93 eigenschappen die we wel en níet graag zien in een vriend

Michael Schouten
Door Michael Schouten
5 minuten leestijd

Vrienden geven het leven betekenis. Ze geven een boost aan je geluksgevoel en zijn goed voor je gezondheid. Goede vrienden bieden emotionele steun en zorgen ervoor dat jij je geliefd en verbonden voelt. Je maakt elkaar sterker, slimmer en menselijker. Dit zijn allemaal essentiële elementen van je mentale en sociale welzijn. Daarom is het ook zo belangrijk dat je vrienden kiest met goede eigenschappen.

Soms kan het echter moeilijk zijn om een goede vriend te vinden of er zelf één te zijn. Wat zijn nu de eigenschappen waar je op moet letten als je een goede vriend zoekt? Of als je een goede vriend wilt zijn? Het antwoord op deze vragen is afkomstig van onderzoekers van de Cypriotische University of Nicosia. Wetenschappers van de universiteit hebben onlangs onderzoek gedaan naar de gewenste en ongewenste eigenschappen van vrienden.

Gewenste en ongewenste eigenschappen

Als het op vriendschappen aankomt, dan zijn ze nooit hetzelfde. Ondanks dat je meerdere vrienden hebt die je tot de ‘goede vrienden’-groep rekent, zijn er altijd uitblinkers met wie je je meer verbonden voelt dan met andere goede vrienden. Het verschil tussen deze vrienden is een combinatie van unieke eigenschappen die een écht goede vriend van een goede vriend onderscheiden. Maar de kans is groot dat je nooit een moment hebt genomen om na te denken over wat die eigenschappen precies zijn.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

In een serie van drie experimenten hebben Cypriotische wetenschappers nu ontdekt wat de ‘vriendschapsvoorkeuren’ zijn die mensen hebben. Oftewel: de eigenschappen die we wel en niet graag zien in een vriend. De resultaten hebben ze gepubliceerd in het vakblad Evolutionary Psychological Science.

Op basis van de antwoorden van 865 deelnemers kwamen de onderzoekers erachter dat eerlijkheid, ethisch zijn, vriendelijkheid en beschikbaarheid de meest gewenste eigenschappen zijn. De meest ongewenste eigenschappen – die we dus niet graag zien in een vriend – zijn oneerlijkheid, competitief en ongeduldigheid.

50 gewenste eigenschappen

In het eerste deel van het onderzoek werd aan 236 deelnemers gevraagd om ‘een aantal eigenschappen op te schrijven die je zou willen zien in een vriend’. Na een analyse van de resultaten identificeerden de onderzoekers 50 eigenschappen we graag zien in een vriend. Dat zijn deze eigenschappen:

Aangenaam
 1. Positief
 2. Optimist
 3. Glimlachend
 4. Aangenaam
 5. Aardig
 6. Beleefd
 7. Goede bedoelingen
Slim
 1. Serieus
 2. Slim
 3. Beschaafd
 4. Redelijk
 5. Consistent
 6. Volwassen
 7. Kalm
Eerlijk
 1. Eerlijk
 2. Betrouwbaar
 3. Echt
 4. Betrouwbaar
 5. Fatsoenlijk
Leuk
 1. Grappig
 2. Goed humeur
 3. Komisch
 4. Actief
Beschikbaar
 1. Beschikbaar om te praten
 2. Tijd hebben voor vriend
 3. Er zijn in moeilijke tijden
 4. Luisteren bij problemen
 5. Nuttig
 6. Gevend
 7. Ondersteunend
 8. Royaal
Ethisch
 1. Ethisch
Gelijksoortig
 1. Vergelijkbare voorkeuren
 2. Gemeenschappelijke interesses
 3. Dezelfde waarden
 4. In de buurt blijven
Empathisch
 1. Culturele interesses
 2. Ruimdenkend
 3. Empathisch
 4. Gevoelig
 5. Hoge emotionele intelligentie
 6. Altruïstisch
Tolerant
 1. Begripvol
 2. Medelevend
 3. Tolerant
 4. Geduldig
Discreet
 1. Discreet
 2. Niet veroordelend
 3. Bewaart geheimen
 4. Niet jaloers zijn

43 ongewenste eigenschappen

In het tweede deel werd aan dezelfde deelnemers gevraagd om ‘enkele eigenschappen op te schrijven waarvan je niet wilt dat je vrienden die hebben’. Na de analyse identificeerden de onderzoekers 43 eigenschappen mensen niet graag zien in een vriend. Dat zijn deze eigenschappen:

Oneerlijk
 1. Twee gezichten
 2. Hypocriet
 3. Uitbuitend
 4. Leugenaar
 5. Onbetrouwbaar
 6. Kwaadaardig
 7. Ondankbaar
 8. Schadelijk
 9. Zuurpruim
 10. Onbeleefd
 11. Gericht op eigen interesse
 12. Denigrerend
 13. Beledigend
 14. Immoreel
 15. Racistisch
 16. Bekrompen
 17. Negatief
 18. Verwend
 19. Gierig
 20. Oppervlakkig
 21. Arrogant
 22. Verwaand
Ongeduldig
 1. Ongeduldig
 2. Besluiteloos
 3. Lui
 4. Kletskous
 5. Pessimist
 6. Impulsief
 7. Onvolwassen
 8. Chagrijnig
 9. IJdel
 10. Verdacht gedrag
 11. Prikkelbaar
 12. Roddelaar
Competitief
 1. Competitief
 2. Censuur
 3. Egocentrisch
 4. Egoïstisch
 5. Jaloers
 6. Ironisch
 7. Narcistisch
 8. Zelfzuchtig
 9. Gemakkelijk beledigd

Vrienden met goede eigenschappen kunnen ervoor zorgen dat je je gelukkig en geliefd voelt, terwijl vrienden met slechte eigenschappen je teleurstellen en verdrietig maken. Maar wat maakt een goede vriend en wat maakt een slechte vriend? De onderzoekers van de Cypriotische universiteit hebben het antwoord gevonden op wat de gewenste en ongewenste eigenschappen van een vriend zijn.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie