Tinder Explore: wat het is en hoe het werkt

Michael Schouten
Door Michael Schouten
7 minuten leestijd

Naar links en rechts swipen is de basis geweest voor het succes van datingapp Tinder. Maar tijden veranderen, dus Tinder ook. Door te luisteren naar gebruikers van de app werden door de jaren heen verschillende nieuwe features ontwikkeld en toegevoegd aan de app.

In eerste instantie kwamen er nieuwe features bij zoals de swipe-up Super Like, Rewind, Boost en Paspoort. Tinder introduceerde het Plus-lidmaatschap dat jaren later werd opgevolgd door de uitgebreide Gold en Platinum abonnementen. Ondertussen waren er zoveel functies dat er eigenlijk een plek zou moeten waar deze allemaal te vinden konden zijn, want het waren allemaal losse functies die overal in de app te vinden waren. Daar kwam in 2021 verandering in toen Tinder de virtuele deuren van Explore opende, een compleet nieuw onderdeel in de app.

Wat is Tinder Explore?

Tinder Explore is de verzamelplek van alle interactieve features van de app. Het is een hub voor alle nieuwe toevoegingen aan de app in een poging om Tinder nog aantrekkelijker te maken voor Gen Z – de doelgroep van Tinder. De Explore-functie werd in september 2021 in alle Engelssprekende landen uitgebracht en was vanaf oktober dat jaar in Nederland beschikbaar.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Tinder Explore is een nieuw ‘tabblad’ in de app dat onderin wordt weergegeven met een vensterachtig pictogram waarin ook een vergrootglas is verwerkt. Daarmee is Explore een apart gedeelde van Tinder, net als Ontdekken, Likes en Matches. De toevoeging van Explore was de grootste update van Tinder sinds de uitvinding van de originele Swipe-functie.

Volgens Tinder is Explore een dynamische ruimte waarin constant nieuwe sociale ervaringen worden toegevoegd. Daarmee worden de ontdekkingsopties vergroot en is het bijvoorbeeld mogelijk om iemand te vinden op basis van wat je leuk vindt. Het geeft de mogelijkheid om wat meer gericht te zoeken naar een match die je interesses deelt. Maar Explore is meer, veel meer, want het is ook de plek waar interactieve features zoals Swipe Night te gebruik zijn.

Explore icon
Explore pictogram in Tinder-app.

Hoe werkt het?

In Explore kun je potentiële matches ontdekken die bij elke stemming en activiteit passen. Tinder noemt dat ook wel Vibes in het Explore-gedeelte. Ben je op zoek naar een tussendoortje? Bij Foodies kun je een snack naar wens vinden. Het buitenleven ontdekken? Onder de noemer Natuurliefhebbers kun je matches met gebruikers die ook in dat gedeelte willen matchen. Op basis van steekwoorden laat Explore je zoeken tussen singles die op hetzelfde steekwoord gevonden willen worden.

Explore biedt op deze manier de mogelijkheid om je matchervaring zelf te sturen, omdat je aangeeft door wie je gevonden wilt worden. Nieuwe interesses en activiteiten worden regelmatig worden toegevoegd, zodat deze continu meebewegen met de trends van de dag. Over het algemeen is Explore net zo gebruiksvriendelijk als de rest van de app. Dit zijn de vibes en interesses die op dit moment beschikbaar zijn in Explore:

Vibes

 • Zoeken naar liefde: maak me gek
 • Vrij vanavond: ontmoet iemand voor spontane uitjes
 • Goede vrienden: misschien zelfs besties
 • Koffiedate: breng me naar je favoriete café

Interesses

 • Verveeld op het werk: anderen ontmoeten
 • Date-avond: ga uit met iemand IRL
 • Bingewatchers: vertel me wat ik vanavond moet kijken
 • Gamers: zitten jullie op hetzelfde level?
 • Activisten: vind wereldverbeteraars
 • Dierenvrienden: vind jouw furrever-match
 • Creatievelingen: check hun ontwerpen
 • Brunchen: hoe ziet jouw perfecte lunch eruit?
 • Ondernemers: worden jullie een powerkoppel?
 • Foodies: op zoek naar een tussendoortje?
 • Muzieklovers: deel je oortjes
 • Natuurliefhebbers: ontdek het buitenleven
 • Sportief: vind jouw perfecte match
 • Uitgaan: vind jouw feestpartner
 • Sensatiezoekers: spring in het diepe met iemand
 • Reislust: verken de wereld samen
 • Boardsporten: vind iemand om mee te boarden
 • Selfcare: klaar voor een spa-date?

swipenight

Swipe Night

De interactieve videoserie Swipe Night is ook onderdeel van Explore. Swipe Night is een first person-verhaal waarin je wordt gevraagd om keuzes te maken. Het doel is om je samen te brengen met andere deelnemers die dezelfde keuzes hebben gemaakt. Na iedere aflevering word je gematcht aan een gebruiker die hetzelfde koos als jij.

In 2019 en 2020, toen de eerste versie van Swipe Night werd ‘uitgezonden’ in de app, resulteerde dit in 20 miljoen kijkers en een toename van 26% in matches. De laatste serie Swipe Night heet Killer Weekend en bestaat uit drie afleveringen.

tinder hot takes

Hot Takes

Met Hot Takes krijg je de mogelijkheid om vóórdat je matcht met iemand te chatten. Dus niet achteraf, na de totstandkoming van een match. Voor Tinder is het de eerste keer dat dit mogelijk is, omdat er voorheen altijd een match nodig was om berichten uit te kunnen wisselen.

Hot Takes is een live chatspel waarbij je gematcht wordt met andere gebruikers op basis van de antwoorden die je geeft. Je beantwoordt een vraag, wacht tot je gematcht wordt aan een andere gebruiker die dezelfde vraag heeft beantwoord en vervolgens zie je elkaars antwoorden. Terwijl de tijd van de timer verstrijkt kun je chatten met de ander. Is er een echte match of niet?

Naarmate de tijd verstrijkt kun je ervoor kiezen om te matchen met ander of niet. Als je niet wilt matchen, kun je tijd laten verlopen om een ​​ander te ontmoeten. Hot Takes is iedere dag beschikbaar van 18:00 uur tot middernacht lokale tijd.

music mode

Music Mode

Een van de laatste toevoegingen aan Explore is Music Mode, een integratie met Spotify waarmee je automatisch door de Anthems van andere gebruikers kunt gaan – rechtstreeks vanuit hun profiel. De muziekmodus is alleen te gebruiken als jij je Spotify-account hebt gekoppeld aan Tinder en een Anthem hebt toegevoegd aan je Tinder-profiel.

Volgens Tinder heeft ongeveer 40% van alle gebruikers al een Anthem aan hun profiel toegevoegd. Als ze een Anthem hebben op hun profiel, zien ze een toename van bijna 10% in matches, zo zegt Tinder. Heb je een voorliefde voor hetzelfde genre of heb je een hekel aan elkaars muzieksmaak? Met de muziekmodus weet je snel of het in ieder geval een muzikale match is.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie