Wat is Tinder Platinum? Hoe het werkt, kosten en uitleg

Michael Schouten
Door Michael Schouten
15 minuten leestijd

Tinder is gratis. Maar ook weer niet. Hoewel de basisfuncties van de app gratis te gebruiken zijn, kiest een groeiend aantal gebruikers ervoor om te upgraden naar een lidmaatschap met meer mogelijkheden. In ruil voor een vast bedrag per maand krijg je toegang tot een aantal exclusieve features die je kunnen helpen om de Tinder-ervaring te upgraden.

In 2015 introduceerde Tinder het eerste lidmaatschap, Tinder Plus genaamd. Tegen betaling kreeg je toegang tot functies zoals Paspoort en Rewind. Twee jaar later volgde het tweede lidmaatschap, Tinder Gold, waarmee je ineens kon zien wie jou leuk vindt. En toen, in 2021, introduceerde Tinder het derde en meest exclusieve lidmaatschap: Tinder Platinum.

Wat is Tinder Platinum?

Tinder Platinum is in 2021 officieel door de app geïntroduceerd als ‘A First-Class Dating Experience’. Het heeft dan ook echt alles wat Tinder te bieden heeft. Platinum is de derde abonnementsvorm van Tinder die zowel qua prijs als qua features het meest exclusief is van de gehele line-up. Het heeft alles wat de andere twee lidmaatschappen te bieden hebben en meer. Je krijgt daarmee de beschikking over alle denkbare features die op Tinder beschikbaar zijn, uiteraard met de tegenprestatie van jouw kant in de vorm van een maandelijkse vergoeding.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

Geniet van alle premiumfuncties van Tinder terwijl je maximale zichtbaarheid krijgt in de app. – Tinder

Tinder Platinum is een upgrade van het Tinder Gold-abonnement dat in feite weer een upgrade is van het Plus-abonnement. Terwijl je met Gold ook alle features van Plus kunt gebruiken, kun je met Platinum alle features van Plus én Gold benutten. Daarnaast zijn er nog een aantal features onderdeel van Platinum die niet beschikbaar zijn in de Plus en Gold-lidmaatschappen. En omdat je dus meer krijgt, betaal je ook meer voor Platinum.

Hoe werkt het?

Je zou het misschien niet geloven, maar Tinder was ooit helemaal gratis. Vroeger, we hebben het dan over het jaar 2013, kon je onbeperkt swipen. Er was geen enkele limiet. Je kon naar links en rechts vegen tot je er zat van was. Alle andere functies in de app waren ook kosteloos te gebruiken. Op een gegeven moment, toen Tinder een dominant marktaandeel had, veranderde dat.

Sinds de introductie van Tinder Plus zijn de mogelijkheden voor gratis gebruikers steeds verder aan banden gelegd. Swipen werd gelimiteerd tot maximaal aantal likes per dag en nieuwe functies waren alleen nog toegankelijk voor gebruikers met een betaald lidmaatschap. Die nieuwe functies zijn nu onderdeel van de Tinder Plus, Gold en Platinum abonnementen.

Zou jij een bericht willen versturen vóórdat je matcht? Of dat je vooraan in de rij wordt getoond als je een profiel naar rechts veegt? Dan zou je Tinder Platinum kunnen overwegen. Met Tinder Platinum krijg je namelijk niet alleen toegang tot dezelfde opties als Tinder Plus en Gold, maar ook over een aantal van deze features. We leggen uit hoe alle Platinum-features werken.

1. Paspoort

Beschikbaar:
Met de Tinder Paspoort-functie kun je je virtueel verplaatsen naar een andere locatie. Dat kan een andere Nederlandse stad zijn, een plaats in Europa of een idyllisch eilandje aan de andere kant van de oceaan. Tinder Paspoort maakt het mogelijk om overal ter wereld te matchen, waar je maar wilt. Dat is heel anders dan de gratis versie van Tinder, waar je alleen kunt matchen met mensen in je directe omgeving. Paspoort is ideaal als je plannen hebt om op reis te gaan naar het buitenland en alvast nieuwe mensen wilt leren kennen.

2. Rewind

Beschikbaar:
Zou je niet graag de kracht willen hebben om je laatste swipe naar links te veranderen naar een swipe naar rechts? Een misplaatste afwijzing – waar je snel spijt van hebt – kun je niet veranderen, tenzij je een van de drie lidmaatschappen van Tinder neemt. Hebben we niet allemaal de ervaring van een verkeerde swipe naar links?

Als je niet betaalt voor Tinder, kan dit nogal vervelend zijn. Je vraagt je af of het een match had kunnen zijn, maar omdat je naar links veegde zul je het nooit weten. Met Tinder Platinum heb je de beschikking over Rewind: maak je laatste swipe ongedaan en maak opnieuw de keuze.

3. Onbeperkte Likes

Beschikbaar:
Soms swipe je langere tijd om geen enkele geschikte kandidaat te vinden. Andere keren is er geen tekort aan date-materiaal en kun je bijna elke keer naar rechts swipen. Maar als je dat doet, dan word je binnen de kortste keren geconfronteerd met de dagelijkse like-limiet. Als je niet betaalt voor Tinder heb je namelijk met deze limiet te maken. Maar als je Tinder Platinum neemt, geldt deze limiet niet. Met Platinum kun je onbeperkt profielen liken.

4. Controle over je profiel

Beschikbaar:
Als onderdeel van alle betaalde abonnementen krijg je meer controle over wie jou ziet, wat zij kunnen zien en wie jij ziet in de app. Verberg je leeftijd en afstand of wordt alleen gezien door degenen die jij al hebt geliket – en bijvoorbeeld niet door de buurman/vrouw die jij hebt afgewezen. Daarnaast kun je instellen wie jij wilt zien: alleen de profielen die recent actief zijn geweest of de aanbevelingen die Tinder doet.

5. Geen advertenties

Beschikbaar:
Ben je de advertenties tussen de profielen zat? Hoewel het er normaal gesproken niet bijzonder veel zijn, kun je je eraan gaan ergeren. Als je Platinum neemt, of een van de andere twee lidmaatschappen, verdwijnen deze advertenties. Deze worden niet weergegeven als je een betaald abonnement hebt.

tinder platinum

6. Vijf gratis Super Likes per week

Beschikbaar:
Wel eens een Super Like ontvangen? Dan weet je welk effect het heeft als iemand aangeeft meer dan geïnteresseerd te zijn. De Super Likes vallen op dankzij de blauwe kleur, terwijl ze duidelijk maken dat je graag met iemand wilt matchen. Als extra pluspunt wordt je profiel ook nog eens als eerste getoond bij de ander. Met Tinder Platinum krijg je vijf van deze Super likes gratis per week.

Vergroot drie keer je kans op een match en voer gesprekken die 70% langer duren. Alle leden krijgen 1 gratis Super Like per maand. – Tinder

7. Eén gratis Boost per maand

Beschikbaar:
Zou je niet eens willen weten hoe het is om de looks te hebben van een covermodel? Nu kan Tinder je uiterlijk niet veranderen. Maar wat ze wel kunnen doen: je profiel veel populairder maken. Met een Tinder Boost ben je voor een kort tijdsbestek enorm populair in je regio en word je door veel meer mensen gezien. En omdat de zichtbaarheid van je profiel wordt verhoogd, neemt ook het aantal likes toe in deze periode.

Krijg met één druk op de knop tot 10 keer meer profielweergaven. Bespaar tijd en vergroot je kansen op een match. – Tinder

8. Elke dag nieuwe Top Picks

Beschikbaar:
Alleen voor gebruikers met een Gold of Platinum-abonnement is er de onbeperkte topkeuzes-functie. In één overzicht zie je de meest swipe-waardige kandidaten die in potentie een match kunnen zijn. Terwijl alle andere gebruikers slechts één gratis Top Pick per dag ontvangen, krijgen Tinder Gold- en Platinum-abonnees dagelijks een nieuwe lijst met Top Picks te zien.

9. Zien wie jou leuk vindt

Beschikbaar:
Het grootste verkoopargument van Tinder Gold, zien wie jou leuk vindt, is ook beschikbaar onder het Platinum-abonnement. Deze handige en krachtige functie is een van de beste features die Tinder te bieden heeft. Het geeft je de optie om met anderen te matchen, zonder je druk te hoeven maken of het wel een match zal worden. Aangezien degenen die in deze lijst worden getoond al hebben aangegeven dat ze jou leuk vinden, ligt de keuze om te matchen volledig bij jou.

10. Notitie aan Super Like toevoegen

Beschikbaar:
Uiteindelijk komen we nu dan uit bij de features die exclusief voor Platinum-abonnees beschikbaar zijn. De eerste feature is de optie om een bericht aan een Super Like toe te voegen. Als je een Super Like naar iemand verstuurt, dan kun je daar dus tekst aan toevoegen. Je hebt 140 karakters voor je ijsbreker, waardoor je in ieder geval een passende openingszin kunt toevoegen.

De notitie aan de Super Like toevoegen kan een voordeel zijn als je de ander daarmee kunt verleiden om naar rechts te vegen, terwijl diegene dat anders misschien niet zou doen. Volgens Tinder verhoogt het gebruik van deze functie je kansen om met die persoon te matchen met 25%.

Houd er wel rekening mee dat een Super Like al iets wanhopigs heeft en dat een notitie eraan toevoegen het misschien nog wel hopelozer maakt. Het kan daardoor lijken alsof je ten einde raad bent. Want als jij jezelf aantrekkelijk vindt en anderen vinden dat ook, dan zou het niet nodig moeten zijn om volledig uit te pakken voor een potentiële match. Je verlaagt je eigen waarde, terwijl de waarde van de ander verhoogt. Althans, dat is het idee erachter.

11. Likes met voorrang

Beschikbaar:
De beste dingen van de Tinder-ervaring zijn gratis voor Platinum-abonnees. Dat geldt in ieder geval ook voor Likes met voorrang die ervoor zorgt dat je profiel sneller wordt gezien door degenen die jij een (Super) Like hebt gegeven. In andere woorden: je krijgt voorrang op iedereen die geen Platinum-abonnement heeft. Als je in een stad bent met veel gebruikers en veel concurrentie hebt, kan de functie Likes met voorrang het spel veranderen.

12. Verstuurde Likes bekijken

Beschikbaar:
Als het laatste onderdeel van Platinum krijg je toegang tot een overzicht met de likes die jij hebt gegeven. Dit overzicht toont de profielen waarop jij in de laatste zeven naar rechts hebt geveegd. Of het handig is? Misschien. Het is echter geen functie die Platinum het geld waard maakt.

Voordelen van Tinder Platinum
 • Je kunt je virtueel verplaatsen naar een andere locatie
 • Je hebt geen limiet voor likes
 • Je kunt de laatste swipe herstellen
 • Je kunt je leeftijd en afstand verbergen
 • Je kunt aanpassen wie je profiel kan zien
 • Je kunt beter instellen wie jij wilt zien
 • Je ontvangt 5 gratis Super Likes per week
 • Je krijgt elke maand 1 Boost
 • Je krijgt elke dag een nieuwe set met Top Picks
 • Je ziet in een overzicht wie jou leuk vindt
 • Je kunt een notitie aan een Super Like toevoegen
 • Je likes krijgen voorrang op anderen
 • Je kunt je likes van de laatste 7 dagen bekijken

Wat kost het?

Tinder Platinum is het meest exclusieve abonnement. Het heeft de meeste mogelijkheden, opties en features. Het komt er bijna op neer dat je als een VIP door Tinder wordt behandeld. En dat komt met een prijs. Hoewel de prijzen afhankelijk zijn van waar je je bevindt en voor welke periode je Platinum wilt nemen, staat dit abonnement garant voor een behoorlijke maandelijkse uitgave. Maar hoe langer het abonnement loopt, hoe lager de gemiddelde prijs per maand. Dit zijn de Tinder Platinum-prijzen die op dit moment gelden:

Tinder Plus, Gold en Platinum

MaandTinder Plus p/mTinder Gold p/mTinder Platinum p/m
1€ 12,97€ 21,63€ 25,96
6€ 6,49€ 9,74€ 12,98
12€ 4,33€ 6,49€ 8,66
Let op

Tinder Platinum is een abonnementsvorm die automatisch wordt verlengd. Als de vervaldatum is bereikt, wordt het abonnement met dezelfde periode verlengd. Tenzij je de verlenging van het abonnement handmatig stopt, worden er dus opnieuw kosten in rekening gebracht voor de nieuwe periode. Wil je dit voorkomen? Zorg er dan voor dat het abonnement voor het einde van de looptijd wordt uitgeschakeld.

Vergelijking met Plus en Gold

Wil je weten wat nu precies het verschil is met de Plus- en Gold-abonnementen? We hebben de functies van alle abonnementen op een rijtje gezet.

Featurestinder icontinder plustinder goldtinder platinum
Swipen, matchen, chattentinder icon redtinder icon redtinder icon goldtinder icon black
Controle over profieltinder icon redtinder icon goldtinder icon black
Onbeperkte Likestinder icon redtinder icon goldtinder icon black
Paspoorttinder icon redtinder icon goldtinder icon black
Rewindtinder icon redtinder icon goldtinder icon black
Advertenties verbergentinder icon redtinder icon goldtinder icon black
5 gratis Super Likes per weektinder icon goldtinder icon black
1 gratis Boost per maandtinder icon goldtinder icon black
Zien wie jou leuk vindttinder icon goldtinder icon black
Elke dag nieuwe Top Pickstinder icon goldtinder icon black
Vóór matchen bericht versturentinder icon black
Likes krijgen voorrangtinder icon black
Verstuurde likes bekijkentinder icon black

lexa

Alternatief voor Tinder

Kost Tinder Platinum iets te veel geld voor je? Of wil je helemaal niet je portemonnee trekken voor Tinder? Dan is het goed om te weten dat er geschikte alternatieven zijn. Een van de alternatieven die wij aanraden is datingapp Lexa. In tegenstelling tot bij Tinder is het niet nodig eerst te matchen vóórdat je berichten kunt uitwisselen.

App StoreGoogle Play

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie