We zeggen wel eens dat je in de echte liefde de ander accepteert zoals hij of zij is. Bij een vader-moeder-kind relatie gaat die gedachte over het algemeen op. Je bent immers vanaf de geboorte met elkaar verbonden en ondanks alles zul je van elkaar blijven houden.
Bij een liefdesrelatie tussen twee partners ligt dat echter net even iets anders. Want kun je alles maar blijven accepteren? Of stel je toch voorwaarden?
Hoe dan ook, de term onvoorwaardelijke liefde is op zich natuurlijk heel erg mooi. Het roept al meteen de volmaakte vorm van romantiek op: van elkaar blijven houden tot de dood jullie scheidt. Maar waar ligt de grens? Want die zal toch ergens moeten liggen in liefdesrelaties.
Wat wil jij?
"Iedereen heeft het over zichzelf, maar wat wil JIJ? Stel deze 999 vragen aan jezelf: kijk vooruit, spreek wensen uit, vraag feedback, geef jezelf cijfers."
Wat is onvoorwaardelijke liefde?
In het kort: de ander liefhebben, zonder er ook maar iets voor terug te verwachten. In de liefdesrelatie betekent dat je de ander daardoor niet zal proberen te veranderen, maar hem of haar zal nemen voor hoe en wie hij of zij is. Je accepteert de ander dus ondanks zijn of haar tekortkomingen. In dat laatste bestaan weer verschillende gradaties, want een beetje aan de luie kant zijn is natuurlijk wat anders dan een notoire vreemdganger als partner te hebben.
Onvoorwaardelijke liefde geldt dus met name voor de karaktereigenschappen van iemand, zonder daarbij te spreken over extreme gevallen zoals (emotionele) affaires of huiselijk geweld. In wezen komt het erop neer dat je de ander lief hebt om wie hij of zij is en beschouwt als onmisbaar.
Balans tussen geven en nemen
Liefde is hoe dan ook iets wat maar moeilijk is om onder woorden te brengen, want we hebben het hier immers over een gevoel. Toch weet iedereen waar we het over hebben als we spreken over de liefde, ook al is de invulling voor iedereen net even iets anders. Voor het bestaan van liefde is het echter wel belangrijk dat je jezelf ook geliefd voelt om een ander lief te hebben.
In de meeste gevallen zal het laten blijken van dat gevoel ook door de ander worden gewaardeerd. Of dat ook betekent dat de ander daardoor automatisch liefde terug geeft? Nee, was dat maar zo. Hoewel dat uiteraard wel het meest gangbaar en wenselijk is, weten we allemaal dat liefde geven en krijgen lang niet altijd hand in hand met elkaar gaan.
Vaak hebben we daarmee al wel meteen een voorwaarde te pakken, want zonder dat jij je geliefd voelt door je partner wordt het wel erg moeilijk om ook van de ander te houden.
Verschil tussen onvoorwaardelijke en voorwaardelijke liefde
Daarmee lijkt het er in de meest brede zin van het woord dus op dat er altijd voorwaarden zijn in de liefde. In de meeste gevallen duiden we bij voorwaardelijke liefde echter op iets heel anders. Voorwaardelijke liefde is minder puur, ligt minder diep en is meestal ook niet het resultaat van een relatie die al heel erg lang teruggaat.
Voorwaardelijke liefde haakt met name in op de eigenschappen van iemand die als positief of misschien zelfs wel voordelig worden beoordeeld. Denk aan welvaart, schoonheid, maar ook aan karaktereigenschappen als beleefdheid en begrip. De één blijft in dat geval bij de ander, omdat hij of zij zo knap of mooi is, van zoveel welvaart geniet, of misschien wel een enorm prettige persoonlijkheid heeft. Anders wordt het als deze doorslaggevende kenmerken ten einde komen.
Wat dacht je van een succesvolle miljonair die ineens bankroet gaat? Of een ooit zo geprezen model dat vandaag de dag drie keer zo dik is? Of dat een ooit zo beleefde jongeman uitgroeit tot een onbeschofte klootzak? Dan kan de liefde ineens heel erg voorwaardelijk worden.
“Ik houd van jou als…”
Voorwaardelijke liefde betekent dan ook niets anders dan dat er voorwaarden gebonden zijn aan de liefde. Voorwaardelijke liefde is kan daarom ook alleen voortbestaan als er aan één of meerdere voorwaarden wordt voldaan. Het betekent dan ook zoiets als: “Ik houd van jou als” of “Ik blijf van je houden zolang je..” Op zich is daar ook niets mis mee, zolang die voorwaarden maar redelijk zijn.
In de meest redelijke gevallen zou je daarbij moeten denken aan die bovengenoemde balans tussen geven en nemen. Anders wordt het als de ander wordt gedumpt, omdat hij of zij ineens niet zo welvarend is als bij de eerste ontmoeting.
Het toppunt van onvoorwaardelijke liefde
Onvoorwaardelijke liefde daarentegen, betekent ook dat je van elkaar blijft houden als het even of zelfs langere tijd minder gaat. Bijvoorbeeld als die failliete miljonair ineens moet verhuizen van een enorme villa naar een kleine camper in een woonwagenkamp. Kijken we naar de iets extremere gevallen dan zou zelfs een buitenechtelijke relatie door de vingers worden gezien, simpelweg omdat de bedrogen partner nog te veel van de ander houdt om een punt achter de relatie te zetten.
Maar als we naar het meest extreme voorbeeld kijken van onvoorwaardelijke liefde dan moeten we toch echt een uitstapje maken naar de dierenwereld. Het is namelijk niet ondenkbaar dat diezelfde ongelukkige miljonair ineens wordt verlaten door z’n partner als hij het huis wordt uitgezet en op straat terechtkomt. Maar wie hem nooit en te nimmer zal verlaten is z’n meest trouwe compagnon, de hond des huize.
Voor de loyale viervoeter maakt het niet uit of hij nou met z’n baasje in een mansion woont of op straat, zolang ze maar samen zijn. Wat dat betreft kunnen wij als mensen nog veel leren.
Voorbeelden
Dat brengt ons meteen bij een aantal voorbeelden die beide kanten kunnen opvallen en het verschil kunnen betekenen tussen voorwaardelijke en onvoorwaardelijke liefde. De meest voorkomende voorbeelden die de liefde op de proef stellen zijn:
Financiële tegenslag
Om welke reden dan ook verlies jij je baan, bedrijf of zelfs als je eigendommen. Het gevolg is dat je inkomsten wegvallen en dat het er de komende tijd niet zo heel gunstig uitziet. Al vrij snel merk je dat je partner ineens veel minder interesse in je heeft. En dat terwijl ze in de beginfase juist zo begripvol was. Maar goed, toen ging het je financieel nog zo voor de wind.
Ziekte
Aan het altaar hebben jullie het nog zo tegen elkaar gezegd: jullie zullen er altijd voor elkaar zijn, in voor en tegenspoed en wel tot de dood jullie scheidt. Nu blijkt dat jij bent getroffen door een ernstige ziekte kun je daar inderdaad over meepraten.
Je bent al een paar jaar ernstig ziek en toch is je partner geen moment van je zijde geweken. Je partner is je steun en toeverlaat en je weet dat je altijd op hem of haar kunt rekenen. Da’s nou onvoorwaardelijke liefde.
Vreemdgaan
Dit is een lastige, want hoe ga je om met een vreemdganger? Je partner heeft een slippertje begaan en hoewel hij je heeft verteld dat het nooit meer zal gebeuren, ben je er niet gerust in. En ondanks dat hou je wel van ‘m. Maar is het ook onvoorwaardelijk genoeg om bij elkaar te blijven?
Vaak spelen overigens ook andere factoren zoals kinderen en gezamenlijke eigendommen een rol waardoor het doorzetten van een relatie niet op onvoorwaardelijkheid hoeft te duiden. Desalniettemin kan onvoorwaardelijke liefde er wel weer voor zorgen dat je van de ander blijft houden, ook al heeft hij of zij het bed met een ander gedeeld.
Verblindt de liefde… of toch niet?
Beeldschoon was ze toen je haar ontmoette en je kunt er ook best open en eerlijk over zijn: je werd zo tot d’r aangetrokken omdat ze zo’n ongelooflijk mooi lijf had. “Werd?” Laten we zeggen dat het je nogal frustreert dat ze niet meer zo mooi is als pakweg 5 jaar geleden en het ziet er ook niet naar uit dat ze dat ook nog wordt. De grote vraag is echter of d’r net zo mooie persoonlijkheid voor jou net zo zwaar weegt als haar uiterlijk?
Relatie over, liefde over?
Dan hebben we nog de gevallen dat de relatie over is, maar de liefde nog wel voortduurt. Om welke reden dan ook ben je niet meer bij je partner, maar dat betekent niet altijd dat het een vechtscheiding hoeft te zijn. Misschien zijn jullie wel onder goede voorwaarden uit elkaar gegaan en zijn jullie nog altijd vrienden.
In dat geval kan het zomaar zijn dat jullie nog altijd van elkaar blijven houden, ondanks dat jullie geen stel meer vormen. Dat de relatie over is betekent echter niet meteen dat er geen sprake kan zijn van onvoorwaardelijke liefde.
Meer mensen zoals jij...
... weten niet welke liefdestaal ze spreken. En dat is niet zo gek als je helemaal niet weet dat iedereen een eigen moedertaal der liefde heeft. In ‘De vijf talen van de liefde’ ontdek je welke taal jij spreekt en nog belangrijker: hoe je daarmee je liefdesleven verbetert. Verhelderend, een eyeopener: kom er zelf achter waarom dit boek ‘het best beoordeelde’ relatieboek is.