Opofferen voor relatie: ‘Relatieoffers zijn niet altijd de moeite waard’

Michael Slender
Door Michael Slender
7 minuten leestijd

Na weken – zo niet maanden – van swipen, chatten en matchen heb je eindelijk een kanshebber gevonden. Je potentiële partner is intelligent, begripvol en kijkt ook nog eens hetzelfde naar de wereld als jij. De eerste date volgt al snel, daarna een tweede en voor je het weet slaap je elk weekend bij elkaar. Het is alsof het zo zou moeten zijn. Er is alleen één probleem: jullie wonen en werken 200 kilometer bij elkaar vandaan.

Voor nu is het perfect. Doordeweeks heb je je eigen leven, in het weekend heb je elkaar. Maar jij en je nieuwe lover weten beiden dat dit geen houdbare situatie is. Op een gegeven moment moet iemand een offer maken. Dat is wanneer een van jullie bij de ander intrekt. Zou jij jezelf opofferen voor je nieuwe geliefde?

Opofferen voor relatie

Relaties zijn geven en nemen. Jij wilt één ding, en je partner wil iets anders – of dat nu te maken heeft met de kleur van het beddengoed, waar je gaat wonen of iets anders. Dat neemt vaak de vorm aan van een compromis en jullie geven allebei een beetje. Het uiteindelijke resultaat ligt ergens tussen wat jullie beiden willen. Maar soms is een compromis niet mogelijk en wordt er van je gevraagd jezelf op te offeren voor de relatie.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Denk eens na over wat er gebeurde toen je voor de laatste keer iets deed wat je eigenlijk niet voor een partner wilde doen. Onderdrukte jij je emoties om de relatie in stand te houden? Bagatelliseerde jij je gevoelens? Als je al eens eerder een opoffering voor de relatie hebt gemaakt, dan weet je hoe dat voelt. Je cijferde jezelf weg voor de relatie, in feite door je eigen wil uit te schakelen en als niet relevant te bestempelen.

Hoewel opofferen onvermijdelijk kan zijn in een relatie, waarbij je kleine en grote dingen kunt opofferen, is het niet altijd gemakkelijk om te doen. Aan de ene kant wil je trouw blijven aan jezelf, aan de andere kant wil je doen wat nodig is om de relatie te laten werken. Wat er gebeurt met relaties als een partner iets opoffert is onlangs weer het onderwerp van onderzoek geweest.

Verborgen kosten

Volgens een nieuwe studie die gepubliceerd is in het tijdschrift Journal of Current Opinion in Psychology kunnen opofferingen in relaties verborgen kosten met zich meebrengen voor zowel de gever als de ontvanger. Deze kosten kunnen zich opstapelen en in de toekomst grotere problemen voor de relatie veroorzaken.

“Het is zeker eervol om je eigenbelang opzij te zetten vanwege je partner of je relatie”, legt psycholoog en onderzoeksauteur Francesca Righetti uit. “Ons onderzoek toont echter aan dat er een moeilijke nasleep is voor zowel de gever als de ontvanger.” Righetti analyseerde meer dan 80 eerdere onderzoeken voor haar onderzoek om opoffering in relaties te beoordelen.

“De gever ervaart een lager welzijn na het opofferen en de ontvanger begint gemengde gevoelens te krijgen over de opoffering en de partner”, legt Righetti uit in Psychology Today. “Aan de ene kant voelt de ontvanger zich dankbaar, geliefd en geaccepteerd, maar hij voelt zich ook schuldig en dat hij iets verschuldigd is. En we weten dat gemengde gevoelens niet goed zijn voor relaties.”

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

“Opofferen weegt zwaar omdat het vereist dat iemand zijn eigen voorkeuren en doelen opgeeft”, voegt ze eraan toe. “Vooral nadelig voor het welzijn van de gever en voor de relatie is het wanneer de focus wordt gelegd op deze kosten.” Een andere belangrijke bevinding is dat opofferen voor vrouwen grotere gevolgen kan hebben dan voor mannen.

“We denken dat het kan zijn dat vrouwen meer opofferen in hun relatie en dat vanwege de genderrollen ook van hen wordt verwacht dat ze meer opofferen en dat ze niet zoveel waardering en validatie krijgen als mannen voor hun opofferingen”, zegt Righetti. “Oftewel, ze kunnen vooral de kosten ervaren en heel weinig van de baten.”

Dit type kan er tevreden mee zijn

Het onderzoek van Righetti is een samenvatting van eerdere onderzoeken naar opofferingen in relaties. In een eerdere studie uit 2014 onderzochten onderzoekers ook al wat er gebeurt met relaties als een partner iets opoffert. Zij ontdekten dat als je het type persoon bent dat het goed vindt om zichzelf op te offeren, je waarschijnlijk gelukkig bent in je relatie.

“Mensen die meer bereid zijn om iets op te offeren voor een intieme partner zijn meer tevreden met hun relaties”, concludeerden de onderzoekers. Ze ontdekten ook dat het de partners van deze mensen meer toegewijd maakt aan de relatie. Maar… er is een maar. Als mensen zich met tegenzin opofferen, en vervolgens onderdrukken hoe erg ze van streek zijn, profiteren de relaties er niet van. Volgens het onderzoek zorgt dit later in de relatie voor een obstakel.

Voor de meeste mensen heeft het woord opofferen een negatieve klank, vooral omdat het betekent dat je iets moet opofferen dat belangrijk voor je is. Maar in het geval van een opoffering voor de relatie verandert de betekenis, omdat dat wat je wint belangrijker zou moeten zijn dan dat wat je verliest. En zo zou elke opoffering moeten zijn: je ruilt iets dat belangrijk voor je is voor iets dat nóg belangrijker voor je is.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie