Facebook official: wat is de beste tijd om je relatie op Facebook bekend te maken?

Michael Slender
Door Michael Slender
6 minuten leestijd

Na uren swipen op Tinder is er opeens die ene match. Je wordt niet eens genegeerd en na twee dagen chatten is de date al snel genoteerd in de agenda’s. Je overwint de zenuwen en de date is een succes. Een tweede date volgt waarna het hek van de dam is; je hebt een nieuwe relatie. Wanneer moet je dit nu bekendmaken aan de wereld?

Facebook relatiestatus

De Facebook relatiestatus is één van de oudste functionaliteiten van Facebook. Het was één van de eerste features toen de website nog voornamelijk door Amerikaanse studenten gebruikt werd. De feature was een groot succes en de studenten gebruikten het veelvuldig om nieuwe liefdes bekend te maken van het netwerk.

In de moderne wereld van social media verlangen je volgers dat je alle belangrijke aspecten van je leven met hen deelt. Niet voor niets is het mogelijk om op Facebook je relatiestatus te wijzigen zodat je gehele vriendenlijst op de hoogte is van je nieuwe relatie. Of je het ermee eens bent of niet; voor sommigen is de relatie zelfs niet officieel als het niet op Facebook bekendgemaakt is.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

Het Facebook Official gesprek

De stap om het officieel te maken op Facebook is vaak reden genoeg om een uitgebreid gesprek te voeren met de nieuwe partner. Wat is het goede moment? Nog steeds vindt het onmisbare gesprek plaats waarin twee partners overleggen of het al op Facebook bekendgemaakt kan worden.

Voordat je overgaat tot een wijziging van je relatiestatus is het essentieel dat je het met je nieuwe partner overlegt. Het Facebook Official gesprek is niet voor de eerste date bedoeld, zoals je begrijpt. Het is zelfs geen onderwerp van gesprek tijdens de eerste vijf dates.

Voordat het bekendgemaakt wordt op Facebook is de situatie besproken en zijn jullie het er beiden over eens dat een relatie is wat jullie hebben. Eerst komt het gesprek over exclusiviteit, het ontmoeten van vrienden en familie en pas daarna wordt het op Facebook bekendgemaakt. In de praktijk komt dit bij de meeste stellen erop neer dat het na één tot enkele maanden tijd is om de relatiestatus te veranderen naar “heeft een relatie met..”

Wat is normaal?

Het goede moment is voor iedere relatie anders. De ene relatie wordt al binnen een maand op Facebook officieel gemaakt terwijl de andere relatie pas na een jaar op sociale media gepubliceerd wordt. Elke situatie is anders.

Degenen die de relatiestatus het snelst updaten zijn de personen die erg actief zijn op sociale media. Het aanpassen van de relatiestatus kan bij deze personen al binnen de eerste maand van de nieuwe relatie plaatsvinden. Dit geldt bijvoorbeeld voor jongeren die dagelijks en intensief gebruik maken van sociale media.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Volwassenen die minder tijd op Facebook doorbrengen hebben meer geduld. Deze wachten over het algemeen enkele maanden voor het aan de grote klok gehangen wordt in de vorm van een relatiestatus update. Drie maanden is bijvoorbeeld een prima leeftijd van de relatie om het bekend te maken. Het gevaar in het te vroeg updaten van je relatiestatus is dat er een kans is dat het stukloopt. Hoe langer je een relatie hebt, hoe groter de kans dat het niet snel voorbij is.

It takes two to tango

Houdt rekening met de gevoelens en mening van je metgezel. Voor je het weet ga je te snel en is de Facebook vermelding de druppel die de emmer doet overlopen. Jij bent er misschien klaar voor om je relatiestatus te updaten maar de ander kan daar heel anders over denken. Als de ander het niet wil dan is er niets om je zorgen over te maken. Neem het niet persoonlijk op maar geef de ander de tijd om te wennen aan de relatie. Als je dit doet, dan is de basis sterker wanneer je later alsnog op Facebook zet.

Hoe maak je het Facebook official?

Om je relatie aan de Facebook wereld bekend te maken hoef je alleen je relatiestatus aan te passen. Ga naar de homepage van Facebook, log in op je account en ga vervolgens naar je profiel. Druk op “Info” en navigeer vervolgens naar “Familie en Relaties”. Op deze pagina zie je je relatiestatus. Ga met de muis over de Relatie sectie om je status aan te passen.

Bij de meeste opties word je om de naam gevraagd. Als je dit invult dan wordt automatisch de foto van de persoon getoond en ontvangt deze een bericht over je gewijzigde relatiestatus. Als je niet wilt dat iedereen je update leest kun je de privacy instellingen van je profiel aanpassen. Met deze instellingen kun je bepalen wie wat precies leest.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie