9 manieren om je match beter te leren kennen

Michael Schouten
Door Michael Schouten
10 minuten leestijd

Zou het niet geweldig zijn als de perfecte match op miraculeuze wijze aan je voordeur zou verschijnen? Precies op het moment waarop jij begint met zoeken naar de ware? En dat deze persoon ook nog eens een goed humeur heeft, een glimlach op het gezicht en een pizzadoos in de hand? Helaas is dit niet de manier waarop de meeste mensen de perfecte match leren kennen. Er komt meer bij kijken, véél meer.

Er is een oud en bekend spreekwoord dat je veel kikkers moet kussen om een prins te vinden. Als er iets is waarvoor dit spreekwoord geldt, dan is het wel voor het vinden van de perfecte match. Er zijn heel wat matches nodig om die ene match te vinden. En zelfs als je denkt dat je ‘the one’ hebt gevonden, dan is dat nog geen garantie dat dit werkelijk de ware is.

Uiteindelijk komt het erop neer dat er veel kan gebeuren tussen het matchen op een datingapp en de eerste ontmoeting. Je denkt na het zien van de foto’s bijvoorbeeld dat het zeker iets kan worden, totdat je tot ontdekking komt dat je match van mening is dat de aarde plat is. Of je komt erachter dat je nieuwe match helemaal niet single is. Kortom, er zijn afknappers en dealbreakers die roet in het eten kunnen gooien. En daarom is het goed om je match beter te leren kennen, vóórdat je afspreekt voor een date.

Nu populair:

lexa "Serious Dating, Crazy Love: Lexa is waar je moet zijn. Voor mensen met inhoud die iets échts zoeken."

9 manieren om je match beter te leren kennen

Er is een hele goede reden waarom slechts 2 procent van de online matches tot een date leidt. En die reden is simpel. Je kunt niet met iedere match op date gaan om te kijken of de chemie er is. Niemand heeft daar de tijd voor. Het filteren van de potentiële kandidaten begint daarom al op de app: voor het matchen en na het matchen.

Matchen op een datingapp heeft alles te maken met elkaar leren kennen. Zal deze persoon bij mij passen? Komen de levensstijlen overeen? En niet onbelangrijk: is deze persoon echt zo aantrekkelijk als op de foto’s? Daar kom je alleen maar achter als je je match beter leert kennen. Dat doe je op deze negen manieren.

1. Begin bij de basis

In het begin is het het beste om alles simpel te houden. Je hoeft niet meteen recht op je doel af te gaan en te vragen naar de dingen waarop je afknapt. Als je match informatie over zichzelf deelt in de bio, kun je daar eerst over praten en kijken waar het gesprek toe leidt. Of als je iets interessants ziet in een van de foto’s, begin daar dan het gesprek mee. Als je denkt dat je iets gevonden hebt wat jullie gemeen hebben, ga daar dan verder op in.

  • Bestudeer de bio
  • Analyseer de foto’s
  • Beluister spraaknotities
  • Neem alle details in je op
  • Denk na over wat je wilt en moet weten

2. Gebruik de in-app-functies

Voor een makkelijke gespreksstarter maak je gebruik van de in-app-functies. Datingapps hebben ingebouwde features en uitgebreide integraties met andere platforms om het beginnen van gesprekken zo makkelijk mogelijk te maken. Bekijk bijvoorbeeld de Spotify-playlist van je match of de laatste Instagram-post.

  • Neem sociale mediaprofielen onder de loep
  • Bekijk welke extra informatie je kunt vinden

3. Stel vragen

Vragen kunnen niet ontbreken in een gesprek met iemand die je beter wilt leren kennen. Vragen over de persoonlijkheid, dromen, toekomstplannen en misschien zelfs wat flirterige vragen: ze zijn nodig om iemands muur af te breken. Het is de beste manier om interesse te tonen in wie je match als persoon is en dat gaat dus verder dan hoe je match eruitziet. Je kunt bovendien veel over iemand te weten komen door het antwoord dat ze geven en hoe ze het verwoorden. Als je vragen nodig hebt om je match te stellen:

25 zinnen die het verschil maken

Heb je trouwens deze kant-en-klare berichtjes voor op WhatsApp of Tinder al gezien? Het zijn de beste zinnen om iemand stapelgek op je te maken.

Het is belangrijk om de juiste vragen te stellen nadat je met iemand hebt gematcht, omdat de antwoorden je zullen helpen om te bepalen of je ‘goed genoeg’ bij diegene past en andersom. Het heeft geen zin om de match te behouden als er een minimale kans is dat de klik er zal zijn. Online daten is al moeilijk genoeg. Door de juiste vragen te stellen kun je jezelf wat tijd en hopelijk een paar ongemakkelijke eerste dates besparen.

4. Praat over dingen die belangrijk voor je zijn

Hoe verleidelijk het ook is om continu te flirten, het is niet de beste manier om iemand te leren kennen. Uiteindelijk moet je bepalen of iemand bij je past en dat kan alleen als je praat over dingen die belangrijk voor je zijn. Van familie en carrière tot het dagelijkse leven en toekomstplannen: is er daarin ook een match?

Het is misschien een beetje saai om zulke gesprekken te voeren, maar dat is noodzakelijk om erachter te komen of iemand bij je past. Als uit deze gesprekken blijkt dat een relatie niet zou kunnen werken, dan kun je dat maar beter zo vroeg mogelijk ontdekken.

5. Wees open

Als jij open bent over wie je bent en wat je voelt, dan geef je daarmee het signaal dat je vertrouwelijk omgaat met alles wat er wordt gezegd in het gesprek. Het nodigt je match ook uit om zichzelf open te stellen voor jou. Je match zal jou op een dieper niveau leren kennen, terwijl jij je match beter leert kennen. Je kwetsbaar en open opstellen bouwt vertrouwen op. En dat is een hele goede basis voor een toekomstige relatie.

6. Deel je sociale media

Als je de TikTok, Instagram of Facebook-profiel van je match nog niet hebt gezien, vraag er dan om. Deel die van jezelf en vraag om die van de ander. Je kunt veel over iemands voorkeuren, interesses en sociale status te weten komen door alleen maar naar deze profielen te kijken. Hoeveel volgers heeft je match? Welke pagina’s en personen worden gevolgd? Zijn er verhalen die je match beter tonen dan op het datingprofiel?

7. Doe wat detectivewerk

Nu je wat meer te weten bent gekomen over wie je match is, heb je waarschijnlijk ook de volledige naam achterhaald. Met deze wetenschap kun je nog meer te weten komen. Zoek tussen haakjes op de naam in Google en bekijk wat er zoal naar boven komt. Stalken is niet de bedoeling. En we proberen ook geen misdrijf op te lossen. De zoekopdracht is er enkel en alleen voor bedoeld om uit te sluiten dat je niet gaat daten met een notoire oplichter of veroordeelde zedendelinquent. Safety first, niet?

8. Open een videogesprek

Inmiddels ben je erachter gekomen of jij en je match het goed met elkaar kunnen vinden. De volgende stap is een videogesprek. Bewegende beelden die worden vergezeld door de stem van je match zijn een goede manier om iemand beter te leren kennen. Hoe reageren jullie op elkaar? Maken jullie elkaars zinnen af? Of blijkt je match een verschrikkelijk dialect te hebben?

Met een videogesprek krijg je te horen hoe de ander klinkt, hoe de ander praat en of het gesprek net zo lekker loopt als via tekst. Wat nog belangrijker is: de video bevestigt niet alleen of je match echt degene is die je op de foto’s zag. Je krijgt met een videogesprek ook een beter beeld van hoe de ander eruitziet.

9. Vraag je match voor een date

Uiteindelijk – als alle stappen doorlopen zijn – resteert er nog één ding waarmee jij je match beter kunt leren kennen. Dat is een echte, fysieke ontmoeting. Als jij je op je gemak voelt bij de gedachte om te ontmoeten, of er zelfs om staat te springen, dan is de tijd gekomen om je match voor een date te vragen.

Verliefd worden is meer...

... dan geluk hebben. Er zijn twee personen voor nodig die ervoor openstaan. Bij één app weten ze precies hoe ze die twee mensen kunnen samenbrengen voor een langdurige relatie. De matching in deze succesvolle app heeft één doel: het koppelen van mensen die écht bij elkaar passen. Ontdek zelf hoe Elitedating een extreem hoog succespercentage behaalt.

Deel dit artikel
Geef je reactie