Hey! VINA: hoe de app voor Nederlandse vriendinnen werkt

Jay
Door Jay
12 minuten leestijd

Daten gaat tegenwoordig steeds vaker online en het zou ook zomaar kunnen zijn dat die zoektocht naar een beoogde liefdesrelatie geen nieuwe vlam heeft opgeleverd, maar al wel een mooie vriendschap. Toch zal dat niet het belangrijkste doel zijn van datingapps en daar is iets op bedacht. Of in elk geval voor de vrouwen onder ons. Hey! Vina is er namelijk voor vrouwen die op zoek zijn naar nieuwe vriendinnen.

Stel je voor: je bent onlangs verhuisd naar een nieuw land en alles is nieuw voor je. Sterker nog: je hebt er nog geen vriendinnen, maar staat er wel weer voor open om vriendschappen te sluiten. Het is juist voor dit soort gevallen dat een app als Hey! VINA uitkomst kan bieden.

Hoe werkt Hey! VINA?

Veel vrijgezellen zullen er intussen wel gebruik van hebben gemaakt (of in elk geval erover hebben gehoord): de razend populaire apps waarin geswiped wordt voor de liefde. Toch zal niet iedereen dit soort apps om dezelfde motieven gebruiken.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

De één zal de app gebruiken om de ware te ontmoeten, de ander doet het om een one-night stand te beleven en dan zijn er ook nog de mensen die zoekende zijn naar uitsluitend vriendschappen.

Dat laatste is op zich best wel voor te stellen alleen werkt dat nou eenmaal niet zo goed op een datingapp. Vrijwel altijd, of zeg maar gerust, altijd, is de gesprekspartner op zoek naar méér dan een vriendschap. Juist voor die groep mensen is de app Hey! VINA een welkome lancering.

Swipen via de ‘Tinder-methode’

De app werkt namelijk via de ‘Tinder-methode’ waarbij via eenvoudig swipen wordt bepaald of je met iemand vriendinnen zou willen worden of niet. Of in elk geval of je open zou staan om iemand beter te leren kennen of niet. Wat vriendschappen betreft is Hey! VINA dus een stuk doelgerichter. Niets geen geflirt, maar puur op zoek gaan naar mensen met dezelfde interesses. Want zeg nou zelf: ook al ben je druk, ook al heb je vriendinnen zat, soms is het gewoon verfrissend om nieuwe mensen te leren kennen.

Zo kun je de mobiele app ook instellen als je op reis bent of ergens voor je werk tijdelijk verblijft. Het begint allemaal met een aantal leuke, maar persoonlijke vragen. Wat dacht je bijvoorbeeld van “wijn of koffie” of “leven om te werken of werken om te leven”? Op basis van jouw antwoorden wordt er een profiel gemaakt die je weer beter moet laten matchen met eventuele nieuwe vriendinnen.

hey!vina

Uitleg functies

Stel je nu voor dat je beide naar rechts swipet; in dat geval wordt er dan net als bij andere datingapps een nieuw venster geopend waarin een gesprek kan worden aangegaan. Als er bepaalde interesses zijn die jullie in gemeen hebben dan geeft Hey! VINA zelfs tips waar en wat voor eerste activiteit jullie zouden kunnen ondernemen bij een eerste ontmoeting.

novamora
Casual chat tip: Novamora
 • Chatten en flirten bij Novamora (18+)
 • Discreet en anoniem chatten
Bekijken op Novamora

Je krijgt vooral veel profielen te zien van mensen die maar één Facebookvriend van je verwijderd zijn, zodat je toch enigszins vertrouwd bent met de ander. Dit kan allemaal gratis, maar net als bij andere apps zijn er ook een aantal betaalde opties beschikbaar:

Betaalde functionaliteiten

 • 1 week VINA VIP-lidmaatschap: € 5,99
 • 1 maand VINA VIP-lidmaatschap: € 15,99
 • 3 maand VINA VIP-lidmaatschap: € 30,99
 • 1 Spotlight: € 4,49
 • 6 maand VINA VIP-lidmaatschap: € 49,99
 • 100 jaar lidmaatschap: € 109,99

Bij het VIP-lidmaatschap krijg je toegang tot de premiumfuncties van VINA: zo zie je wie jouw profiel heeft geliket, kan jouw profiel extra onder de aandacht worden gebracht via de Spotlight-functie (een soort van tijdelijke boost die ook los is aan te schaffen) en kun je verkeerd weggeklikte profielen ongedaan maken. Datzelfde geldt overigens voor mensen die je per ongeluk geliket hebt.

Dit VIP-lidmaatschap is beschikbaar voor een week, maand, 3 maanden, 6 maanden en 100 jaar. Wat dat laatste betekent? Dat je er voor altijd gebruik van kunt maken. Tenzij je uiteraard over meer dan 100 jaar nog aan het swipen bent via Hey! VINA. Als je ervoor kiest om een abonnement te kopen, wordt de betaling in rekening gebracht via jouw iTunes-account of Google Play account.

App StoreGoogle Play

Voor wie is het bedoeld?

“Het is super makkelijk om een date te vinden op het internet, maar waarom is het zo moeilijk om nieuwe vrienden te maken?” Dat zei Olivia June Poole, mede-oprichtster van Hey! VINA, ooit eens. Tegelijkertijd vertelt ze daarbij dat het online vrienden maken toch makkelijker zou moeten kunnen met alle technologische mogelijkheden die we tot onze beschikking hebben. Want als we dan toch al massaal aan het online daten zijn geslagen… Poole zegt daar het volgende over:

“We bouwden deze app om een oplossing te vinden voor vrouwen die verhuizen, reizen of van baan veranderen, en dus van leefstijl en levensfase veranderen. gedurende ons leven gaan we naar een hoop nieuwe plekken waar het niet altijd even makkelijk is om onze sociale kringen uit te breiden.” – Poole

Voor vriendschappen, niet voor flirts

Het idee ontstond toen ze een paar jaar geleden zelf naar San Francisco was verhuisd. Op zich natuurlijk een mooie stap, maar er was alleen één probleem: ze kende er niemand en had er dus geen vrienden. Om diezelfde reden meldde ze zich aan bij OkCupid, een site die op zich leuk werkte, maar ook daar liep ze weer tegen een probleempje aan: de mensen met wie ze aan het chatten was, wilden meer dan alleen een vriendschap. En dat zorgde voor wat ongemakkelijke situaties.

Toch kwam ze ook in contact met een aantal vrouwen die naar precies hetzelfde op zoek waren als zijzelf: nieuwe vriendinnen. Oftewel: vriendschappen en geen romantische flirts.

tips

Tips

Dat brengt ons weer bij de tips, want hoewel het doel van deze app uiteindelijk heel anders is dan bij een app als Tinder, hebben de apps wel een hoop met elkaar gemeen. Een van de dingen daarbij is dat je natuurlijk wel wilt dat jouw profiel geliket wordt. Reden genoeg om je een aantal tips te geven zodat jouw profiel opvalt.

Net als bij andere dating apps is het op Hey! VINA belangrijk om een fatsoenlijk (lees zo compleet mogelijk) profiel te hebben. Ook wil je dat de ander een goed beeld van jouw heeft zodat je geen tijd verliest aan mensen die helemaal niet bij jou passen.

In je profiel dien je daarom zo duidelijk mogelijk te zijn over jouw persoonlijkheid, interesses en activiteiten die je graag onderneemt. Daarvoor heb je in totaal 500 tekens en die zijn zo volgeschreven. Neem daarom de volgende info op in je profiel:

 • Een zin over een paar van je favoriete dingen om te eten, doen, kijken en luisteren. Bij wijze van spreken: “Ik ben dol op honden, tapas, en shoppen in het weekend. Ook ben ik er gek op om jeugdherinneringen naar boven te halen met een goede cd vol ‘90 classics en kan ik niet wachten op het nieuwe seizoen van La Casa de Papel.”
 • Een zin over waar je woont, waar je hebt gewoond en waar je vandaan komt. Als je onlangs bent verhuisd bent verhuisd vanuit een andere stad laat dat dan vooral even weten. Maak er iets van als bijvoorbeeld: “Ik ben geboren in Den Bosch, opgegroeid in Amsterdam, maar werd zo moe van alle regen dat ik maar naar het zonnige Sevilla ben verhuisd.”
 • Een zin over wie je graag zou willen ontmoeten en wanneer. Bijvoorbeeld: “Laten we in de avonduren afspreken en de lekkerste lokale tapashapjes uitproberen. Wie ik graag zou willen ontmoeten? Een actieve dertiger die me kan helpen om mijn Spaans wat op te schroeven en die net zo van eten en muziek houd als ik.”

Toegegeven, we weten dat het schrijven over jezelf soms wat gênant kan zijn, maar schroom niet om jezelf zo interessant mogelijk te laten overkomen. Je moet jouw profiel natuurlijk wel zien te ‘verkopen’ aan je nieuwe vriendinnen.

hey

Extra informatie

Hey! VINA werkt net als veel andere apps door jouw profiel te koppelen aan jouw Facebook-account. Daarmee wordt niet alleen jouw identiteit bevestigd, maar is de app er ook zeker van dat je een vrouw bent (geslacht veranderen op Facebook gaat namelijk niet zo eenvoudig). Als je account eenmaal is gekoppeld, mag je een aantal vragen beantwoorden die het makkelijker moeten maken om jouw profiel in te vullen. Doel daarvan is om jouw suggesties te bieden van mensen die het nodige met jouw gemeen hebben.

Privacy

Bij het gebruik van de app verzamelt VINA dus (net als andere apps) persoonlijke informatie die je verstrekt. Let wel dat deze informatie kan worden doorgespeeld aan derden. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan over in-app online enquêtes en andere online formulieren waarin gebruikers zijn gevraagd hun namen, e-mailadressen, contactgegevens en demografische gegevens te delen.

Betalingen

Wat betreft de betaalde functionaliteiten: houd er rekening mee dat de betaalde abonnementen automatisch worden verlengd. Wel kun je deze tussentijds stopzetten via de Apple App Store of Google Play. Maar voordat je overgaat op een betaalde functionaliteit raden we je aan om de app eerst eens gratis uit te proberen. Wie weet vind je binnenkort wel een nieuwe vriendin in jouw nieuwe woonplaats. Veel succes!

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe 1 op de 3 leden er een partner vindt.

Deel dit artikel
Geef je reactie