Facebook official: beste tijd om relatie op Facebook bekend te maken

Michael Schouten
Door Michael Schouten
7 minuten leestijd

Je hebt je match gevonden op de datingapp waar je al een tijdje op rondstruint. Jullie beginnen te chatten, ontdekken gedeelde interesses en een sprankje humor dat jullie gesprekken levendig houdt. Na een paar dagen van opwindende gesprekken besluiten jullie elkaar in het echt te ontmoeten. De zenuwen gieren door je heen terwijl je je klaarmaakt voor jullie eerste date. Maar zodra je de ander in de ogen kijkt en die ene bekende klik voelt, verdwijnen alle zorgen als sneeuw voor de zon.

Jullie daten regelmatig, lachen om elkaars grappen, delen verhalen en dromen over de toekomst. Het duurt niet lang voordat jullie jezelf ‘samen’ noemen. Maar dat is tussen jullie – de rest van de wereld weet er nog niets vanaf. Daarom vraag je je af: wanneer is het juiste moment om dit aan de wereld te onthullen? En doe je dat met een statusupdate op sociale media? We vertellen je er meer over.

Wat is ‘Facebook Official’?

De relatiestatus van Facebook is een van de oudste features op Facebook. Het werd geïntroduceerd in de begindagen van de website, toen voornamelijk Amerikaanse studenten het platform gebruikten. Deze feature was een enorme hit, en studenten gebruikten het graag om hun nieuwe liefdesavonturen met hun sociale netwerk te delen.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

In de moderne wereld van sociale media verwachten je volgers dat je alle belangrijke aspecten van je leven met hen deelt. Of je het nu leuk vindt of niet, het is dus mogelijk om je relatiestatus op Facebook te wijzigen, zodat je hele vriendenlijst op de hoogte is van je nieuwe relatie. Sommigen beweren zelfs dat een relatie pas officieel is als deze op Facebook is aangekondigd. Hoe ze dat noemen? Facebook Official.

Wanneer is het ‘Facebook Official’?

De stap om het officieel te maken op Facebook is vaak reden voor een serieus gesprek met je nieuwe partner. Wanneer is het juiste moment? Vertel je het nieuws over jullie relatie eerst tegen vrienden en familie? Of kunnen zij het nieuws ook gewoon via Facebook krijgen? Het antwoord is nooit hetzelfde, en het hangt vooraf af hoe comfortabel jullie ermee zijn om het nieuws op deze manier te delen.

Voordat je je relatiestatus wijzigt op het sociale netwerk, is het essentieel om dit met je nieuwe partner te bespreken. Het ‘Facebook Official’-gesprek is niet bedoeld voor de eerste date, zoals je waarschijnlijk begrijpt. Het komt zelfs niet ter sprake tijdens de eerste vijf dates. Het officieel maken op sociale media gebeurt vaak pas later, als je meer zekerheid hebt dat de relatie zal standhouden.

Voordat je het op Facebook plaatst, hebben jullie al gesproken over exclusiviteit, het ontmoeten van elkaars vrienden en familie, en pas daarna wordt het officieel op Facebook aangekondigd. In de praktijk betekent dit meestal dat het na één tot enkele maanden tijd is om de relatiestatus te veranderen naar ‘Heeft een relatie met…’

Wat is normaal?

Het juiste moment verschilt voor elke relatie. Sommige koppels maken hun relatie al binnen een maand Facebook-officieel, terwijl anderen er een jaar over doen voordat ze het op sociale media delen. Elke situatie is anders. Degenen die snel hun relatiestatus bijwerken, zijn vaak mensen die actief zijn op sociale media. Voor hen kan de relatiestatus binnen de eerste maand van de nieuwe relatie al veranderen. Dit geldt met name voor jongeren die dagelijks intensief gebruik maken van sociale media.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Volwassenen die minder tijd op Facebook doorbrengen, hebben meestal meer geduld. Ze wachten over het algemeen enkele maanden voordat ze hun relatiestatus updaten. Drie maanden is bijvoorbeeld een goed moment om het bekend te maken. Het gevaar van te snel je relatiestatus wijzigen? Dat het de relatie onnodig kan belasten. Hoe langer je samen bent, hoe groter de kans dat het blijft duren.

Overleg is nodig

Je kunt niet zomaar en wanneer jij dat wil je relatiestatus wijzigen. Houd rekening met de gevoelens en mening van je partner. Misschien ben jij er klaar voor om je relatiestatus bij te werken, maar je partner denkt er misschien anders over. Misschien wacht je nieuwe partner liever nog eerst een tijdje.

Als je partner niet wil, hoef je je geen zorgen te maken. Neem het niet persoonlijk, maar geef je partner de tijd om aan de nieuwe relatie te wennen. Als je dit doet, zal de basis sterker zijn als je later toch besluit om het op Facebook te zetten.

Hoe maak je het Facebook-officieel?

Om je relatie aan de Facebook-wereld bekend te maken, hoef je alleen je relatiestatus aan te passen. Ga naar de homepage van Facebook, log in op je account en ga naar je profiel. Klik op ‘Info’ en navigeer vervolgens naar ‘Familie en Relaties’. Hier vind je je relatiestatus. Beweeg je muis over de sectie ‘Relatie’ om je status bij te werken.

  1. Ga naar je profiel en druk op Info.
  2. Druk vervolgens in de linkerkolom op Familie en relaties.
  3. Druk op Voeg je burgerlijke staat toe of beweeg over relatiestatus en druk op Bewerken.
  4. Kies je relatiestatus in het keuzemenu.
  5. Kies met behulp van de publiekselectie met wie je dit wilt delen.
  6. Druk op Wijzigingen opslaan.

Meestal word je gevraagd om de naam van je partner in te vullen. Als je dit doet, wordt automatisch de foto van weergegeven, en ontvangt je partner een melding van je gewijzigde relatiestatus. Als je niet wilt dat iedereen je update leest, kun je de privacyinstellingen van je profiel aanpassen. Hiermee bepaal je wie precies je updates kan zien.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie