Wat maakt een relatie moeilijk? 12 uitdagingen en obstakels, volgens onderzoek

Michael Slender
Door Michael Slender
6 minuten leestijd

Relaties zijn als een achtbaan van emoties. Soms voel je je onoverwinnelijk, terwijl je op andere momenten gevangen zit in een doolhof van onbegrip en conflicten. Het is een harde waarheid dat het behouden van een relatie uitdagend kan zijn. Dat wordt bewezen door het jaarlijkse aantal scheidingen, want naar schatting eindigt één op de twee huwelijken in westerse samenlevingen. Dit roept de vraag op: wat maakt een relatie zo moeilijk? Wat zijn de uitdagingen en obstakels?

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat ‘liefde alles overwint’, maar laten we eerlijk zijn: soms is liefde alleen niet genoeg. Van empathie en communicatie tot respect en intimiteit, er komt meer bij een relatie kijken dan liefde alleen. En dat leidt ertoe dat de weg naar een langdurige en gelukkige relatie bezaaid is met obstakels die je moet overwinnen. Welke dat zijn? Daar hebben wetenschappers van een Cypriotische universiteit onderzoek naar gedaan.

Wat maakt een relatie moeilijk?

Uit recente studies is gebleken dat ongeveer één op de drie volwassenen moeite heeft om een relatie in stand te houden. Het behouden van een relatie is voor velen dus een uitdaging. Maar wat maakt het nu zo moeilijk om een relatie te behouden? Een recent onderzoek van de University of Nicosia geeft het antwoord.

Wat wil jij?

"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."

In het onderzoek, uitgevoerd onder een groep van 1.099 Grieks-sprekende deelnemers, werden maar liefst 78 verschillende uitdagingen en obstakels ontdekt. Deze werden vervolgens ingedeeld in 12 bredere categorieën. De belangrijkste factor die naar voren kwam was het ‘verdwijnen van enthousiasme’, gevolgd door ‘lange werktijden’ en ‘gebrek aan persoonlijke tijd en ruimte’. Dit zijn de twaalf uitdagingen en obstakels waarom mensen het moeilijk vinden een relatie te behouden:

 1. Verminderd enthousiasme
 2. Lange werkuren
 3. Gebrek aan persoonlijke tijd en ruimte
 4. Karakterproblemen
 5. Vastklampen
 6. Slechte seks
 7. Overspel en misbruik
 8. Kinderen
 9. Gebrek aan inzet
 10. Problemen met sociale kringen
 11. Niet monogaam
 12. Gedragsproblemen

Maar liefst 70% van de deelnemers gaf aan dat ten minste één factor hen problemen bezorgde, terwijl 41% aangaf dat drie of meer factoren hen moeilijkheden veroorzaakten. Maar waarom ervaren mensen eigenlijk deze moeilijkheden in het behouden van een intieme relatie?

Waarom zijn ze zo moeilijk?

Volgens het onderzoek ligt de oorzaak in de evolutionaire geschiedenis van de mens. Vroeger was het essentieel om een partner te vinden en een intieme relatie aan te gaan om de voortplanting van genen veilig te stellen. Maar in de moderne tijd, waarin veel mensen lange dagen maken op het werk en weinig persoonlijke tijd en ruimte hebben, is het behouden van zo’n relatie een stuk moeilijker geworden.

Er ligt in de kloof tussen onze moderne samenleving en onze oorspronkelijke menselijke omstandigheden. In vroegere tijden werden intense romantische gevoelens en enthousiasme gezien als een motivatie om een relatie aan te gaan en werden deze gevoelens verwacht te blijven voortbestaan naarmate de relatie vorderde. In de hedendaagse samenleving ontbreekt echter vaak de ondersteuning, bescherming en zekerheid die onze voorouders genoten. Het gebrek aan deze traditionele factoren kan ervoor zorgen dat de romantische gevoelens en het enthousiasme vervagen, waardoor het behouden van een relatie moeilijker wordt.

Bovendien speelt de veranderde structuur van onze samenleving een rol. In vroegere tijden leefden mensen vaak in uitgebreide families en bij elkaar, waarbij ze konden rekenen op hulp bij het opvoeden van kinderen. Tegenwoordig wonen mensen vaak op zichzelf, ver van hun families, en moeten ze zelf de verantwoordelijkheid dragen voor de opvoeding van hun kinderen. Deze verandering kan ervoor zorgen dat mensen niet voldoende zijn voorbereid op het combineren van de verantwoordelijkheden van ouderschap met het onderhouden van een relatie, zo denken de onderzoekers.

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Man versus vrouw

Daarnaast spelen ook conflicten tussen de seksen een rol. Mannen en vrouwen hebben vaak verschillende belangen als het gaat om voortplanting en dit kan botsen in een relatie. Zo hebben mannen vaak de behoefte aan seksuele variatie, terwijl vrouwen juist behoefte hebben aan zekerheid en stabiliteit. Deze verschillende verlangens kunnen leiden tot spanningen en moeilijkheden in een relatie.

Naast seksuele conflicten, kunnen ook persoonlijke eigenschappen en gedragspatronen problemen veroorzaken. Sommige mensen hebben moeite met het tonen van inzet voor de relatie, terwijl anderen worstelen met jaloezie of agressie. Dit soort problemen kunnen het behouden van een relatie bemoeilijken.

Maar er is ook goed nieuws. Naast het identificeren van de moeilijkheden, heeft dit onderzoek ook laten zien dat verandering mogelijk is. Door bewust te zijn van de factoren die problemen veroorzaken en eraan te werken, kun je de kans vergroten om een relatie te behouden.

Dus als je worstelt met het behouden van een relatie, weet dan dat je niet alleen bent. Het is een uitdaging waar veel mensen mee te maken hebben. Maar met inzicht, bewustzijn en inzet is het mogelijk om deze moeilijkheden te overwinnen en een gelukkige relatie te behouden.

Meer mensen zoals jij...

... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.

Deel dit artikel
Geef je reactie