezamenlijk nog meer de aandacht zullen trekken. Een goed geschreven of originele caption ondersteunt je bericht en zorgt zelfs voor extra betrokkenheid onder je volgers. En mocht je geen bijschrift kunnen bedenken (shame on you), gebruik dan op z’n minst wat emoji’s.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie