Dikke of dunne vrouwen? Waarom mannen niet op één type vallen

Jay
Door Jay
7 minuten leestijd

Als we het ideaalbeeld van vrouwen erbij pakken dan zien we dat de voorkeuren over de laatste eeuwen en zelfs de laatste jaren nogal zijn veranderd. Een gemiddeld schilderij van een (half)naakte vrouw uit de middeleeuwen beeldt een ietwat mollige vrouw uit met een bleke huid en een iets te formele blik, terwijl de bestverkochte magazines uit de jaren ‘90 werden ingevuld door graatmagere modellen die net overeind bleven staan als het buiten hard waaide.

De laatste pakweg 10 jaar zien we echter een hele nieuwe trend: die van vrouwen met veel rondingen. Waar de gemiddelde man vroeger vooral een slanke vrouw wilde, geven steeds meer mannen de voorkeur aan een vrouw met een goede stel benen en billen. Dat zorgt er vandaag de dag weer voor dat verschillende soorten vrouwen op flink wat fans kunnen rekenen. Alhoewel het ideaalbeeld net iets anders zal zijn. We lichten het graag voor je toe.

Vallen mannen op dik of dun?

Laten we om te beginnen zeggen dat je twee dingen los van elkaar moet zien: het ideaalbeeld op de catwalk en het ideaalbeeld van de normale man. Want hoewel het figuur van een model vaak als het ideale schoonheidsbeeld wordt genomen, is dat in de praktijk niet helemaal juist.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

In de jaren ‘90 zou namelijk het ideaalbeeld worden gecreëerd van vrouwen die naar anorexia neigden en dat had een gevaarlijk effect: veel jongere vrouwen dachten namelijk dat ook zij zo dun moesten zijn. En da’s jammer, want de gemiddelde man heeft liever een vrouw die iets meer vlees heeft.

Natuurlijk is alles waar het woordje ‘te’ voor staat niet gezond: zo wil de gemiddelde man geen vrouw die té dun is, maar ook geen vrouw die té dik is. Wat de gemiddelde man wil? Een vrouw met een gemiddeld gewicht.

Of toch maar gezond uitziende vrouwen?

Bijna iedereen zal het ermee eens zijn dat ‘we’ vooral een vrouw willen die er gezond uitziet. Nu zijn er ook regionale verschillen die ervoor kunnen zorgen dat er heel anders naar het ideaalbeeld wordt gekeken. In bepaalde Afrikaanse stammen staat een volumineus lichaam voor rijkdom en aantrekkelijkheid, terwijl dat in de westerse wereld juist veel minder het geval is. Toch lijkt de mondialisering ervoor te zorgen dat ook ideaalbeelden uit het buitenland Nederland bereiken.

Was het 15 jaar geleden not done dat een vrouw grote billen had, tegenwoordig kun je ze als vrouw zijnde niet groot genoeg hebben. Zolang de taille maar slank is, dat dan wel weer. De laatste jaren zijn de voorkeuren dan ook flink veranderd: loop de gemiddelde sportschool maar in en je zult zien dat vrouwen er vandaag de dag heel anders bijlopen dan pakweg 15 jaar geleden.

Veel mannen willen tegenwoordig een vrouw met genoeg vlees in d’r kuip, oftewel billen en borsten die je gewoon goed kan vastpakken. Dat is iets anders dan mollig of dik trouwens, want als het even kan moet de vrouw wel weer smalle heupen hebben. Dat de ideale vrouw er vooral fit moet uitzien, dat zullen veel mannen wel beamen.

vrouwen stijl

Wat vinden mannen aantrekkelijk?

Het probleem aan wat we hierboven allemaal melden? Dat er heel veel gemengde berichten de wereld in worden gestuurd. Het één hoeft het ander namelijk niet uit te sluiten: zo kun je als man zijnde het heel sexy vinden als een vrouw iets voller is, terwijl je het ook juist heel elegant kunt vinden als een vrouw weer hartstikke slank is. En dan is het aan de vrouw om er chocola van te maken. Logisch dat de gemiddelde vrouw in de war raakt van wat nu mooi is.

Vraag een man of hij liever een vrouw heeft met kort of lang haar en hij zal je een duidelijk antwoord geven. Maar laat dan een foto zien van een bloedmooie vrouw met het tegengestelde kapsel en hij zal even makkelijk toegeven dat het gewoon een mooie dame is. Conclusie? Dat je als vrouw zijnde gewoon rond het gezonde gewicht moet zweven als je het type wilt zijn dat de gemiddelde man aantrekkelijk vindt.

De ene man vindt iets slanker wat mooier, de andere man houdt van net iets meer spek. Het voordeel van een ‘redelijk gezond gewicht’? Dat je een buikje er zonder al teveel moeite af kan trainen als het je allemaal iets te wordt, maar dat je ook iets kan aankomen als je broeken toch wat te los zitten. Als het goed is weet je van jezelf wel wat zo ongeveer gezond is.

body-shaming man

Fat Pride, Fat Acceptance, Body-positivity

Valt de (te) dikke vrouw dan helemaal buiten de boot? Laten we voorop stellen dat 9 van de 10 mannen liever een vrouw heeft dat gewoon één stoel in het vliegtuig inneemt dan twee. Wat het probleem is van deze uitspraak? Dat vrouwen met een paar maatjes te veel zich dan beledigd zullen voelen: “Dat is body-shaming!”

De Fat Acceptance Movement (ook wel bekend als Fat Pride) vinden op hun beurt echter dat ook zij moeten worden geaccepteerd. Deze sociale beweging probeert al sinds de jaren ‘60 de sociale attitudes te veranderen door mensen bewust te maken van de obstakels voor dikke mensen. En we moeten zeggen: gelijk hebben ze.

Dikke mensen moeten geaccepteerd worden en niet anders worden behandeld dan andere mensen, daar zullen al onze lezers het hopelijk ook mee eens zijn. Toch is er één klein probleempje hierbij: we hebben het over voorkeuren en wat dat betreft vinden we even goed dat elke man voor zichzelf mag bepalen of hij een dikke vrouw wel of niet aantrekkelijk vindt.

Waar het uiteindelijk om gaat? Dat je jezelf als vrouw goed voelt, ongeacht je gewicht. Want als jij goed in je vel zit dan straal je dat ook uit en trek je vanzelf wel een leuke man aan.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie