Nerveus en zenuwen? 12 tips voor spanning tijdens daten

Redactie
Door Redactie
8 minuten leestijd

Je zit op de rand van je bed, staart naar je kledingkast en voelt de zenuwen door je buik gieren. De eerste date staat voor de deur, en je kunt niet anders dan je afvragen: “Wat als hij of zij me niet leuk vindt?” Je tikt nerveus met je vingers op je telefoon, waarop je vrienden je geruststellen met goedbedoelde adviezen. Maar toch blijft die knoop in je maag.

Terwijl de klok genadeloos doortikt, pak je je spiegelbeeld vast en vraag je je af of je er wel goed genoeg uitziet. ‘Ben ik goed genoeg?’ De twijfels spoken door je hoofd terwijl je je afvraagt wat je moet zeggen en of je aan alle verwachtingen zult voldoen. Het is een rollercoaster van emoties, en diep van binnen weet je dat dit geen gezonde spanning is. Hoe kun je deze spanning voor voorkomen of verminderen?

12 tips voor spanning tijdens daten

Heb je binnenkort je allereerste date gepland, maar begin je nu al te piekeren? Maak je geen zorgen, dat is heel normaal. Iedereen heeft wel wat zenuwen voor die eerste ontmoeting. Maar laten we eerlijk zijn, waarom zou je jezelf gek maken? Dit zijn een paar tips om die zenuwen te temmen en met zelfvertrouwen de date in te gaan.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

1. Relax

Relax, het is gewoon een date. Geen sollicitatiegesprek voor je droombaan. Het is gewoon een kans om te kletsen met iemand die je leuk vindt. Het heeft geen zin om je zorgen te maken over wat je moet dragen, wat je moet zeggen, of wat de ander van je vindt. Relax en probeer het te relativeren. Je maakt het anders alleen maar erger. Onthoud dat een date niets meer is dan twee mensen die elkaar willen leren kennen.

2. Kies een vertrouwde plek

Een bekende locatie kan de zenuwen aardig temperen. Denk aan een café of restaurant waar je al eerder bent geweest. Het feit dat je de omgeving kent, zal je meer op je gemak stellen en je helpen je te concentreren op je date. Als je liever geen bekenden tegenkomt, is het slim om een plek te kiezen waar je je op je gemak voelt en niet snel iemand tegen het lijf loopt.

3. Oefening baart kunst

Als je al nerveus wordt bij de gedachte aan die eerste date, waarom oefen je dan niet wat meer? Probeer het uit met een vriend of vriendin. Spreek af om elkaar te ontmoeten op een openbare plek en doe alsof het een date is. Op die manier weet je beter wat je kunt verwachten en raak je comfortabeler met het idee van daten. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe minder zenuwen je zult hebben tijdens een echte date.

4. Bereid je voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk van tevoren onderwerpen waarover je kunt praten. Als je nog niet veel weet over de hobby’s of interesses van je date, vraag er dan naar. Een goede voorbereiding voorkomt ongemakkelijke stiltes en geeft je meer zelfvertrouwen. We hebben zelfs een handige vragenlijst samengesteld die je kunt gebruiken tijdens je eerste date.

5. Doe een korte meditatie

Even een korte meditatie voor je date begint, kan wonderen doen. Sluit je ogen, adem rustig in en uit, en visualiseer een rustige plek waar je je op je gemak voelt. Het helpt je om je zenuwen te kalmeren en met een heldere geest aan je date te beginnen.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

6. Kleed je comfortabel

Niets is vervelender dan je ongemakkelijk voelen in je kleding tijdens een date. Kies dus voor iets waarin je je zelfverzekerd en comfortabel voelt. Wanneer je je prettig voelt in wat je draagt, straal je dat ook uit, en dat kan de zenuwen verminderen. Het helpt ook aanzienlijk dat je ruim van tevoren je kleding al hebt uitgezocht, zodat je niet last-minute iets bij elkaar hoeft te zoeken

7. Wees op tijd

Een van de beste manieren om je zenuwen te verminderen, is door op tijd te zijn. Het geeft je de kans om rustig aan te doen, te acclimatiseren en je voor te bereiden op de ontmoeting. Het voorkomt ook dat je in een gestreste situatie belandt door te haasten.

8. Denk positief

Je gedachten hebben een krachtige invloed op je gemoedstoestand. Dus voordat je de deur uitgaat, herinner jezelf eraan dat je een geweldig persoon bent, de moeite waard bent en dat deze date een kans is om iemand te leren kennen. Positieve gedachten kunnen de zenuwen helpen verdrijven.

9. Houd je verwachtingen realistisch

Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben voor je date. Verwacht niet meteen de liefde van je leven te ontmoeten. Ga er gewoon in met een open geest en zie waar het gesprek je naartoe leidt. Het zal je helpen om minder druk te voelen en meer te genieten van het moment.

10. Focus op het moment

Laat die slechte dates uit het verleden achter je en geniet van het hier en nu. Als je eerdere dates hebt gehad waarbij je zenuwen je parten speelden, laat dat dan los. Terugdenken aan die momenten zal alleen maar negatieve gedachten oproepen. Concentreer je op de date zelf en geniet van elk moment.

11. Vermijd te veel alcohol

Hoewel een drankje op een date heel normaal is, kan te veel alcohol je zenuwen versterken en je oordeelsvermogen vertroebelen. Matigen is de sleutel. Geniet van je drankje, maar onthoud dat een heldere geest je zal helpen om meer jezelf te zijn.

12. Accepteer het

Als je weet dat je toch wel zenuwachtig wordt, accepteer het dan. Het hoort erbij, en dat is helemaal oké. Maak je je zorgen dat je verlegen wordt tijdens de date? Ook dat is prima. Als de ander jou leuk vindt, zal die verlegenheid eerder als schattig dan als irritant worden ervaren. Zodra je je eigen zenuwen accepteert, zul je merken dat ze vanzelf minder worden en je minder gespannen bent tijdens de date. Het hoort er gewoon bij, en dat is helemaal oké.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie