6 tekenen dat jij je partner meer ruimte moet geven

Michelle Mulder
Door Michelle Mulder
6 minuten leestijd

Heb je een prima relatie met je partner, maar voelt het soms wat verstikkend? Zou je wel wat meer ruimte willen hebben? Of heb je het idee dat je partner juist wat meer ruimte nodig heeft? Als je het gevoel hebt dat je partner (of jij) zich wil losmaken van de relatie, dan is het mogelijk dat jullie elkaar niet voldoende ruimte geven.

Ruimte geven is gezond

Als je een relatie met iemand hebt, wil dat niet zeggen dat je niet meer bestaat als individu. In een ideale situatie stelt de relatie je in staat om samen als partners te groeien, terwijl je ook zelfstandig blijft en individueel doorgroeit. Je gaat een relatie aan, maar je wilt zelf natuurlijk ook nog je eigen dingen doen. En vooral: jezelf blijven.

Een eigen identiteit behouden is in een goede relatie zeker mogelijk. Je doet samen met je partner dingen, maar maakt ook tijd en ruimte vrij voor jezelf en de mensen waarmee je bevriend bent. Als je dit ruimte niet krijgt, dan moet je kunnen aangeven dat je behoefte hebt aan meer ruimte voor jezelf. Dit geldt niet alleen voor jou, uiteraard geldt dat ook voor je partner.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

6 signalen dat je partner meer ruimte wil

We hebben zes signalen voor je op een rijtje gezet die aanduiden dat je partner meer ruimte wil. Gaan deze op voor je partner of slaan ze misschien ook op jezelf en herken je er wel het een en ander in? Maak dan een plan om deze problemen aan te pakken, want dat is de beste manier om je relatie te redden.

Heb je het idee dat je relatie wat benauwd of beklemmend aanvoelt? Of dat je partner dit als dusdanig ervaart? Dan zijn de volgende tekenen daar een duidelijk signaal van.

1. Je partner is geregeld slechtgehumeurd

Een eerste signaal dat erop duidt dat je partner meer ruimte nodig heeft, is dat je geliefde om onduidelijke redenen chagrijnig is. Hij of zij reageert bijvoorbeeld kortaf als je wat zegt of doet. Je partner doet afstandelijk, ontwijkt gesprekken en is misschien zelfs wat vijandig. Als dit veelvuldig voorkomt, vraag dan waarom je partner zo doet. Is het door een gebrek aan ruimte in de relatie?

2. Je partner wordt om onduidelijke redenen boos

Wordt je partner zomaar uit het niets boos? Gebeurt dit op onverwachte momenten? Of wanneer er naar jouw idee helemaal niets aan de hand is? Dan kan dit er ook op duiden dat je partner behoefte heeft aan meer bewegingsvrijheid. Vaak is een beetje meer ruimte al voldoende en dan hoef jij ook niet meer op je tenen te lopen om een botte reactie te vermijden.

3. Je partner doet niets voor zichzelf

Is je partner het altijd met je eens als je iets zegt of doet? Wel handig natuurlijk, maar niet echt normaal. En wil je partner alles samen doen, maar niets alleen? Dan is het niet gek dat jij ervaart alsof je geen ruimte krijgt. Als je partner alleen maar hetzelfde doet als jij en je overal (letterlijk en figuurlijk) in volgt, kan dit op je zenuwen gaan werken. En dan heb jij zelf ook meer ruimte nodig.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Attendeer je partner erop om zelf ook leuke dingen te doen met anderen. Daarmee kan hij of zij zich prima een poosje vermaken en dit geeft jou ook de nodige ruimte om tot jezelf te komen.

4. Je partner doet plotseling veel zonder jou

Als je partner veel hobby’s heeft, dan is daar natuurlijk niets mis mee. Jij hebt immers ook je eigen dingen om te doen. Het is echter wel teken van ruimtegebrek als je partner plotseling alles alleen doet of samen met iemand anders, terwijl jij wordt buitengesloten. Dit kan er namelijk ook op duiden dat je liefje meer ruimte nodig heeft en derhalve geen dingen samen met jou wil doen.

5. Je partner wil niet tegelijk naar bed

Is je partner overdag vaak weg vanwege het werk? Dan is de kans groot dat jullie vooral ’s avonds alleen tijd voor elkaar hebben. Wil je partner nog even wat langer opblijven dan jij, een boek lezen, televisie kijken of nog even wat voor zichzelf doen? Dan is dat ook een teken dat je lover wat meer ruimte nodig heeft.

6. Je partner is gestrest

Is je partner op een bepaald moment meer gestrest dan anders? Dan kan dat er ook op duiden dat hij of zij wel wat extra ruimte kan gebruiken. Is het bijvoorbeeld erg druk op het werk en heeft je partner op de vrije zaterdag nog veel klusjes te doen thuis? Dan kan wat meer ruimte op de zondag – bijvoorbeeld door geen afspraken te maken – ervoor zorgen dat de stress afneemt en iedereen zich weer happy voelt.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie